Build vs Poi: Jeden tweet, jedno stories, válka pravdy začala

Michaela Pašková
Ostatní
FOTO: Be On Cloud

Čas od času se objeví skandál, který pořádně zahýbe médii a sociálními sítěmi. Jeden takový právě probíhá v Thajsku. Hvězda KinnPorsche stojí proti autorce, jež byla v minulosti obviněna ze sexuálního obtěžování. Kde je pravda?

Abychom se ve všem pořádně zorientovali, tak nás postupně provedu tím, co se událo. Pohodlně se usaďte, protože tohle rozhodně nebude článek, který budete mít přečtený za minutu. Mnozí z vás jistě ví, že se v loňském roce odvysílal velmi úspěšný BL seriál KinnPorsche, který nás zavedl do pozadí mafiánské rodiny Theerapanyakul. Své herce okamžitě vystřelil do výšin popularity a jedním z nich byl právě Build Jakapan, který jako Pete předvedl ohromující výkon. Jeho postava utvořila pár s Vegasem, nejstarším synem druhé rodiny, jehož ztvárnění se ujal Bible Wichapas.

Dodnes si dost fanoušků této nebezpečné mafiánské rodiny stojí za tím, že Vegas a Pete naprosto ukradli show, resp. seriál, a strhli pozornost pro sebe. Pro Bible postava Vegase znamenala první hereckou zkušenost, zatímco Build si pár vedlejších rolí zahrál. Od té doby herecký pár BibleBuild kromě jiného začal plnit obálky snad všech magazínů, procházel se po červených kobercích nejrůznějších akcí a natáčel jednu reklamu za druhou.

Prostě až na pár škobrtnutí jedna velká pohádka. Než úplně přejdu k tomu, co se začalo dít před pár dny, neodpustím si, abych nezmínila jednu podstatnou událost. V loňském roce se Patchayamon Theewasujaroen, známá jako Poi, spoluautorka KinnPorsche, která rovněž napsala My Engineer, dopustila jednání, jež hraničilo se sexuálním obtěžováním. Nebylo to poprvé, co se ona nebo druhý autor Yok Sitthichai z jejich spisovatelského dua Daemi pokusili nevhodným způsobem dotýkat herců a svlékat je. Bohužel to není vše, ale nemám tolik prostoru na to, abych vám to teď dopodrobna popisovala. Ve zkratce duo sexuálně obtěžovalo umělce a takovémuto jednání se nevyhnul ani nejmladší člen herecké posádky, Barcode Tinnasit Isarapongporn, tehdy ještě nezletilý.

Fanoušci požadovali, aby společnost Be On Cloud okamžitě rozvázala smlouvu s Daemi a nějakým způsobem je potrestala. Světe div se, nic razantního se nestalo. Duo fungovalo spokojeně dál a ve fanoušcích čekajících na další uklouznutí se vařila krev. Za nějakou dobu vyšla novela VegasPete, kde byla Barcodeho postava, Porchay, znásilněna svým milovaným, Macau spáchal sebevraždu, Kinn chtěl zabít Porsche a bez úhony z toho nevyšli ani Vegas a Pete. Je otázkou, zda vývoj postav nebyl pomstou ze strany Daemi. Nicméně druhá řada KinnPorsche se doposud nezačala ani točit. Duo si totiž vymínilo, že musí být přítomno na natáčení a může jakýmkoliv způsobem zasáhnout do děje.

Tak to bychom měli a nyní současnost. Dne 18. ledna společnost Be On Cloud, budeme ji ve zkratce říkat BOC, představila své nové projekty, mezi které patřil i seriál 4 Minutes. Scénář si vzala na starost slavná Sammon, autorka Manner of Death a Triage.

