Hanami 2024 v Praze: Velkolepé slavnosti japonských třešňových květů v srdci České Republiky – Spojení tradice, kultury a mezinárodního přátelství

Kultura
Foto: Česko-japonská společnost

Astronomické jaro je tu a s ním i očekávané oteplení. Nám se tak blíží oslava japonského jarního festivalu Hanami, který pořádá 27. 4. 2024 od 10 hodin na Hanspaulce u hřiště Růžák Česko-japonská společnost. Jedná se již o 5. ročník oslav příchodu jara s nádechem Japonska. Hanami, neboli sledování květů, je tradiční japonský piknik, kde se v obklopení rozkvetlých sakur, v kruhu rodiny a přátel, popíjí kvalitní saké. Tento obřad je nejen o užívání si jídla a zábavy, ale také o vyjádření úcty k přírodě a vzájemné soudržnosti.

Toto období kvetoucích sakur představuje jeden z nejikoničtějších a nejvíce očekávaných ročních rituálů v Japonsku a koná se od poloviny března do konce dubna, kdy sakury krátce kvetou a poté opadávají. Hanami má hluboký kulturní a filozofický význam. Sakura totiž symbolizuje pomíjivost existence a připomíná, že každý okamžik je cenný a že život je krásný i přesto, že je krátký.

Co je Hanami? Obřad ve formě pikniku pod kvetoucími stromy. Lidé si sebou nosí jídlo, pití, a často i hudební nástroje a sedí v parku pod rozkvetlými sakurami. Atmosféra je veselá a uvolněná, lidé si užívají společnosti přátel a rodiny. Mnoho Japonců si vyrobí vlastní bento (box na oběd), který může obsahovat kupříkladu různé sushi rolky, tamagoyaki (omeleta na japonský způsob), karaage (japonské smažené kuře) a smažené krevety v chlebu. Co však musíte během Hanami jednoznačně mít? Hanami dango, sladký dezert, jehož každá barevná mochi koule má svůj význam. Růžová pro třešňové květy, bílá pro sníh a zelená pro trávu, symbolizující, že čekání na jaro je u konce. Dále je to kupříkladu sakura mochi. Japonské sladkosti budete mít šanci zakoupit v rámci akce Hanami 2024 od Japonské Domácí Cukrárny.

Kromě Japonské Domácí Cukrárny si pro vás připravili občerstvení také Lao Tea, Matcha Tea, Netopýrka, Nikka whisky, Nippan Bakery, Ola Kala, PatiPatti Gelato, Restaurace Miyabi nebo Tokyo Dog.

Na stránkách události Hanami 2024 Česko-japonská společnost uvedla, že Nippan bakery je japonská pekárna, v níž si můžete vychutnat jedinečné slané a sladké japonské pečivo z kvalitních ingrediencí a k tomu si dát výběrovou kávu, kvalitní čaj, nebo matcha latte. Podle všeho se můžete těšit kupříkladu na melon pan, matcha twister, animal muffins a ze slaného pečiva na ham&cheese pan nebo na shokupan toasty.

Oproti tomu stánek s originálním konceptem Tokyo Dog je inspirovaný vyhlášeným japonským street foodem a na stránkách eventu slibuje typické chutě, které zaručeně potkáte při toulkách Tokiem. Jsou totiž základem jejich hot dogů servírovaných v originálních japonských bagetkách koppe pan. Můžete se těšit kupříkladu na hot dog s teriyaki omáčkou a mořskou řasou nebo s domácí okonomiyaki omáčkou, sušeným tuňákem katsobushi a japonskou majonézou. Navíc mají připravené menu i pro vegany.

Historie obřadu Hanami sahá až do 8. století za éry Nara (710-794). V té době japonští rolníci věřili, že do těchto slavných stromů se na jaře přišli schovat bohové a tak přinášeli obětiny na úpatí těchto stromů. Zdálo se však, že v té době více fascinovaly populaci švestkové květy (ume). Až v 9. století a příchodu období Heian začala Japonce skutečně přitahovat sakura. Úplně první Hanami obřad se zrodil z popudu císaře Sagy (786-842), který organizoval velké večírky pod těmito slavnými sakurami na císařském dvoře v Kjótu. Pak to bylo během období Edo (1603-1868), kdy Japonci začali pořádat hostiny pod těmito stromy v květinách. Ale to není vše. Sakury jsou v Japonsku součástí všeho. Květy a listy se nakládají do soli, aby následně podpořily jedinečnou chuť celé řady speciálního cukroví, vyrábí se sakurová káva, saké, pivo, limonády nebo čaj. Prášek z listů nebo sakurová esence pak dodává pokrmům správný nádech jara. Sakury se dostaly i do módního průmyslu. Zdobí účesy, furoshiki na obento, jídelní hůlky a mnoho dalšího.

