Stolování hraje v korejské kultuře velice významnou roli, počínaje hierarchií všech u stolu až po správné a slušné způsoby během jídla. Společně se nyní ponoříme nejen do tajů korejského stolování, ale tak trochu i do historie.
Kdo jí v Koreji jako první?
Je třeba mít na paměti, že v Jižní Koreji existuje jistá hierarchie. V tomto článku se budeme zmiňovat pouze o té, která platí u stolu. Starší člověk zpravidla jí jako první. Dále ale může nastat jistá situace… například během firemní večeře. Kdo má začít jíst? V tomto případě první člověk, který je na nejvyšší kariérní pozici v dané firmě.
Použijte obě ruce
Pokud nám výše postavený člověk něco podává, přijímáme danou věc oběma rukama. Jednáme tak, i když něco podáváme my. Stejná věc platí, když nám někdo nalévá alkohol. Za nápoj poděkujeme, odvrátíme se od oné osoby, oběma rukama držíme sklenku a alkohol vypijeme. Obecně ale platí, že obě ruce používáme vždy. Je to otázka zdvořilosti.
Poděkování za jídlo
Korejci před tím, než se pustí do jídla, za něj také děkují. Vyjadřují to větou 잘 먹겠습니다, která doslovně znamená „budu jíst dobře“ nebo „dobře se najím“. Touto větou se vyjadřuje vděčnost za jídlo. Zároveň je to forma poděkování hostiteli.
Korejské hůlky a jak je používat
Dále se podíváme blíže na korejské hůlky. Jsou placaté, úzké, těžší než čínské nebo japonské a většinou jsou z nerezové oceli. Kdysi bývaly z bronzu nebo mosazi a byly znakem bohatství. Říká se, že je v minulosti používali panovníci, aby zjistili, kdyby jim někdo podal otrávený pokrm. Hůlky se měly díky jedu zabarvit. Je to však jen povídačka, a jestli je pravdivá, to už se asi nikdy nedozvíme. Teď už ale přejděme ke správnému používání hůlek.
Hůlky se pokládají vedle lžíce vpravo, nikoliv přímo na stůl. Položíme je buď na okraj talíře, nebo na speciální blok k tomu určený. Hůlky nezapichujeme do rýže. Je to spojené s obřadem pro zesnulé. Hůlkami neukazujeme na ostatní strávníky. Nenapichujeme jídlo hůlkami. Nabíráme ho tak, jak máme. To vše se totiž považuje za neslušné.
Pár tipů na závěr
A na závěr už jen pár tipů. Nezvedáme misky, abychom si je mohli dát blíž k ústům. Ponecháme je na stole a jídlo si do úst vkládáme pomocí hůlek. V případě rýže můžeme použít i lžíci. Dále se říká, že bychom měli dojíst vše, co máme na talíři. Toto pravidlo však není moc přísné a uplatňuje se většinou, když jíme u někoho doma. Vyjadřujeme tak, že jídlo bylo výborné a chutnalo nám.
Korejské stolování se může zdát složitější než to naše. S trochou tréninku a disciplíny si jej však dokáže osvojit každý. Největším strašákem pro spoustu lidí může být už samotné používání hůlek. A ještě navíc korejských! Zpočátku se učte jíst hranatými (dřevěnými), je to jednodušší a pokrm vám nebude po hůlkách klouzat. Až si budete jistější, přesedlejte na hůlky korejské. Bude to tak váš první krok do světa korejského stolování.
Zdroj: ohnami.kim, koreatravelpages, koreanischkurs, everythingchopsticks