Rýže je v Koreji bohyní mezi pokrmy. Je zdraví prospěšná a vyrábí se z ní i nejpopulárnější alkoholický nápoj Jihokorejců

Eva Lenská
Foto: Envato / perfectlab

Máte rádi rýži? V české kuchyni je často opomíjena, avšak v Jižní Koreji si bez ní nikdo nedovede představit pořádné menu. Proč je rýže tak oblíbená a jak se stala základní potravinou Jihokorejců? Dá se říci, že jim slouží nejen k jídlu, ale také z ní vyrábí několik oblíbených nápojů.

Je pravda, že rýži milují a téměř denně konzumují obyvatelé téměř celé Asie. Je pro ně asi tak důležitá, jako je pro nás chléb. Ovšem tento článek bude konkrétně zaměřen na Jižní Koreu. Na další asijské země a jejich stravování se jistě také časem dostane.

Symbol domova a projev úcty

Rýže je v Jižní Koreji základní potravinou. Vede mezi obilovinami. Miska rýže se dá sníst s různými přílohami, avšak i samostatně. Z vařené rýže se dá udělat také výživná kaše. Ta může být doplněna kořením, sójovou omáčkou či pastou z chilli. Jihokorejci k ní mají rádi své zdravé kimchi. Rýže však není jen jídlo, v jihokorejské společnosti symbolizuje domov, pohostinnost a soudržnost v rodině. Kromě toho hraje ústřední roli při různých obřadech a tradicích. Když Jihokorejec nabídne hostu rýži, je to projevem úcty, vděčnosti a uznání za jeho přítomnost.

Tradice, kdy každý u stolu dostal misku rýže, a ostatní chody byly společné, započala již během dynastie Joseon. Stejně jako tehdy, ani dnes není kvalitní rýže snadno dostupná všem. V mnoha oblastech je totiž i pouhá miska bílé rýže pro nemajetné lidi drahá, tudíž se do ní přidávají levnější zrna. Mnohé rodiny si proto drahou bílou rýži mohou dovolit pouze ve sváteční dny, třeba během narozenin a svátků.

Zdraví prospěšná

Rýže je také prospěšná pro zdraví. Kromě bohatého množství sacharidů obsahuje také kvalitní protein, který napomáhá trávení. Snižuje navíc hladinu cholesterolu a dodává tělu vitamíny B6, D, E a kyselinu listovou. Sacharidy v rýži dodají tělu energii a podporují funkci mozku. Rýže má sice více bílkovin a sacharidů než pšenice, ale na druhou stranu zase 3,5krát méně tuku. 

Nyní je načase zmínit tři nápoje, které Jihokorejci z rýže dělají. Jeden z nich patří k těm nejoblíbenějším a můžete ho koupit i v některých asijských obchodech v Česku.

Soju

Soju je nejoblíbenější jihokorejský alkoholický nápoj, který se vyrábí z rýže nebo ječmene. Má za sebou fascinující historii sahající až do období Tří království (57 př. n. l. až 668 n. l.). Chutná podobně jako vodka, ale je sladší. Má necelých 20 % alkoholu. Na trhu najdete také soju s různými ovocnými příchutěmi. Ochucenou verzi si oblíbily zejména ženy, má totiž nižší obsah alkoholu. Tradiční soju se dříve vyrábělo z rýže, ale když v roce 1966 nastal hladomor, začal se tento alkoholický nápoj dělat ze sladkých brambor, tapioky a sladidel. Mladí lidé rádi míchají soju s pivem. Takovému míchanému nápoji se pak říká somaek.

Osobně jsem ochutnala jak neochucené soju, tak ochucené. Neochucené mi skutečně přišlo skoro stejné jako vodka, která mi nechutná, takže u mě moc nezabodovalo. Ovšem soju s příchutí hroznového vína mi chutnalo opravdu moc. Neměla jsem ani půl lahve, takže jsem se ani necítila přiopile.

ČTETE TAKÉ: Stolování v Koreji, to je správná manipulace s hůlkami a respekt ke starším

Makgeolli

Dalším oblíbeným nápojem Jihokorejců je rýžové víno zvané makgeolli, které je jemně sladké, perlivé a má mléčnou barvu. Vyrábí se z rýže, ale může se použít i pšenice. Před nalitím do pohárku je třeba láhev lehce protřepat kvůli sedlině na dně. Hodně záleží na tom, kdo nápoj vyrábí. Některé makgeolli chutná sladce, jiné trpce a nakysle. Někteří výrobci přidávají aromata a cukr. Rýžové víno se nalévá do malých misek a mělo by být vychlazené. V létě osvěží a v zimě skvěle doplní kořeněné a pálivé pokrmy. Kdo chce experimentovat, může ho podávat s čerstvým ovocem.

Také makgeolli jsem měla možnost ochutnat a musím přiznat, že mi chutnalo více než soju. Je lehké, lahodné a jemně nakyslé. Výhodou je, že má nízký obsah alkoholu.

Sikhye

Sikhye je tradiční sladký rýžový nápoj vyráběný kvašením sladového ječmene a vařené rýže. V Koreji se pije hlavně o svátcích. Je velmi osvěžující a mají ho rádi jak muži, tak ženy. Běžně se vyrábí doma, dá se však koupit i v plechovkách.

Zdroj: Autorský text, Beyondkimchee, National Library of Medicine, Souper Sage, Food and wine, Amazing food&drink, The sool company

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.