Muzeum keramiky v Hoi An dá návštěvníkům šanci pochopit původ města

Eva Lenská
Kultura
Foto: xiquinhosilva/flickr

Vietnamské město Hoi An je po historické stránce velmi bohaté a má všem milovníkům památek co nabídnout. Tentokrát se společně vypravíme do muzea keramiky. 

Muzeum keramiky se nachází v historické čtvrti města, na ulici Tran Phu a už samotná budova je velmi zajímavá. Je stále ve velmi dobrém stavu a byla postavena v roce 1885 v tradičním vietnamském stylu. Dům je samozřejmě přístupný veřejnosti a je dobře opečováván odborníky.

Výlet do muzea lze rozhodně doporučit. Dnes je totiž Hoi An považováno spíše za rybářské městečko, ale kdysi bývalo významným obchodním centrem mezi ostatními asijskými zeměmi. V muzeu tedy naleznete kolekci vykopávek a artefaktů pocházejících z 8. – 18. století. Mnohé vzácné kousky se našly ve vraku lodi, která v okolních vodách ztroskotala v roce 1733. 

Foto: Gavin White / flickr.com

Skutečná krása muzea keramiky však nespočívá jen ve vzácných starožitných kusech, ale především v tom, že jsou tu pohromadě dějiny celého města a cizinec má tak šanci pochopit původ Hoi An a i to, čím bylo toto místo významné jako námořní přístav zejména v 16. a 17. století. Není tedy divu, že ve starých dobách město prosperovalo, a to nejen v oblasti keramiky, ale také řezbářství, krejčovství a nesmíme opomenout ani výrobu lampiónů.

Návštěvník a zároveň i milovník historie a památek rozhodně neprohloupí, když si za cíl vybere právě Hoi An a také my vám můžeme zaručit, že jsme alespoň na našich stránkách neprocházeli půvaby tohoto města naposledy.

Zdroj: visit-mekong.com, orientalarchitecture.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.