Jihokorejský prezident chce prosadit zákaz konzumace psího masa

Michaela Pašková
Ostatní
Foto: pexels.com

Konzumace psího masa sahá v jihokorejských tradicích velmi daleko. Stane se tento přežitek brzo minulostí?

V pondělí, dne 27. září, jihokorejský prezident Moon Jae In vyslovil přání, aby vláda zvážila zavedení formálního zákazu konzumace psího masa.

V průběhu týdenního setkání s premiérem Kim Boo Kyuem, během kterého byl jihokorejský prezident informován o vládním plánu na zlepšení systému péče o opuštěná zvířata, měl dle mluvčí pronést: „Nenastal čas prozíravě zvážit zákaz konzumace psího masa?“

V krátkém tiskovém prohlášení mluvčí neposkytla žádné další podrobnosti o prezidentových poznámkách.

Přestože roste počet Jihokorejců, kteří mají za domácího mazlíčka psa, stále fungují psí farmy, kde jsou některá plemena chována za účelem budoucí konzumace. Jihokorejský prezident je známým milovníkem psů. V prezidentském sídle jich s ním několik žije.

V současné době v Jižní Koreji existuje zákon, který má zabránit krutému zabíjení psů a koček. Nicméně v něm není zmínka o konzumaci psího masa.

Díky výroku jihokorejského prezidenta se občanské skupiny v jednom z nejvíce diskutovaných témat v Jižní Koreji rozdělily na dva tábory.

„Rostoucí počet Jihokorejců považuje konzumaci psího masa spíše za týrání než tradici,“ uvedla Jeon Jin Kyung, která stojí v čele zastánců práv zvířat. Na výrok jihokorejského prezidenta tak pohlíží velmi pozitivně.

Naopak obhájci konzumace psího masa tvrdí, že by lidé měli mít právo volby v tom, co jedí. „Psi, kteří jsou chováni ke konzumaci, váží od 35 do 80 kilogramů. Jsou to zcela odlišné typy plemen chovaných jako domácí mazlíčci,“ pronesl Cho Hwan Ro, zástupce komunity psích farem.

Co si o této problematice myslíte vy?

Zdroj: koreabizwire.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.