Poznejte nejunikátnější příchutě zmrzliny, které naleznete možná jenom v Japonsku

Simona Šramová
Gastronomie
Foto: Canva / happylark

Japonsko nikdy nebylo zemí, která by se vyhýbala odvážným příchutím a kreativním cukrovinkám. V článku si představíme několik zajímavých příchutí zmrzliny, které jste možná i ochutnali.

Každý má rád zmrzlinu. Zatímco čokoláda a vanilka zůstávají v našich srdcích top, sladká zmrzlina může přicházet ve všech příchutích, aby ulahodila každému. Prvními Japonci, kteří ochutnali zmrzlinu, byli pravděpodobně samurajové, kteří navštívili San Francisco v USA v roce 1860. Když se vrátili do Japonska, přinesli s sebou metodu výroby zmrzliny a v roce 1869 Japonsko vyrobilo v Yokohamě svou první. Zmrzlina se prodávala za cenu 25 yenů za jednu porci, což byl v té době luxus, který si většina Japonců nemohla dovolit. Do roku 1902 cena zmrzliny klesla na 1 jen a stala se stále populárnější. Jedinečné příchutě se staly dobrým důvodem cestování po celé zemi. V článku si představíme některé z nejunikátnějších příchutí zmrzlin, které naleznete v Japonsku.

Nejjaponštější příchuť je určitě sakura. Na příchuť se používají buď rozemleté ​​květy sakury, extrakty, nebo přimíchané celé květiny, které jsou nakládané, konzervované a ošetřené solí. Díky tomu nemá zmrzlina trpkou a pryžovou chuť, ale je sladká se slanou pachutí. Kvítky nejsou tvrdé, dodávají zmrzlině mírně žvýkací a příjemnou texturu. Lidé v Kanazawě milují zmrzlinu, a tak je o prefektuře známo, že se jí zde vyrábí hodně. Jednoznačně nejoblíbenější je zlatá zmrzlina. Místní to japonsky nazývají spíše ozdobou než příchutí: kinpaku, což znamená zlatý list. List zlata se stal symbolem oblasti již v roce 1583 a dodnes zůstal součástí dědictví města.

Prefektura Nagano je známá tím, že produkuje nejvíce miso (slaná pasta vyrobená z fermentovaných bobů) ze všech prefektur v Japonsku. Obchod Suyakame ve městě Nagano vyrábí miso více než 100 let ve svém tradičním pivovaru. Návštěvníci mohou ochutnat lahodnou miso polévku či dezert. Slanost miso ve zmrzlině ladí se sladkostí, příchutí velmi připomínající slaný karamel nebo arašídové máslo. Možná byste si mysleli, že levandule nebude dobrou příchutí zmrzliny, ale lidé milují návštěvu Hokkaida pro tuto jedinečnou příchuť. Farma Tomita je největší levandulovou farmou v Japonsku a od jara do podzimu ji ročně navštěvuje více než 1 milion turistů. Jediným ochutnáním světle fialové, jemné porce se levandulová příchuť rozplyne ve vašich ústech a je dokonalou chutí při definici léta.

Wasabi se obyčejně nachází jako příloha na sushi a obsahuje silnou kořeněnou příchuť. Wasabi farma v Azumino, v prefektuře Nagano vytvořila jedinečný zelený dezert s použitím hrášku wasabi z jejich farmy. Ostrá chuť se nemusí zdát jako dokonalá zmrzlinová příchuť, ale jedinečná směs ostrosti a sladkosti láká návštěvníky z celé země. Sójová omáčka je běžnou příchutí v japonské kuchyni. Příchuť byla tak populární, že ji domácí samozřejmě zahrnuli i do zmrzliny. Rodiskem sójové zmrzliny je Kakunodate. Možná to zní zvláštně, ale příchuť ze sójové omáčky je bližší karamelu než tradiční sójové omáčce. Japonci milují sladké brambory a kolem podzimní sezóny najdete příchuť sladkých brambory v podstatě všude. Zmrzlina se dá koupit v kombinaci zlaté a fialové barvy, která se prodává v ulicích Kyota (v Naře je zmrzlina obzvláště oblíbená). Zmrzlina je příjemně sladká.

Sezamová semínka jsou běžnou drobenkou používanou v Japonsku. Místní je používají k doplnění rýže, jako zeleninový pepř a také jako salátový dresink. Jako příchuť zmrzliny je zemitá chuť ideální pro japonskou unikátní paletu chutí, jelikož není příkře sladká. Na výběr existuje příchuť bílého nebo černého sezamu. Oblíbený je opečený sezam na vrchu vanilkové zmrzliny. Oblast Togakushi v Naganu je známým místem pro pohankové nudle. Restaurace Soba Niomoya ve stejné oblasti přišla s nápadem vyrábět zmrzlinu s příchutí pohanky, což se stalo mimořádně oblíbené po celé zemi. Pikantní chuť spojená se sladkou je dokonalým příkladem chutí japonské esence. Zmrzlina shirasu, která se nachází na ostrově Enoshima v Kanagawě, je místa pochoutka. Ostrov se nachází přibližně hodinu vlakem jižně od Tokia. Shirasu jsou nedospělé sardinky, které mají délku 25 až 50 mm a podávají se s vanilkovou zmrzlinou. Někteří do zmrzliny přidávají také sójovou omáčku.

