Chcete si doma snadno připravit autentické asijské dobroty? Víc než jen asijská kuchařka je konečně venku! 

Foto: Milan Homolka | Úprava: Asianstyle

Křest druhé kuchařky od česko/vietnamského dua Zase Rýže v Brně! Působení brněnsko-vietnamského kulinářského i partnerského páru Thuy (Twi) a Longa jsme Vám přiblížili již v rozhovoru před týdnem. Tentokrát si shrneme zážitky z křtu jejich druhé kuchařky Víc než jen asijská kuchařka, na kterou jsme byli za redakci pozváni.

Akce probíhala ve středeční večer 4.12 v centru Brna v prostorách tržnice na Zelném náměstí. To se na večer přeměnilo v útulnou místnost se spoustou míst k sezení a kávovým barem od vietnamské pražírny Daklak a stylovým koktejl barem od Cocteleria catering, kterému vévodil zkušený barman Lukáš Látal. Na místě bylo samozřejmě i bohaté pohoštění a já si pochutnala třeba na  kimbapu nebo smažených závitcích.

Hned u vstupu nás usměvavý kluk z jejich týmu mile přivítal, dostali jsme skleničku bublinek a taky jsme byli hned upozorněni, ať si koupíme lístky, že bude tombola! Tak teda jo! Nejdříve ale začalo vyprávění hvězd celého večera, tedy Thuy a Longa. Ti nám před projektorem, na který po celou dobu promítali fotky a videa, začali vykládat, jak celá kuchařka vznikala a co ji inspirovalo. Že poté, co měli oba dost pracovní rutiny a monotónnosti tady doma, se rozhodli koupit jednosměrnou letenku do Vietnamu a odtud naplánovat velkou gastronomickou cestu po celém kontinentu. Protože, proč ne? Hell yes!

Během dvoutýdenního pobytu doma ve Vietnamu u svých rodin zvládli naplánovat celý itinerář následující cest. Taiwan, Jižní Korea, Malajsie, Japonsko, Thajsko. Spolu s jejich „domácím” Vietnamem tedy celkem šest zemí a šest rozdílných kuchyní. Při té příležitosti měli navštěvovat kamarády z cest a Erasmů a objevovat (a hlavně dokumentovat) místní gastronomii. Záměrem bylo z každé země připravit a prezentovat pár receptů, jež jsou pro tu zemi typické. Zároveň tak, aby si je pak zvládl připravit i našinec doma, s místně nakoupenými surovinami (takže třeba my v Brně). Právě tato myšlenka se mi moc líbila. Asijská kuchyně je u nás velice oblíbená, ale málokdy se do ní sami pouštíme, protože má pověst náročnosti na přípravu a ingredience. Thuy s Longem několikrát zdůrazňovali, že právě proto chtěli tento zažitý mýtus trochu rozbít, a že ve chvíli, kdy pochopíme princip kombinace ingrediencí, je to již o dost jednodušší. Za mně se jim to podařilo.

Prezentaci prokládali vtipnými historkami. Třeba že Tchajwanci překvapivě nemají rádi koriandr a že Vietnamci jsou většinou v ostatních asijských zemí lehce rozpoznatelní díky tzv. “bling bling” stylu, který se vyznačuje výrazným oblečením s logy značek a blyštivými skútry. Taky otevřeně přiznávali, že jako partneři a spolupracovníci v jednom museli občas pročistit vzduch pořádnou hádkou. Tomu se ale s odstupem času dokáží zasmát. Humor tento pár provází a na pohled i spojuje, kromě spousty dalšího. Je super pozorovat jejich dynamiku jak v osobní, tak kreativní rovině. Thuy je energická a výřečná a Long je spíše tichý a působí klidně až flegmaticky. Thuy při vykládání věnuje pozornost dojmům a emocím, Long spíše faktům a číslům. Myslím, že díky tomu se výborně doplňují.

Během večera se blýskla i naše Sany, a jakožto host si stříhla menší pěvecké vystoupení s dvěma peckami z League of Legends. Samotná knížka byla v závěru pokřtěna vskutku tematicky. Místo klasického polévání šampaňským se posypala miskou rýže! Skvělý nápad a alespoň nebyla krásné knihy škoda. Na úplný závěr byl ještě prostor pro dotazy a možnost se s párem vyfotit a na místě si koupenou kuchařku podepsat. Akci jsme si užili a kuchařku s věnováním hned odnesli domů a těšíme se, až recepty doma vyzkoušíme. Děkujeme za pozvání a přejeme páru do budoucna hodně úspěchů a dalších super nápadů!

Zdroj: Autorský text

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.