Kontroverzní umělec z Malajsie: Seznamte se s všestranným Namewee!

Hudba
Zdroj: bandwagon.asia

Namewee – velmi kontroverzní umělec, který si neláme hlavu s tím, koho popudí, ale zároveň spolupracuje se známými i méně známými umělci z celé Asie.

Když se v 15 letech tento umělec rozhodl napsat nějakou píseň, zjistil, že lidem kolem sebe přináší jen radost. I když nebyl nijak známý, jeho spolužáci jeho písně milovali, a tak je začal slýchat kolem sebe, jak si je zpívají. To byl pro něj impuls, že má pokračovat. Po nějaké době  se rozhodl vytvořit vlastní kanál na YouTube a začal šířit svou tvorbu do světa.

thecoverage.my

Wee Meng Chee se narodil  6. května 1983  a pochází z Malajsie. Pokud jste si někdy pustili jeho hudbu, jistě již víte, že je to velmi originální hip hopový umělec, skladatel, filmař a také herec. Nejvíce populárním se stal poté, co přepracoval národní malajskou hymnu Negeraku a vydal ji pod názvem Negarakuku. Tento počin nebyl v Malajsii příliš dobře přijat. Šlo o restyling malajské národní hymny coby R&B skladby s rapovými prvky, která popisovala život v Malajsii a zmiňovala se také o policejní korupci a zaujatosti vlády a politiků. Krom tohoto, byl umělec také obviněn z neúcty vůči islámu a malajskému lidu. Píseň se dokonce dostala na přetřes až do malajského parlamentu, kde politici prosazovali, aby vláda podnikla proti Nameweemu určité kroky.

Naštěstí byl v té době studentem v Taiwanu, tudíž i mimo jurisdikci Malajsie. Musel sice vydat veřejnou omluvu vládě a malajským občanům, nicméně jeho ospravedlnění bylo kabinetem zamítnuto a ministr vnitra brzy vydal nařízení, že se jeho písně nesmí nikde hrát. Díky tomu se stal Namewee virálem a Negarakuku předtím, než byla odstraněna z YouTube, dosáhla více než milión zhlédnutí.

Po této kauze měl zpěvák velké problémy, ale naštěstí to všechno dokázal hezky ustát a dne 3. září 2007 vydal své první EP s názvem Namewee.

Jeho písně jsou často inspirovány kulturou a jazyky zemí celého světa. Jako například Thai Love Song a Thai Sad Song nebo Rain In Ho Chi Minh. To vše mu pomohlo, aby se brzy stal populárním i mimo Malajsii.

Jeho další virální hit Tokio Bon 2020 obsahuje takzvanou „japanglish“, což jsou anglické výrazy vyslovované s japonským přízvukem, jako třeba „Makudonarudo“ (McDonald’s) a „Kitto Katto“ (Kit Kat). Hudební video, které ukazuje významné památky v Japonsku, bylo vyrobeno v Tokiu společností Cool Japan TV a bylo zaměřeno na podporu cestovního ruchu Japonska. Píseň se rychlostí světla rozšířila po Číně i celé Asii a nyní je známá i v USA a Evropě.

thestar.com

Na svých albech začal Namewee spolupracovat také s mnoha umělci z Asie. Patří mezi ně například taiwanská hip-hopová skupina 911, malajská zpěvačka Jess Lee nebo dokonce americká houslistka Lindsey Stirling. Kromě toho měl možnost spolupracovat s Wang Leehomem, jednou z největších hvězd mandopopu, tedy mandarínské popové hudby. Jednalo se o skladbu Stranger In The North.

Píseň se ukázala jako jedna z nejpopulárnějších písní roku 2017. Namewee byl díky této písni a své tvorbě zvolen jedním z deseti „Umělců roku“ na KKBOX Music Awards.

Začátkem roku 2010 pak vydal svůj první film s názvem Nasi Lemak 2.0, a poté v roce 2012 přišel na řadu Hantu Gangster a v roce 2013 Kara King. V září roku 2012 spustil talk show na YouTube s názvem Tokok a v současné době má na YouTube více než 60 skladeb, které mají více než 1 milion zhlédnutí.

malaymail.com

Můj názor je takový, že tento muž je velmi kontroverzní, ničeho se nebojí a je naprosto úžasný. Jeho hity, na nichž spolupracuje třeba s BieTheSka nebo nám velmi známým Wang Leehomem, jsou nejen příjemné na poslech, ale skrývají mnohdy nějaké poselství, které je třeba objevit. Nebudu víc prozrazovat, ale myslím si, že Česká republika by měla tomuto umělci dát šanci. Mohu zaručit, že vás jeho procítěné písně rozpláčou a u těch ostatních se zase budete smát od začátku až do konce.

Namewee vystoupil 3. února 2018 v Singapuru v The Star Performing Arts Center v rámci své 4896 World Tour. V této zemi byl poprvé a právě na tomto koncertě představil píseň Father’s Dreams, kterou zazpíval se svým otcem. Na YouTube se píseň dostala až po tomto koncertě.

Zdroj: malaymail.com, thestar.com, thecoverage.my, bandwagon.asia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.