Recept: Thukpa – nepálská kuřecí polévka, která vás spolehlivě zahřeje

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: flickr.com/Pankaj Kaushal

Lahodná kuřecí polévka s nudlemi, zázvorem a špetkou chilli vás jistě v chladné zimě zahřeje, udělat si ji však můžete i v létě. Je oblíbená především v Nepálu a Tibetu. 

Thukpa je oblíbená hlavně v Tibetu, ale milují ji i obyvatelé Nepálu a také lidé žijící v severovýchodní Indii. Když ji host ochutná, zahřeje ho u srdce a on už jí nikdy neodolá. Určitě nebude na škodu tuto polévku vyzkoušet a ochutnat. Suroviny se dají vcelku dobře sehnat a příprava není složitá, ačkoli trochu toho času zabere.

Co budeme potřebovat:
3 kuřecí stehna
1 střední cibule
400 g nasekaného hlávkového zelí
50 g zelených fazolek
3 rajčata nakrájená na čtvrtky
100 g mrkve nakrájené na tenčí proužky
2 zelené chilli papričky
1 lžička mletého koriandru
3 zelené cibulky (1 na ozdobu)
4 stroužky česneku
3 plátky zázvoru
1 střední citrón
100 g čínských nudlí
1 lžička mletého kmínu
sůl dle chuti
1 lžička pepře
1 lžička chilli
1 lžička kurkumy
olivový olej
červená pálivá chilli pasta (není nutná)

Postup:
Ve velkém hrnci na olivovém oleji osmahneme kuřecí stehna. Poté je posypeme kurkumou, koriandrem, chilli, pepřem, kmínem a solí. Asi pět minut je opékáme a pak přidáme rajčata, cibuli krájenou na proužky a pořádně promícháme. Poté vše zalijeme horkou vodou tak, aby maso bylo zakryto. Přidáme plátky zázvoru a nasekané stroužky česneku. Zakryjeme víkem a vaříme asi půl hodiny.

Mezitím si podle návodu uvaříme čínské nudle, které slijeme, prolijeme vodou a pak do nich přidáme trošku oleje, aby se neslepily. 

Z polévky vyjmeme kuřecí stehna, oddělíme maso od kostí a nakrájíme ho na menší kousky, které si odkládáme třeba na talíř.

Hrnec s vývarem vezmeme a přes jemné síto polévku přecedíme. Přecezenou tekutinu dáme pak do čistého hrnce. Přidáme do ní mrkev, nasekanou zelenou cibulku, zelené fazolky a kousky masa. Chvíli vaříme a pak přidáme i nasekané zelí. Úplně nakonec, až je všechna zelenina měkká, vložíme do hrnce i nudle. Vše pořádně promícháme a můžeme polévku servírovat do misek.  

Jednotlivé porce ozdobíme plátkem citrónu, nasekanými zelenými chilli papričkami a zelenou cibulkou. Kdo chce, může si nakonec do polévky přidat i červenou chilli pastu. 

Zdroj: anupkitchen.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.