V podstatě v té době Poi na svém profilu na Twitteru, který hojně využívá, oznámila, že odchází z BOC, protože nechce, aby její jednání mělo špatný vliv na ostatní. Dodala, že se tak rozhodla zcela sama. Netrvalo to dlouho a přidal se k ní i druhý autor, Yok. Oba nejenom odešli z BOC, ale i z jejich společnosti Daemi House. Dopíšou novelu, kterou mají rozepsanou, a následně se pokračování příběhu rodiny Theerapanyakul ujme nové spisovatelské duo a převezme po nich rovněž Daemi House. Oba přestali na SNS sledovat BOC a společnost je.

Krátce na to Poi zavítala na svůj instagramový profil, kde ve stories zveřejnila screenshot listopadové konverzace s hercem, jehož jméno začernila. Zmiňovala nápady na zápletku jako jsou skoky v čase a napravování událostí v budoucnosti. Dotyčné osobě napsala název Good Nurse a neustále zmiňovala 4 Minutes. Ve svém stories obvinila tuto osobu, že její nápady vyzradila BOC a Sammon, kteří pak jednoduše ukradli její dílo a dopouštějí se plagiátorství.

Protože tohle obvinění rychle získalo pozornost všech, vyjádřila se samotná Sammon a obvinění Poi smetla ze stolu. V ději nic takového jako jsou skoky v čase a napravování událostí v budoucnosti není a dodala, že s názvem přišla zcela sama. Bohužel nehodlá říci jak, protože by tak prozradila děj. Doplnila, že nenapsala nic, co by bylo podobné jejímu předchozímu dílu Triage, kde lékařské prostředí, skoky v čase a napravování událostí opravdu jsou.

Den poté měli BibleBuild událost, kdy v závěru Build promluvil k fanouškům. Uvedl, že je to skutečně on, koho Poi zmiňuje, ale s vyzrazením děje, názvu a podobně nemá nic společného. Se slzami v očích se fanouškům za vše omluvil. Personál se ho snažil zastavit, ale nepovedlo se mu to. Na sociálních sítích kolují videa, kde je jasně patrné, že se Bible v ten moment snažil k němu dostat, ale personál ho odvedl.

Než přejdu k tomu, co se událo následně, na chvilku se zamyslete hlavně nad časovým sledem událostí. Takže Poi měla Buildovi v listopadu prozradit nápad na její další novelu, která se až velmi nápadně podobá Triage a zmínit 4 Minutes. Zhruba od konce září BibleBuild nenápadně prozrazovali, že je čeká společný projekt, který byl teď v lednu oznámen. Dělali to sice už předtím, ale od září byli ‚nenápadní‘ až moc. Z ničeho nic se měla objevit Sammon, napsat dílo, které je skoro stejné jako její předchozí a pojmenovat ho dle prozrazeného názvu? Něco tady nesedí, že? Určitě se ve společnosti o 4 Minutes vůbec nebavili, že? Pak stačí zveřejnit screenhost konverzace, která je vytržena z kontextu, nevíme co bylo před a po, a šup, skandál je na světě.

Thajští fanoušci poté, co Sammon učinila prohlášení a Build se rozbrečel, zatlačili na BOC a požadovali, aby s tím společnost něco udělala. Pond (CEO a režisér) prohlásil, že BOC vydá prohlášení a samozřejmě společnost podporuje svého umělce. Build je statečný a silný za to, že se postavil před fanoušky a vyjádřil se. Momentálně společnost shromažďuje důkazy a vše se bude řešit soudní cestou. Právě v tento moment byl poprvé zmíněn soud a Pond rozehrál špinavou hru.

Časově máme teď 22. leden. Poi zveřejnila na svém twitterovém účtu prohlášení, že s Buildem randila dva roky, verbálně a fyzicky ji napadal, bral od ní peníze, drahé dárky a během jejich vztahu se stýkal s jinou ženou. Protože pak tweetovala jako o život, vypíchnu z jejích tvrzení to nejdůležitější. Mezi drahé dárky mělo patřit BMW, kdy jako důkaz zveřejnila i fotku. Ano, Build opravdu stojí před autem s mašlí, ale jde tohle brát jako důkaz, že mu ho dala zrovna ona? Fanoušci vypátrali, že se na to auto měla složit jeho rodina a také různé fanouškovské projekty. Momentálně se neví, kde to auto je teď, ale Poi tvrdí, že se ho Build zbavil tím, že ho dal jiné ženě. Dále mu měla zaplatit pobyt v nemocnici a nějakou úpravu. Z jejich tweetu je těžko pochopitelné, co přesně tím myslí, ale opět, účty zaplatila rodina a on.

