Pro většinu Korejců je kritériem krásy jedině bílá pokožka

Simona Šramová
Kultura
Foto: Canva / TimeImage

V létě mohou teploty v Jižní Koreji vystoupat až nad 30 °C, přesto není neobvyklé, že dívky a ženy nosí dlouhé rukávy nebo se chrání deštníky, aby si zachovaly co nejsvětlejší pleť. Proč tomu tak je? Odpověď nalezneme v kulturním vnímání Jihokorejců.

Když v Jižní Koreji svítí slunce, je venku obvykle 30 stupňů a vlhkost 80 %, ale po ulicích chodí spousta lidí v tričkách s dlouhými rukávy. Skupinky mladých žen se schovávají pod barevnými deštníky, aby se chránily před sluncem. Starší lidé mají na hlavách pokrývky hlavy, které chrání před paprsky. Zatímco většina západního světa opalování miluje a líbí se jí představa bronzové, opálené pokožky, většina Jihokorejců věří, že světlá a bledá pleť je jediným způsobem, jak vypadat krásně. Je spojována s vlastnostmi, jako je přitažlivost, nevinnost, inteligence a další pozitivní vlastnosti.

Historie světlé pleti sahá až do starověku. Nástěnné malby nalezené v hrobkách z království Goguryeo (37-668 n. l.) a v hrobce Susan-ri v Severní Koreji, která je na seznamu světového dědictví UNESCO, zobrazují šlechtice s bílou pletí. Bílá a lesklá pleť symbolizovala vyšší třídu. Opálení znamenalo, že dotyčný pracoval venku, hlavně na poli, a patřil tedy k nižší třídě. Předkové Jihokorejců používali kosmetiku z přírodních ingrediencí. V lidovém příběhu Chunhyangjeon se Mongryong před setkáním s hlavním hrdinou nalíčí světlým make-upem, aby mu byla sympatičtější, což naznačuje, že tento trend pokračoval i v 17. století.

Zajímavé je, že když přišli první osadníci ze západního světa, nebyli považováni za „bílé“. Za dynastie Yuan, kterou založili Mongolové a která okupovala většinu Číny, se obyvatelům Západu říkalo „saekmok-in“, což lze přeložit jako „lidé s barevnýma očima“. Většinou se tímto názvem označovali lidé ze střední a západní Asie. Nizozemský mořeplavec Hendrick Hamel, jeden z mála známých, kteří se v 17. století plavili k břehům Korejského poloostrova, strávil v Koreji třináct let a sepsal její podrobný popis. Napsal, že místním obyvatelům se říká „myeon-cheol“, což v přímém překladu znamená „železná tvář“ a v praxi se používá pro načervenalou, rezavou barvu pleti. Tento trend nepochází ze západního světa, protože tradice bílé pleti vznikla ještě před vlivem Západu na tuto zemi. Místní obyvatelé po staletí věřili, že šlechtici a bohatí lidé jsou ušetřeni břemene každodenní manuální práce venku na žhavém slunci, a proto je bílá pleť považována za symbol bohatství.

Touha po světlé pleti se stala posedlostí natolik, že se velké procento korejské populace přiklání ke kosmetice a bělícím procedurám, aby dosáhlo ideální porcelánové barvy. Zesvětlení pleti se stalo jedním z nejčastějších zákroků plastické chirurgie. Jedná se o zákrok, při kterém se do těla vstřikuje injekce glutathionu. Jedná se o látku, která se používá k prevenci procesu pigmentace. K tomuto zákroku se hlásí mnoho Asiatů se středně tmavou pletí. Tento proces již deset let nezaznamenal negativní vedlejší účinky, nicméně dlouhodobé užívání glutathionu je spojeno s nižší hladinou zinku. Obliba injekcí, vysoké používání přípravků na bělení pokožky a snaha zabránit přirozenému opálení není jen kulturní záležitostí. Ke korejskému ideálu krásy přispívá i zábavní průmysl, konkrétně herci a zpěváci. Někteří běžní občané se tak cítí pod tlakem médií a modelingu.

K-pop je přesycen idoly se světlou barvou pleti. Je známo, že jim agentury zakazují opalování. Není žádným tajemstvím, že mnoho celebrit podstoupilo zákroky na bělení pleti. Když klienti přicházejí na kliniky plastické chirurgie, přicházejí s fotografií své oblíbené celebrity, aby jejich obličej vypadal úplně stejně. Mladí Korejci častěji podléhají společenskému tlaku. Pokud někdo není dostatečně bílý, může být šikanován nebo vyhozen z party. Mnoho dívek podstupuje zákrok před ukončením střední školy nebo se pravidelně vybavuje bělícími přípravky, aby se zalíbily svému okolí.

Kdo nezná korejskou péči o pleť? K-beauty zaujala celý svět. Hlavním zdrojem příjmů korejského kosmetického průmyslu jsou výrobky na bělení pleti. V nabídce najdete několik produktů, od masek přes tonika až po hydratační krémy, jejichž složky tvrdí, že rozjasňují tón pleti. Pokud vás zajímá, jak je možné, že Jihokorejci mají bledou pleť, zde je několik tajemství. Prvním z nich je fermentovaná rýžová voda. Jedná se o starý korejský recept, který spočívá ve využití zbytků vody z vaření rýže. Škrobová voda se zchladí a nechá se zkvasit. Později se z ní dělají pleťové masky. Vědci zjistili, že fermentovaná rýžová voda obsahuje resveratrol. Ten snižuje syntézu melaninu, který se nachází v kůži, a zvyšuje šanci na zesvětlení pleti. Dále se jedná o výtažek z yuzu. Jeho používání je velmi oblíbené. Citrusové plody byly do Jižní Koreje přivezeny během okupace Japonskem ve 20. století. Citrus yuzu je bohatý na kyselinu citronovou, která působí jako mírné bělící činidlo. Používá se do tonik. Oblíbený je také zelený čaj z Jeju, který je známý svými lístky plnými antioxidantů. Je oblíbenou složkou korejských pleťových masek, čisticích přípravků a tonik. Zelený čaj z Jeju je známý tím, že obsahuje epigalokatechin galát (EGCG), který pomáhá redukovat melanin a snižovat pigmentaci pleti.

Mezi oblíbené aplikace patří ty s filtry, jako je Snow, které zesvětlují pleť. Přirovnání ke sněhu je vnímáno jako kompliment. Bělení pleti se netýká jen žen, ale i mužů. Zatímco opálená pleť je díky idolům, jako jsou Kai z EXO, Shownu z Monsta X, RM z BTS, bývalá členka SISTAR Hyolyn, Hwasa z MAMAMOO a Jessi, stále více přijímána jako krásná, světlá pleť zůstává v Jižní Koreji ideálem krásy.

Zdroj: artefactmagazine, koreaherald, koreatruly

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.