Jak správně pít soju? Existují nějaká pravidla, jak si populární korejský nápoj správně vychutnat?

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wikimedia. org

Soju je nejpopulárnějším korejským alkoholickým nápojem. Víte, jak ho správně pít a kde? Jaké jídlo k soju podávat a jakých pravidel se držet? Článek nám mnohé objasní.

Soju, destilát na bázi rýže, který se obvykle fermentuje dva týdny, je známý jako korejská vodka a pije se v Koreji téměř všude. Na rozdíl od vodky se tradičně konzumuje čistá, ale dá se koupit i s ovocnými příchutěmi (např. ananas, broskev). Ze suju a piva si však můžete vyrobit i míchaný nápoj zvaný somaek. Ten bývá velmi populární v korejských seriálech.

Kde tento nápoj v Koreji seženete? Můžete si ho koupit někde ve večerce nebo supermarketu, ale jinak ho snadno seženete v restauraci nebo také na ulici v pestrobarevných, obvykle oranžových, stanech známých jako pojangmacha. U nás soju zakoupíte v obchodech s korejskými potravinami a občas i vietnamských večerkách.

Člověk by neměl pít na lačný žaludek a to platí i v Jižní Koreji. Co tak k lahvi soju nejlépe zakousnout? Se Jun Do, který do Koreje dováží evropské víno a lihoviny, vysvětluje: „Když prší, jíme k soju palačinky. Když svítí sluníčko, jíme k němu grilované vepřové, steaky a všechno, co se dá smažit. A samozřejmě bibimbap.“

Foto: flickr.com/Graham Hills

Nejoblíbenější a nejznámější značkou soju je Jinro. Malé a atraktivní zelené lahve naleznete všude. V Koreji se jim prostě nedá vyhnout. Měli byste pít sami? Rozhodně ne. Korejci mnohem raději pijí s rodinou, přáteli nebo kolegy z práce. 

Má pití soju nějaká pravidla? Samozřejmě. Neměli byste si nalévat sami, ale spíše počkat, až vám někdo nalije. Vy byste měli stejně ochotně posloužit někomu, koho si třeba považujete. Když držíte sklenku, držte ji oběma rukama. Zatímco pijete, odvraťte se tváří od ostatních. Také se nijak neostýchejte vypít nápoj až do dna. Za kocovinu se stydět nemusíte, mnohem divnější bude, když prohlásíte, že jste abstinenti.

Když budete tak trošku pod obraz boží, můžete s přáteli vyrazit na karaoke. Vsaďte se, že vám to bude zpívat i v případě, že máte hudební hluch.

Už jste někdy ochutnali soju? Zachutnala vám?

Zdroj: worldoffoodanddrink.worldtravelguide.net

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.