Přinášíme vám 4 zajímavosti týkající se indonéské kuchyně a stolování

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: yopi priyatna/flickr.com

V Indonésii, která je bohatá na historii a tradice, není jídlo nikdy jen jídlem. Každý recept má svůj příběh pod pokličkou naleznete část místní kultury. Řekněme si tedy pár zajímavostí o indonéské kuchyni.

Jeden pokrm může mít mnoho verzí

Indonéská kuchyně je velmi rozmanitá. Každé etnikum v zemi má jedinečné recepty specifické pro svou kulturu. Například populární kuchyně padang používá hodně chilli a koření, aby se lidé udrželi v teple, protože žijí v chladných oblastech. Na druhé straně sladké jávské jídlo bylo ovlivněno množstvím cukru během koloniálních dob. V Indonésii může mít jedno jídlo desítky verzí napříč lokalitami. Například na Bali se satay máčí v kokosovém mléku a citronové trávě a v Padangu zase v kari omáčce.

Bez rýže by se to neobešlo

Rýže je v Indonésii základní potravinou. Bohyně rýže, Dewi Sri, je na Jávě a na Bali velmi uctívána a díky této božské inspiraci se rýže podává skoro ke všemu. Indonésané také používají rýži k výrobě různých dezertů, jako je například chutný rýžový pudink. Kromě rýže mají některé kultury v Indonésii další základní potraviny, jako je kasava, sladké brambory a kukuřice.

Foto: yopi priyatna/flickr.com

Indonésané milují svoje koření

Indonésie je domovem souostroví Moluky a toto souostroví je známé i pod přezdívkou „Ostrovy koření“.  Indonésie zůstává jedním z předních světových výrobců koření a dodává nám muškátový oříšek, hřebíček, galangal nebo pandanové listy. Toto místní koření se mísí s jinými bylinkami a kořením z Indie a Číny, jako je kurkuma, citronová tráva a jarní cibulka. V autentickém tradičním receptu může být uvedeno téměř tucet bylin a kořenících přísad, aby se vytvořilo jedno jídlo, což má za následek pozoruhodnou a výraznou chuť, kterou Indonésané milují.

Ve společnosti druhých chutná jídlo líp 

Mnoho indonéských jídel bylo původně vytvořeno jako společná jídla, podávaná během tradičních obřadů, rituálů nebo shromáždění. Například Sundánci mají tradici zvanou ngaliwet, která začíná shromažďováním peněz na nákup ingrediencí, následným společným vařením a potom skupinově pojídaným jídlem, protože společné porce jsou položeny na jeden velký banánový list. Tento pocit pospolitosti je stále důležitou součástí místního stolování, bez ohledu na to, jaké jídlo máte.
 

Zdroj: theculturetrip.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.