Statečný a odvážný Kishu Inu: aneb pamatujete na seriál Goro, bílý pes?

Eva Lenská
Ostatní
Foto: Kitsusi / flickr.com

Ti, kteří milovali japonský seriál Goro, bílý pes z roku 1980, jistě nalezli oblibu především v tomto krásném chlupáči, který odhodlaně hledal svoji paničku Reiko. Proto si o Kishu Inu povíme pár zajímavých informací.

Kishu Inu nebo také Kishu, Kishu Ken (紀州犬) je japonské psí plemeno, které pochází ze středně velkých psů, kteří žili v Japonsku v dávných dobách. Pojmenováno bylo podle horské oblasti Kishu (nyní Wakajama a Mie). Někdy si ho lidé pletou s plemenem Hokkaido, kvůli podobnému vzhledu.

Původně byl Kishu Inu využíván k lovu divočáků a dokonce i jelenů. Proto je statečný, odvážný, vytrvalý a loajální ke svému majiteli. To vše bylo nakonec vidět i ve zmíněném seriálu o Gorovi. Tento oddaný společník je svým způsobem i takovým klidným mudrcem. K neznámým lidem však může být rezervovaný. 

Kishu má rovnou drsnou srst s měkkou a hustou podsadou. Na ocase a tvářích je delší. Péče o ni není příliš složitá. Doporučuje se vyčesat alespoň jednou týdně. Barva srsti bývá obvykle bílá, ale vyskytuje se i sezamová a červená varianta. Řadí se mezi středně velká plemena. Pes má v kohoutku 52 cm a fena 46 cm.

Tento chlupáč rozhodně nebude gaučový typ. Potřebuje prostor, místo ke cvičení a dostatek pohybu. Kdo tedy miluje odpočinek u televize a procházka na čerstvém vzduchu mu nic neříká, měl by se poohlédnout po jiné rase. Kishu byl také uznán jako japonská národní památka v roce 1934. I proto je mimo Japonsko toto plemeno poměrně vzácné a těžko se shání.

Kromě seriálu Goro, bílý pes, se Kishu Inu objevil i v několika japonských mangách. Například matka hlavního psího hrdiny mangy Ginga Legend Weed byla také Kishu. Prostě je to plemeno krásné a pro své vlastnosti obdivované. Možná i někdo z vás by si ho rád jednou pořídil.

Zdroj: en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.