Máme tu pro vás 6 korejských zimních dobrot, které vás na ulici zahřejí

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wikimedia.org

Co děláte, když se v zimě potřebujete venku zahřát? V Koreji je možnost využít pouličního občerstvení a zvolit dobroty, které zahřejí nejen v žaludku. V článku se na některé z nich zaměříme.

Když v zimě fouká studený vítr a k tomu padá sníh, není na škodu se něčím pořádným zahřát a nemusí to být vždy jen horká káva, grog nebo čaj. Na korejských ulicích je lákadel dost, stačí si jen vybrat. Pokud tedy do této země zavítáte na dovolenou v zimě, máte se na co těšit. Určitě nezmrznete a ještě si pochutnáte V tomto článku si představíme několik lahůdek, které by měl každý správný zmrzlý cestovatel okusit.

Bungeoppang

Pouliční laskomina ve tvaru kapříků, která láká svou vůní i vzhledem. Zlatá rybka, která má v bříšku pastu ze sladkých červených fazolí a je krásně grilovaná dozlatova. Nebudete zklamáni křupavou vnější vrstvou ani mírně sladkou náplní. Tato sladká rybí svačinka nezruinuje ani váš rozpočet. Několik kousků stojí opravdu pakatel. 

Foto: LexnGer/flickr.com

Gunbam

Co si tak dát kaštany pečené na otevřeném ohni? Nezní to lákavě? Cítíte, jak z nich sálá teplo? V Koreji se tyto kaštany hojně prodávají poblíž tržnic už od podzimu a těší se velké oblibě. Prodavači vám je nasypou do malých papírových sáčků. Stojí jen pár drobných. Existuje o nich i populární lidová píseň Gunbam Taryeong, kterou se učí děti ve školách. 

Foto: CAFNR/flickr.com

Hotteok

Skořicové cukrové placičky, kterými by kolem Vánoc nepohrdl ani sob Rudolf. Už od pohledu vypadají sladce díky medu, hnědému cukru a sekaným arašídům. Jsou velmi kalorické, ale v zimě není radno držet dietu, to nechejte na léto, kdy je plno čerstvé zeleniny. Dejte si však pozor na oblečení, neboť z této dobroty může odkapávat lepkavý sirup. Náplň bývá různá. Buď tradičně medová a arašídová, nebo ze zeleného čaje, kukuřice i fazolek. Existuje i pizza verze.

Foto: Cyria Gonzales/flickr.com

Gyeranppang

Vajíčkový chléb… něco podobného děláme i u nás. Vejce, mouka, mléko, špetka cukru, soli… Místy se na vás vajíčko na povrchu zašklebí skoro jako naše volské oko. Prodavač má na tuto mňamku správnou mašinku s formičkami. Povrch se často zdobí sýrem, šunkou nebo sekanými bylinkami. Někdy sladce voní vanilkou. 

Foto: Cyria Gonzales/flickr.com

Gun-goguma

Pečené sladké brambory. Těm snad nelze odolat! Jsou populární i v Číně. Sálající oheň, horká brambůrka oděná ve slupce a tmavožlutá masa, která pálí na jazyku. Tohle je snad nejlepší dobrůtka na zahřátí v třeskutých mrazech. Prodávají se už od podzimu a zákazníci preferují jemnější a vlhčí odrůdy před moučnými. 

Foto: wikimedia.org

Eomuk

Rybí koláčky, špejle, sójová omáčka a běžnější název odeng (zkomolenina japonského oden), to je velmi levná pouliční svačinka. Dělá se z mletého bílého rybího masa a pšeničné mouky. Trošku připomíná špíz namáčený v kořeněné polévce. Tuto lahůdku milují děti i dospělí. V menu ji mají i mnohé restaurace. Nejlepší eomuk prý seženete v Busanu.

Foto: wikimedia.org

Co dodat na závěr? Asi by se hodilo popřát dobrou chuť především vám, kteří jste v Koreji. Jak na vás uvedené zimní zahřívací laskominy zapůsobily? Vybrali jste si? Schválně se nám pochubte, co byste si dali, anebo řekněte, co jste již ochutnali. 

Zdroj: koreaherald.com, 10mag.com, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Michala Tutschová

    Chutnala jsem Bungeoppang jen sýrový a chutnalo to perfektně. A ještě Hotteok, to je taky naprosto dokonalý i přesto že oříšky nemusím, ale byla k tomu zmrzlina a ovoce, tak jsem sežrala i ty oříšky 😁