12 písní dokazujících, že leader skupiny PENTAGON je skladatelský génius

Michaela Pašková
Hudba
Foto: twitter.com/cube_ptg_japan

Je to skoro rok, co Hui narukoval. Znám je nejenom jako charismatický umělec a nebojácný leader PENTAGON, ale také pro svůj neuvěřitelný talent produkovat hity.

Možná to ani nevíte a vaše oblíbená píseň jiné skupiny nebo interpreta vzešla právě od něj. Jeho jméno je uvedeno u více než padesátí písní v KOMCA (Korea Music Copyright Association). Toto číslo navíc nezahrnuje různé předělávky nebo remixy, na kterých pracoval.

Níže je jako příkladem uvedeno dvanáct písní, ke kterým napsal text, složil je nebo produkoval. Od balad přes hip-hop až taneční hity. Skladby dokazují, proč je Hui jedním z nejtalentovanějších idolů a proč si vysloužil titul geniálního skladatele.

Runaway – PENTAGON

Tahle skladba pochází z éry počátků PENTAGON. Runaway byla druhou titulní skladbou, na které po Like This, jež byla zveřejněna dva měsíce předtím, Hui pracoval. Tyto dvě skladby byly vydány zhruba rok po debutu skupiny. Je pozoruhodné, že už tehdy Hui stál za hudbou skupiny. Zatímco byl jediným členem, který pracoval na hudbě (společně s producentem FLOW BLOW), při psaní textu mu pomohli Wooseok, Yuto a bývalý člen DAWN.

White Butterfly – Kim Han Byul

Hui byl jedním z producentů z řad idolů, kteří propůjčili svůj talent Mnet survival programu CAP-TEEN. Píseň White Butterfly není nic jiného než ohromující. Srdceryvné klavírními akordy a gradující energie vás povznese a inspiruje. Samozřejmě písni vokály Kim Han Byul vdechují život, ale není pochyb o tom, že Hui pomohl napsat perfektní píseň pro tuto začínající zpěvačku.

Energetic – WANNA ONE

Snad nejznámější skladba, kterou Hui napsal pro jiného umělce. Megahit Energetic je jednou z několika písní, na které v rámci série Produce pracoval (Never a Boyness jsou další). Tato optimistická skladba byla nakonec vybrána, aby se stala debutovým singlem WANNA ONE. Na textu se kromě Huie podílel rovněž jiný člen PENTAGON, Wooseok.

Lift Trophy – Hui & Hangzoo

Hui se během své kariéry zúčastnil několika soutěžních pořadů, včetně Breakers a The Call 2. V rámci druhého jmenovaného spolupracoval s rapperem Hangzoo na napsání a složení jejich tracku Lift Trophy. Nepochybně tak předvedl svou jinou stránku, která je odlišná od jeho idol image. Jak se ukázalo, Hui je rovněž talentovaný ve skládání a vystupování s hip-hop tvorbou. Tedy vlastně s ‚huip hopem‘, jak to jeden komentátor nazval.

Shine – PENTAGON

Shine je nejznámější skladbou PENTAGONu, která katapultovala skupinu na výsluní poté, co měsíc po vydání v dubnu 2018 začala najednou stoupat v hudebních žebříčcích. S jednoduchými akordy a nakažlivě veselou melodií popisuje stydlivost ze zamilovanosti. Hui se podílel na skládání hudby a napsání textu společně s ostatními členy. Jejich práce se vyplatila, protože nyní má skladba na Youtube skoro 236 milionů zhlédnutí.

Dramatic – BVNDIT

Druhý singl dívčí skupiny BVNDIT byl napsán a složen Huiem. Pomáhali mu s tím producenti FLOW BLOW a THE PROOF. Tropical house dance skladba s nezapomenutelným beatem dokazuje, že Hui kromě chlapeckých skupin a sólistů umí psát také pro děvčata.

Kill This Love – PENTAGON & ONF

Ti z vás, kteří sledovali Road to Kingdom jistě ví, jak Hui tvrdě dřel na tvorbě PENTAGON písní. Jeho úsilí vyústilo v několik dechberoucích vystoupení a jedním z nejpopulárnějších byla spolupráce se skupinou ONF na remixu Kill This Love od BLACKPINK. Mrazivé aranžmá nabízí zcela nový pohled na tento megahit. Z Huiovi části od 2:22 vám prostě musí naskočit husí kůže.

Don‘t Leave Me – Shinhwa

Hui pracoval na písni pro legendy jakými pánové ze skupiny Shinhwa bezesporu jsou. V roce 2018 se podílel na textu a složení hudby skladby Don‘t Leave Me. Uklidňující balada umožnila těmto legendám předvést své hlasy v živých vystoupeních.

Basquiat – PENTAGON

Jednou z největších záhad roku 2020 je, že toto mistrovské dílo nezískalo na popularitě. Jedná se prostě o nářez skrz na skrz. Hudební video je pouhou pomyslnou třešničkou na dortu, která vytváří úchvatný celek. Hui a Wooseok se nejenom podíleli na textu, ale stojí i za hudbou. Pomáhali jim s tím producenti NATHAN a YUNJI.

DO or NOT – PENTAGON

DO or NOT je jednou z nejlepších písní loňského roku. Je chytlavá, osvěžují a má zábavnou kapelovou vložku. Skupina se připojila k retro trendu, který se šíří K-Popem a vrací se k rytmu 50. let. Společně s Huiem se na textu podílel také Wooseok. Pod hudbou jsou podepsáni Hui, Wooseok a NATHAN.

TESSERACT – CIX

Hui a Minit spolupracovali na produkci songu TESSERACT, který CIX vydali jako propagační píseň K-Pop platformy UNIVERSE. Vrcholem této písně je její jedinečný rockový refrén, který ji dodává na provokovatelnosti. Užijte si hudební video a poslechněte si celou audio verzi zde.

Boy in time – Hui

Tento seznam zakončuje sólo, které dojemně vykresluje jeho poetické smýšlení o dospívání. Píseň nabádá své posluchače, aby čelili svým obavám z toho, co bude, až zestárnou a hlavně se nebáli.

ZDROJ: soompi.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.