Co děláte, když se v zimě potřebujete venku zahřát? V Koreji je možnost využít pouličního občerstvení a zvolit dobroty, které zahřejí nejen v žaludku. V článku se na některé z nich zaměříme.
Když v zimě fouká studený vítr a k tomu padá sníh, není na škodu se něčím pořádným zahřát a nemusí to být vždy jen horká káva, grog nebo čaj. Na korejských ulicích je lákadel dost, stačí si jen vybrat. Pokud tedy do této země zavítáte na dovolenou v zimě, máte se na co těšit. Určitě nezmrznete a ještě si pochutnáte V tomto článku si představíme několik lahůdek, které by měl každý správný zmrzlý cestovatel okusit.
Bungeoppang
Pouliční laskomina ve tvaru kapříků, která láká svou vůní i vzhledem. Zlatá rybka, která má v bříšku pastu ze sladkých červených fazolí a je krásně grilovaná dozlatova. Nebudete zklamáni křupavou vnější vrstvou ani mírně sladkou náplní. Tato sladká rybí svačinka nezruinuje ani váš rozpočet. Několik kousků stojí opravdu pakatel.
Gunbam
Co si tak dát kaštany pečené na otevřeném ohni? Nezní to lákavě? Cítíte, jak z nich sálá teplo? V Koreji se tyto kaštany hojně prodávají poblíž tržnic už od podzimu a těší se velké oblibě. Prodavači vám je nasypou do malých papírových sáčků. Stojí jen pár drobných. Existuje o nich i populární lidová píseň Gunbam Taryeong, kterou se učí děti ve školách.
Hotteok
Skořicové cukrové placičky, kterými by kolem Vánoc nepohrdl ani sob Rudolf. Už od pohledu vypadají sladce díky medu, hnědému cukru a sekaným arašídům. Jsou velmi kalorické, ale v zimě není radno držet dietu, to nechejte na léto, kdy je plno čerstvé zeleniny. Dejte si však pozor na oblečení, neboť z této dobroty může odkapávat lepkavý sirup. Náplň bývá různá. Buď tradičně medová a arašídová, nebo ze zeleného čaje, kukuřice i fazolek. Existuje i pizza verze.
Gyeranppang
Vajíčkový chléb… něco podobného děláme i u nás. Vejce, mouka, mléko, špetka cukru, soli… Místy se na vás vajíčko na povrchu zašklebí skoro jako naše volské oko. Prodavač má na tuto mňamku správnou mašinku s formičkami. Povrch se často zdobí sýrem, šunkou nebo sekanými bylinkami. Někdy sladce voní vanilkou.
Gun-goguma
Pečené sladké brambory. Těm snad nelze odolat! Jsou populární i v Číně. Sálající oheň, horká brambůrka oděná ve slupce a tmavožlutá masa, která pálí na jazyku. Tohle je snad nejlepší dobrůtka na zahřátí v třeskutých mrazech. Prodávají se už od podzimu a zákazníci preferují jemnější a vlhčí odrůdy před moučnými.
Eomuk
Rybí koláčky, špejle, sójová omáčka a běžnější název odeng (zkomolenina japonského oden), to je velmi levná pouliční svačinka. Dělá se z mletého bílého rybího masa a pšeničné mouky. Trošku připomíná špíz namáčený v kořeněné polévce. Tuto lahůdku milují děti i dospělí. V menu ji mají i mnohé restaurace. Nejlepší eomuk prý seženete v Busanu.
Co dodat na závěr? Asi by se hodilo popřát dobrou chuť především vám, kteří jste v Koreji. Jak na vás uvedené zimní zahřívací laskominy zapůsobily? Vybrali jste si? Schválně se nám pochubte, co byste si dali, anebo řekněte, co jste již ochutnali.
Zdroj: koreaherald.com, 10mag.com, en.wikipedia.org
Chutnala jsem Bungeoppang jen sýrový a chutnalo to perfektně. A ještě Hotteok, to je taky naprosto dokonalý i přesto že oříšky nemusím, ale byla k tomu zmrzlina a ovoce, tak jsem sežrala i ty oříšky 😁