Nesmíme zapomenout na některé druhy zelených čajů: matcha a hojicha. Jemná porce zeleného čaje je klasickou japonskou pochoutkou, protože se zdá, že jen málo dezertů v Japonsku bylo ušetřeno infuzí této chuti. Hojicha je velmi populární zelený čaj po celém Japonsku. Jedná se o tmavý pečený čaj načervenalé barvy a zemité chuti. Popularitu si zmrzlina získala díky jemně sladké chuti. Kyselá, sladká a osvěžující – tato kombinace se snoubí s citrusovým nádechem yuzu s pořádnou dávkou soli. Pokud nejste fanoušky příchutí mořských řas, toto není to pravé pro vás. Kombu je štiplavá přísada, díky čemuž je tento konkrétní dezert jednou z nejodvážnějších zmrzlinových příchutí vůbec.

Kromě zmrzlinových příchutí jsou v Japonsku populární i různé ledové dezerty. Vzpomeňme nanuky. Mimořádně oblíbené jsou v příchutích jahod, kiwi, vodního melounu a míchaného ovocného salátu. K osvěžení v létě slouží i monaka, tradiční japonský oplátkový koláček, který se je se slazenou pastou z červené fazole. Může se připravovat i jako zmrzlinové sendviče s kousky čokolády vloženými mezi křupavými oplatkami monaka. Ke zmrzlinovým dezertům určitě patří i daifuku, japonská sladkost, která je z rýžového těsta s lahodnou pastou z červené fazole. V letních měsících je velmi oblíbená zmrzlinová verze yukimi-daifuku, která se vyrábí z kopečku zmrzliny zabaleného v mochi. Měkké, žvýkací mochi a hustá, krémová zmrzlina vytvářejí lahodnou kombinaci.

Přestože parfait je tradičním západním dezertem, je ikonickým i v Japonsku, kde jej lze nalézt na jídelním lístku neformálních restaurací. Japonský parfait sestává z křupavého základu z kukuřičných vloček či rýžových cereálií, vrstev zmrzliny a čerstvé šlehačky. Mezi přísady patří pudink, kousky koláče, pasta z červené fazole, shiratama dango (miniaturní rýžové mochi knedlíčky), čiré warabi (čiré mochi), kostky želé či čerstvé sezónní ovoce. Kakigori je skutečně ledová pochoutka, která se v Japonsku je po staletí. Vyrábí se z jemně nastrouhaného ledu, který má texturu podobnou sněhu a lze jej polit jednoduchými ochucenými sirupy nebo různými bohatými polevami, jako je husté a sladké kondenzované mléko, pasta z červené fazole a šdočka zdola, shiratama dango. Kakigori se obvykle prodává v Japonsku pouze během letních měsíců. To, že je sezóna kakigori, budete vědět, když před kavárnami a restauracemi uvidíte výrazný banner s japonským znakem ledu v červené barvě s obrázkem modrých vln pod ním. Mražený čoko-banán je oblíbený letní dezert. Jedná se o zmrazený banán, který je na hůlce namočený v čokoládě a pokrytý krystalickým cukrem, drobenkou nebo ořechy. Kromě mléčné čokolády lze použít i bílou čokoládu a do bílé čokolády lze přidat potravinářské barvivo k vytvoření zábavných barev, jako jsou růžové, modré a jiné mražené čoko-banány. Běžně se vyskytují ve stáncích s jídlem yatai, připravených na letní festivaly v Japonsku.

Na závěr zmiňme ještě tři dezerty. Fazolové nanuky Adzuki je japonská zmrzlina, která v mnoha dospělých vyvolává nostalgii. Kombinují tradiční ingredienci slazených červených fazolí adzuki s nanuky západního stylu. Červené fazole jsou obsaženy v krémovém základu a dotuha zamraženy. Je tak zamrzlá, že se nanuk prodává s výstrahou, že by se před jídlem měl nechat trošku rozmrazit. Anmitsu je dezert vyráběný z tradičních japonských surovin. Obsahuje kopeček pasty z červené fazole zvané tsubuan, kostky veganské želatiny, malé kuličky mochi a čerstvé sezónní ovoce. V Tokiu je populární zmrzlina, která se podává s osmi kopečky. Kopečky jsou například v příchutích pomerančová, mandlová, čokoládová, matcha, jahodová, kávová, vanilková a Ramune (japonská sycená limonáda), ale záleží na tom, ve kterém koutě Tokia si zmrzlinu koupíte.

Japonsko má řadu jedinečných a zajímavých dobrot, které můžete vyzkoušet. Přestože sladkosti jako wagashi jsou první, co lidi napadne vyzkoušet, zmrzlina je lahodná pochoutka, která vám pomůže vytvořit si vzpomínky na váš výlet v Japonsku. Tyto jedinečné příchutě zmrzliny ve vás jistě zanechají příběh. Takže když náhodou budete cestovat do Japonska, určitě se zastavte v místní restauraci a vyzkoušejte speciální zmrzlinovou příchuť Japonska.

Zdroj: japanwondertravel.com, delicious.com.au, gurunavi.com   

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.