Na letošním Hanami 2024 se podle události na Facebooku můžeme těšit také na Yosakoi Hanamaru, kteří nám doslova: „Přinesou zábavu z yosakoi: tradičního japonského tance plného moderních prvků. V současné době trénují v Praze a v Brně. Yosakoi je japonský tradiční tanec pocházející z Kóči. Rozlišují se dva styly, yosakoi z Kóči a yosakoi sóran, který vznikl na ostrově Hokkaidó. Tanečníci mají na sobě čelenku hačimaki, plášť happi a tancují v botách tabi. Nejdůležitějším prvkem jsou klapačky naruko, které se používají během tance do rytmu hudby.

Hanami nám však přinese také spoustu zajímavých workshopů a stánků. Jedním z nich je například stánek česko-vietnamské umělkyně Tbaoquyen, která působí v oblasti ilustrace, malby a marketingu. S jejími pracemi jste se podle medailonku v události na Facebooku mohli sejít například v pražských pobočkách jako je Bon Ramen, Funwari nebo Shrimii Kitchen. Její velkou inspirací je podle jejích slov Jihovýchodní Asie, především Japonsko a Vietnam. Hlavně jejich symbolika, legendy a vzory. Kromě ilustrovaných plakátů s touto tematikou najdeme v jejím stánku také malé papírové tiskoviny jako jsou záložky, samolepky nebo pohlednice.

Dále se můžeme také těšit na ukázku japonského meče v akci, tzv. tamešigiri, kterou nám předvede Jan Beneš, mistr tamešigiri. A co je tamešigiri? Česko-japonská společnost to v diskuzi k události vysvětluje takto: „Jedná se o test seku prováděný skutečným mečem. Ve středověkém Japonsku byl tento test prováděn z pohledu mečíře za účelem prověření kvality jím vyrobené čepele. K testování čepelí byli vybíráni zkušení šermíři, kteří byli schopni provést test způsobem, který by nebyl pro čepel nebezpečný a zároveň díky tomu nebylo možné pochybovat o výsledku provedeného testu.“ Kromě ukázky si s panem Benešem budete moci v chill out zóně i popovídat a zeptat se na vše, co vás zajímá.

Co dále nám přinese samotný program? Hanami 2024 na Facebooku uvádí:

Nezbytnosti nabídnou:
Angry Albatros
Bleší trh pana Aso
Emiu svíčky
Ha-na-mi
Neobara
My Amazing Japan
Cesta psaní
Bao Quyen ilustrace
Ocet a miso od Smolíků
Praha Amiami
Shiori Kojima
Šperky Bela
Tombo knives
Wired up: bonsaje z drátů
Žako a tsumami zaiku

Pochutiny připraví:
Japonská Domácí Cukrárna
Lao Tea
Matcha Tea
Netopýrka
Nikka whisky
Nippan Bakery
Ola Kala
PatiPatti Gelato
Restaurace Miyabi
Tokyo Dog

Kreativní duše si užijí:
kaligrafii
origami
výrobu omamori a výšivky sašiko
kendamu

Atmosféru doplní:
čajový obřad (10:15 – 13:15)
wadaiko yosa-yosa (14:30)
tameshigiri (15:15)
Yosakoi Hanamaru (16:30) 

Dnes je hanami populární nejen v Japonsku, ale i po celém světě, kde komunity s japonskými kořeny nebo zájemci o japonskou kulturu organizují vlastní festivaly Hanami. Tato událost slouží jako most spojující různé kultury a poskytuje příležitost k oslavě jarního období v duchu japonské tradice.

ZDROJE: japan.cz, sortiraparis.com, japan-guide.com, nisekocentral.com, Hanami 2024

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.