FOTO: twitter.com/zpoimy_zpoimy

Měl ji vyhrožovat smrtí a fyzicky napadat, kdy zveřejnila fotky modřin, a dokonce snímek krve v umyvadle. Měla být těhotná s jejich synem, kdy dítě Build odmítl. Nejprve ji měl napadnout a ona poté potratila. Pak uvedla, že brala těžká antidepresiva a jedním z jejich vedlejších účinků byl potrat. Dítě však chtěla. Své těhotenství doložila snímkem z ultrazvuku. V tento moment asi zapomněla, jaké je století, protože fanoušci vypátrali, že si vše stáhla z Pinterestu a podobných stránek. Samozřejmě ji to napsali, kdy ona rychle reagovala prohlášením, že jen chtěla podtrhnout atmosféru a své emoce. Zajímavé, že?

Co bylo dál? Oh, ano! Nejprve ve svých tweetech zmiňovala jednu ženu, se kterou měl mít v době jejich vztahu poměr, poté otočila stylem, že pronajala nějaký byt, kde si on vodil své bokovky a žádal po nich peníze. Ten byt prý ještě pořád platí. Dokonce se v tento moment ozývaly nějaké ženy, které tvrdily, že jsou jeho jednorázovkami. Ale, fakt velké ale. Čím více toho tvrdila, tím více se toho chytli fanoušci a média. Tyto ženy se pak vypařily jako pára nad hrncem.

Sice se pak o něco později ozvala skutečná Buildova přítelkyně, ta, kterou Poi zmiňovala původně, ale uvedu to tady. Napsala, že spolu začali chodit v roce 2019 a v tom dalším se rozešli. Nikdy ji verbálně ani fyzicky nenapadl a nebyl nevěrný. Zůstali přátelé, protože se pohybují ve stejném okruhu přátel. Dále se k tomu nehodlá vyjadřovat. Poi ji označovala v různých tweetech a snažila se, aby na ni reagovala, marně.

Jen díky Poi měl Build podepsat smlouvu s BOC a dostat roli v KinnPorsche. Tohle není absolutně žádná pravda, protože byla prvně obsazena role Vegase. Bible poté zkoušel scénky a chemii se čtyřmi různými herci a Build byl jediný, se kterým to dokázal v pohodě zahrát, a dokonce se s ním i políbit. Takže o všem rozhodl Bible, protože si Builda vybral on sám.

Tolik k obvinění a teď přejdu k jednání Ponda a BOC. Stále se pohybujeme ve 22. lednu. V tento den BOC zveřejnilo prohlášení, kde stálo, že Build a Poi měli blízký vztah, který už ukončili a jsou mezi nimi nějaké nevyřešené konflikty. BOC přímo nepotvrdilo, že by byli ve vztahu jako partneři, klidně mohli být jen přátelé. Tento aspekt příběhu stále zůstává záhadou.

„Společnost by nicméně chtěla veřejnosti objasnit a znovu potvrdit své stanovisko, že uznáváme a chápeme význam tohoto sporu. Náš úsudek se proto nepřikloní na žádnou jinou stranu než pravdy. Vše bude zpracováno výhradně na základě pravdy a spravedlnosti. Každá strana se bude zodpovídat ze svých činů. V průběhu soudního řízení budou všechny informace prošetřeny a objasněna pravda. Jakmile budou informace nebo závěry týkající se této záležitosti jasné, budeme neprodleně informovat veřejnost.“

Za dvě hodiny vyšlo další prohlášení, ve kterém stálo, že Build si bere pauzu od veškerých aktivit, a hlavně bude vyloučen ze všech projektů společnosti. Tento čas využije k tomu, aby přemýšlel nad svými skutky a připravil se na soud. Znění tohoto prohlášení zvedlo ze židle mnohé a zapříčinilo, že se spousta thajských fanoušků postavila na stranu Poi. To, že si vzal pauzu a byl ze všeho odstaven, aby se mohl připravit na soud, je zcela pochopitelné, ale společnost mu podřezala větev prohlášením, že bude přemýšlet nad svými skutky.

