Chutná Jihokorejcům severokorejská kuchyně? Navštěvují restaurace severokorejských uprchlíků?

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wikimedia.org

Jaká je severokorejská kuchyně a je dostupná i v Jižní Koreji? Jaké potraviny a pokrmy v převládají a jsou oblíbené? To se dozvíme v následujícím článku.

Severní Korea by měla být pro Jihokorejce zakázanou zemí. Existuje však způsob, jak zažít současnou kulturu samotářského komunistického státu, aniž by člověk skutečně musel překročit hranice: Návštěva restaurací, které se specializují na severokorejskou kuchyni.

Díky více než 32 000 severokorejským uprchlíkům, kteří nyní nazývají Jižní Koreu domovem, je nyní snadné najít takové restaurace, ať už se zaměřují na uprchlíky z domova nebo na jihokorejské hosty, rychlým vyhledáváním na internetu.

„Poté, co se oddělily, si obě Koreje rozvinuly svou příslušnou gastronomickou kulturu ve výrazně odlišných socioekonomických prostředích, což vedlo k podobným, nicméně odlišným vkusům a chutím,“ uvádí v článku z roku 2020 Song Kwang-shik z KB Research.

Foto: wikimedia.org

Obecně se severokorejská kuchyně vyznačuje mírnějším vkusem. Delší zima a hornatá půda také vedou k rozdílům v potravních zdrojích. Na jídelních stolech se například objevují hlavně brambory a kukuřice, říkají odborníci na gastronomii.

Zatímco studené nudle naengmyeon vládnou jako nejznámější severokorejské jídlo, restaurace v Soulu, Incheonu a oblastech s vysokou koncentrací uprchlíků, nabízejí rozmanitější možnosti výběru, jako například onban (rýžová polévka), nongma guksu (bramborové nudle) a dubu-bap (rýže s restovaným tofu).

Hong Eun-hye, která uprchla ze Severní Koreje a od roku 2006 prodává severokorejské rýžové koláčky a další občerstvení, říká, že zájem Jihokorejců o severokorejské jídlo roste. „Koná se tu mnoho kulturních akcí, na které si objednávají severokorejské jídlo,“ vysvětlila.

„Myslím, že mladí lidé jsou přirozeně zvědaví. Na druhou stranu, starší generace oceňuje chuť severokorejské kuchyně a říká, že jim připomíná staré dobré časy,“ dodala na závěr.

A co vy? Ochutnali byste severokorejskou kuchyni?

Zdroj: koreaherald.com/Lee Sun-young

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.