Recept: připravme si spolu Kheer, lahodný rýžový pudink z Indie

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: atlnav/flickr.com

Pokud máte rádi sladké a říkáte si, že jednoduchých receptů není nikdy dost, můžete vyzkoušet i indický pudink zvaný kheer.

Kheer je rýžový pudink, jenž je populární zejména v Indii. Říká se mu také payasam, payasa, ksheeram nebo fereni. Během jídla se podává jako dezert. Je důležitou sladkou pochoutkou indických muslimů, zejména během různých oslav. Zdobí se mandlemi, kešu oříšky, rozinkami a pistáciemi. V Kašmíru se kheer vaří z krupice, mléka, cukru, šafránu a sušeného ovoce. 

K tomu můžeme jen dodat, že příprava je jednoduchá a suroviny se dají bežně sehnat i u nás v obchodech.

Co budeme potřebovat:
2 šálky kokosového mléka
2 šálky mléka
3 lžíce bílého cukru
1/2 šálku rýže Basmati
1/4 šálku rozinek
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/4 šálku pražených plátků mandlí
1/4 šálku nasekaných pistáciových oříšků

Postup:
Mléko, kokosové mléko a cukr přiveďte k varu v hrnci. Poté přidejte rýži a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a rýže nebude jemná a měkká. Asi 20 minut.

Poté vmíchejte rozinky, kardamon a ještě několik minut vařte. Nakonec dejte dezert do misek a ozdobte praženými mandlemi a pistáciemi.

Zdroj: allrecipes.com, en.wikipedia.org/wiki/Kheer

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.