Mezitím Build zveřejnil screenshoty konverzace mezi ním a Poi a následně si okamžitě smazal veškeré účty na sociálních sítích. Proč? Poi ho neustále vyzývala, aby na ni reagoval a ozval se ji. Tvrdila, že se rozešli v prosinci a poté ji začal ignorovat. Dokonce měla oslovit ostatní herce, aby mu domluvili a on se ji ozval.

Ve zveřejněné konverzaci je jasně patrné, že ho Poi neustále bombarduje zprávami a pokusy o telefonát.

„Pamatuj si, žádná další značka si tě nevybere. Pokud to udělají, zařídím, aby to skončilo.“
„No… chrápal jsi s organizátorkou. Nezapomeň jim říct, aby ti pomohli. Stejně jsi sobecký. Spal si se mnou, protože jsi chtěl roli Peteho. A když si skončil, jdeš ji podlézat, lol.“
„Kolikrát jsi ji lichotil? Řekla, že tě udělá svobodného? Lol anebo už si tu roli dostal?“
„Z jakého důvodu si myslíš, že někdo, kdo tě miluje, tě začne tak moc nenávidět?“
„Přeji ti, aby tvůj život skončil. Přeji ti všechny katastrofy. Nezažiješ žádné štěstí. Kéž bys byl zničený, jako jsi to udělal ty mně.“

Poslední část poslala hned několikrát.

O den později společnost oznámila, že dne 28. ledna proběhne tisková konference, během které budou přítomni Build, Poi a někdo z BOC jako mluvčí. Další škoda byla napáchána.

Jako by se nechumelilo, BOC neustále zveřejňovalo různé upoutávky herců na únorový koncert, který bude v Bangkoku. Fanoušci se soustředili na vyhledávání informací a nacházení důkazů usvědčujících Poi z lhaní. Výsledkem je, že si dost svých tvrzení vymyslela, ale i tak je potřeba zmínit, že může mít v něčem pravdu, ale v čem?

Fanoušci samozřejmě zapátrali i do minulosti, což mělo za následek nacházení dalšího materiálu, který pro BOC nevypadá vůbec dobře. Den před tiskovkou Poi oznámila, že se ji nezúčastní, protože Builda už nechce nikdy vidět. Krátce na to Daemi House vydalo prohlášení, že kdo chce mít na obálce novely VegasPete pouze Bibleho, je to možné. Pro zájemce nechají novelu v novém obalu vyhotovit. BOC už dříve prohlásilo, že na fotografie umělců má práva pouze společnost a samotní herci. Takže k tomuto kroku musel dát Pond a BOC souhlas. Výsledek? Hodně fanoušků okamžitě nařklo Bible z toho, že nepodporuje svého hereckého partnera a navíc je to beztak kvůli tomu, že tvrzení Poi je pravdivé. Musím říci, že od Poi to byl vážně dobrý strategický krok, protože si na svou stranu přitáhla další lidi.

Dne 28. ledna se tiskovka opravdu konala. V podstatě bylo zveřejněno video, kde byl pouze Build v tričku, které měl na sobě při podpisu smlouvy s BOC. Hovořil o tom, že celá kauza má vliv na jeho rodinu, herce, kteří jsou pro něj jako rodina a osoby, jež mu jsou blízké. Zmínil, že rozhodně není dokonalý člověk, ale bude bojovat, aby se odhalila pravda. Zároveň oznámil svou rezignaci z postu herce pod BOC. Bude bojovat za ty, které miluje, za ty, kteří ho milují a prosí všechny, aby byli silní a trpěliví. Věří, že pravda nakonec zvítězí. Poděkoval za to, že mu společnost dala poslední šanci promluvit.

