Jak vyřezávat dýně v K-pop stylu a udělat si Kpopový Halloween? Máme návod!

Barbora Kučerová
Hudba
Foto: AsianStyle.cz

Umíte si americký svátek Halloween představit bez typických oranžových dýní se strašidelnými obličeji, které na vás pomrkávají ze zahrad a oken? Co si ale letošní vyřezávání trochu ozvláštnit?

Krok č. 1: Inspirace

Dvakrát měř a jednou řež, radí přísloví. Než se pustíte do vyřezávání, doporučujeme nalézt si na internetu šablonu a buď si ji vytisknout, nebo překreslit na papír. Ušetříte si nepříjemnosti, pokud byste se při řezání spletli. Internet je studnice nápadů, stačí se podívat na YouTube nebo do vyhledávače zadat třeba „kpop pumpkin“ a jistě najdete něco, co vám padne do oka. Návrhu si nemusíte držet zuby nehty, nebojte se být kreativní a upravit si ho podle sebe. Sami posuďte, co zvládnete a co je nad vaše síly. Nezapomeňte, že nejdůležitější je, abyste si to užili, tak nebuďte smutní, když vaše dýnička nebude vypadat přesně jako na obrázku.

Logo

Jsou taková, která si během vyučování můžete kreslit na okraj sešitu, a taková, která kreslíte i půl dne. Příklad symbolů, které jsou jednoduché, ale na dýni vypadají skvěle, jsou EXO z éry Mama, GOT7, SEVENTEEN, BTS, TWICE, Block B, Infinite, U-KISS a MAMAMOO.

Foto: screen z videa

Jméno

Máte-li svého oblíbence, napište v zajímavém fontu jeho jméno a vytiskněte si ho jako šablonu. Font si můžete i sami navrhnout nebo se spokojit s obyčejným hůlkovým písmem. A nemusíte se spokojit jen s latinkou, i hangul vypadá krásně a rodičům či přátelům bude takový „Kim Tae Hyung“ připadat jako exotické moudro. Další variantou jsou i legendární hlášky (yehet, I purple you) nebo název oblíbené písně.

Silueta

Je k tomu zapotřebí čas, podrobnější plán a zručnost, ale stojí to za zmínku. Hezky by na dýni vypadal oblíbený idol z profilu nebo taneční krok, který je tak známý, že ho všichni podle siluety poznají. Aby se vám celá práce nerozsypala, nebojte se nechat trochu místa tam, kde se elementy překrývají.

Ostatní

Na dýni vypadají hezky i postavičky BT21 a Matoki králíčci skupiny B.A.P. A co třeba znaky EXO superschopností? Jako snazší vzor doporučujeme dýni z videa TT skupiny TWICE.

Krok č. 2: Dlabeme

Kolem stonku udělejte otvor, který by měl být dost velký na to, aby se vám pohodlně vydlabával vnitřek dýně. Vydlabejte dužinu ostrou a velkou lžící. Zrníčka zvládnete vyndat i rukou. Dužinu nevyhazujte, může se hodit na nějaký výborný dýňový pokrm.

Krok č. 3: Náčrtek

I když si vyberete jednoduchý vzor, na kterém se nedá nic zkazit, bude lepší, když si ho na dýni nejprve překreslíte fixem. Co se vám na papíře povedlo jedním tahem, nemusí se povést na šišaté dýni.

Krok č. 4: Vyřezávání

Nejnáročnější a nejdůležitější část. Buďte opatrní, aby vám neujela ruka, mohli byste se pořezat nebo uříznout větší kus dýně, než jste plánovali. Začněte velkou plochou a pokračujte na drobné detaily, uzpůsobte tomu i své nástroje.

Krok č. 5: Výstava

Svůj výtvor si vystavte, ať už venku nebo v okně, ale mělo by to být na chladnějším místě, aby vám dýně déle vydržela. Doporučuje se potřít ji všude, kde jste do ní řezali, vazelínou. A pochlubte se na sociálních sítích! Dýně vydrží zhruba týden.

Níže se můžete přesvědčit, jak hezky může dopadnout i jednodušší vzor. Hodně štěstí při tvorbě!

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.