Nedali byste si hadí víno? Říká se o něm, že vyléčí každý neduh!

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Jacek Karczmarczyk / wikimedia.org

Hadí víno je nápoj vyráběný luhováním plazů v rýžovém víně nebo jiném alkoholu. Poprvé byl jeho výskyt zaznamenán v Číně, ale populární je i ve Vietnamu a jiných asijských zemích.

Jací hadi se k výrobě nápojů používají? Různí, a dokonce i ti jedovatí, kteří se jinak nemohou zpracovávat jako masné produkty. Hadí jed je denaturován ethanolem a proto není třeba mít obavy z otravy. 

Existují dvě varianty hadího vína:
1. máčená – velký jedovatý had se umístí do nádoby s alkoholem a nechá se tam luhovat několik měsíců. K němu se mohou přidat menší plazi a byliny. Hotový nápoj se pak pije jako posilující lék z malých pohárků.

2. míchaná – tělní tekutiny hada jsou smíchány s vínem a okamžitě podávány. Had se podélně rozřízne a jeho krev kane do nádoby s vínem. Podobně se to provádí i se žlučí.

Foto: en.wikipedia.com

Hadi jsou již dlouho považováni za následovníky tradiční čínské medicíny. Výtažky z nich mají dodávat vitalitu a zdraví. Nápoj z hada se poprvé objevil v Číně v období západní dynastie Zhou (771 př.nl.) a léčivé využití hadů se našlo i v lékařské příručce „Shen nong ben cao jing“. Dnes jej lze nalézt v mnoha oblastech jihovýchodní Asie a v jižní Číně.

A k čemu tento nápoj vlastně slouží? Jaké nemoci léčí? Prý dokáže léčit vše od dalekozrakosti až po vypadávání vlasů. Zlepšuje prý zdraví a mužskou potenci. Obdobné nápoje se vyrábí i z gekonů a mořských koníků. Odvážlivci k němu přikusují i kousky hadího masa nebo popíjejí hadí žluč a vychutnávají si oční bělmo.

Do mnoha zemí se hadí víno nesmí dovážet, protože kobry a ostatní hadi patří velmi často k ohroženým druhům.

Tak co na to říkáte, milí čtenáři? Už jste někdy pili hadí víno? A pokud ne, ochutnali byste?

Zdroj: en.wikipedia.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.