FOTO: Be On Cloud

Krátce na to společnost potvrdila jeho odchod ze společnosti. Sociálně sítě se ve větší míře začaly plnit různými posty obsahující modrá srdíčka, což je Buildova oblíbená barva. Fanoušci mu hlasitě dávají najevo podporu, a to tak moc, že společnost na SNS zaznamenává obří odliv sledujících. Jen na Instagramu jich zatím ubylo přes 100tisíc, což je pro účet, kde bylo něco málo přes 900tis sledujících fakt hodně. Aby Pond zmírnil negativní dopad svého chování a neustálého střídání stran, zveřejnil video, u kterého dodal: „Biu nikdy nebyl špatný bratr nebo se ke mně choval špatně. Vždycky to tak bylo. Doufám, že se to pro všechny brzo zlepší a vše bude v pořádku.“

Místo, aby si pomohl, vykopal si pod sebou větší jámu. Odliv fanoušků nezaznamenaly jen účty BOC, ale bohužel i ostatních herců. Je jim vyčítáno, že se nepostavili na Buildovu stranu. Nezapomeňme ale, že zveřejňovali fotografie, kde měli na sobě různé kousky v modré barvě a prostě společnost je rozhodně nenechá jen tak říct, že jsou na Buildově straně. Jsou vázáni smlouvou. To by nebyla Poi, aby se o i ona nevyjádřila. Všichni herci jsou její přátelé, pravda se ukáže a nemáme být na ně hnusní. To prosím zveřejnila osoba, která tvrdila, že spala snad s každým z nich a Build se jde s ní soudit, než přesune pozornost na jiného z nich.

Můžeme říci, že mnohé ‚oficiální‘ fanouškovské stránky ostatních herců prozatím končí a uzavírají svou činnost. Co požadují? Přesun herců do jiných společností. Proč? Pokud společnost nezvládla jeden skandál a Pond neustále měnil strany, jak se mu to v ten daný moment zrovna hodilo, co se stane příště? Kromě toho je Pond vyzýván, aby rezignoval z postu CEO. K tomu dodal, že poslední video s Buildem zveřejnil proto, že se loučil s přítelem a opět uvedl, že se jako hlava rodiny nepřiklonil na žádnou stranu.

Bohužel není prostor na to, abych vám tady zmínila opravdu vše, protože nepíšu scénář telenovely, i když mi to tak připadá. Názor si o celé situaci udělejte sami. Jen, než si ho uděláte a odepíšete případně nevinného člověka, zjistěte si informace a až pak se vyjadřujte. A to se netýká pouze této kauzy, ale celkově.

Díky, že jste vydrželi se čtením až do konce.

Zdroj: twitter.com/zpoimy_zpoimy, Instragram Be On Cloud a Build
(Informace aktuální k 29.1.2023)


Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Jana Skálová

    No, je to tedy napsané dost emocionálně, bez nějakého pokusu o neutralitu a je z toho zřejmé, že autorka článku zjevně velmi nesnáší Poi. Není to asi nejdůvěryhodnější osoba a je možné, že ve všem lhala (ale taky nemusela), ale když už autorka zmínila jeden dřívější skandál Poi, neměla by zmínit taky to, že ani Build není žádný andílek? Měl před pár měsíci skandál se staršími věcmi na sociálních sítích, kdy se například vyjadřoval dost nepěkně o obětech znásilnění - v jednom případě šlo tuším o znásilněnou a zavražděnou třináctiletou dívku a on k tomu napsal, že si ženy o znásilnění koledují, když chodí nedostatečně oblečené... Nebylo by fér tuto aféru také zmínit? Takhle to působí spíš jako výkřik zaslepené fanynky.