I v Indii slaví křesťanské Velikonoce! Na Velký pátek mají dokonce státní svátek

Kultura
Foto: Pixabay.com / pprasantasahooo

Křesťanství je rozšířeno do všech zemí světa. Indie není výjimkou. I v této zemi se tedy slaví jeden z největších křesťanských svátků – Velikonoce.

Křesťanství je jedním z nejrozšířenějších náboženství v západním světě, ale neomezuje se jen na tuto oblast. Je rozšířeno na všechny kontinenty a do všech zemí světa. Indie není výjimkou. I tam se tedy slaví jeden z největších křesťanských svátků – Velikonoce.

Ačkoliv Indie není zrovna zemí, kterou bychom mohli považovat za křesťanskou, má poměrně velkou křesťanskou populaci. I když se 2,3 % křesťanů žijících v Indii mohou na první pohled jevit jako malé množství, vzhledem k tomu, že je Indie druhou nejlidnatější zemí na světě s 1,3 miliardou lidí, je jich poměrně dost – 25 milionů. To je podobně, jako ve dvou a půl Českých republikách dohromady.

Indie je zemí kulturní rozmanitosti, kde vedle sebe žijí populace s různým přesvědčením a souborem tradic. Samotná země respektuje všechna náboženství, takže Velikonoce se zde slaví jako všechny ostatní náboženské festivaly.

Foto: wikimedia.org / James Petts, London

Velikonoční oslavy zde započaly během britské okupace, takže jsou v mnoha ohledech podobné těm ve Spojeném království. K tradičním jídlům konzumovaným v tomto ročním období patří simnel koláče. Jde o ovocné koláče se dvěma vrstvami mandlové pasty, tradičně podávané na Velikonoční neděli. 

Jedním z nejoblíbenějších míst, které křesťané během Velikonoc navštěvují, je kostel Panny Marie Neposkvrněného početí v Goa. Právě v nejmenším státě Indie, kterým Goa je, žije asi 26 % obyvatel křesťanského vyznání. Další velké společenství se nachází v Bombaji. Mnoho kostelů má pro své věřící připravený hořký nápoj z listů, octa a dalších složek, který je jim podáván po bohoslužbě.

Součástí oslav jsou o velikonoční vajíčka a velikonoční zajíčci. Indové vajíčka sice doma nebarví, ale během svátků jsou tyto dekorativní prvky široce dostupné v mnoha obchodech. Vajíčky pak obdarují děti. Ulice v Goa jsou často plné lidí, kteří pořádají různé průvody a barevné karnevaly. Těmi oslavují vzkříšení Ježíše Krista. 

Na Velký pátek je v Indii státní svátek. Mnoho lidí se modlí a navštěvuje různé bohoslužby. Další jej využije k tomu, aby si užili jarní počasí, a vydávají se na exotické pláže v Goa.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.