Jak se slaví čínský Nový rok neboli festival jara? Máme tu pro vás seznam tradic a zvyků

Kultura
Foto: Shutterstock.com

Tento svátek znamená konec zimní sezóny. Je také známý pod názvem Festival jara. Pojďme si říci, jaké tradice se na tento svátek dodržují.

Také se mu někdy říká Lunární Nový rok, protože jeho datum je stanoveno podle čínského lunárního kalendáře. Je to tedy v období od konce ledna do začátku února a každým rokem se liší. Je nejdůležitějším z tradičních čínských svátků. Oslavy trvají 15 dní. Existuje mnoho zajímavých věcí, které se při těchto oslavách dějí. Pokud se chcete na oslavě čínského Nového roku podílet, existuje mnoho věcí, které můžete udělat. Připojte se ke slavnostem a vzdejte hold čínské tradici.

Ukliďte svůj dům

Před novým rokem ukliďte tak důkladně, jak jen je to možné. Smeťte smůlu končícího roku. Tato tradice je založena na přesvědčení, že úklid domu v této roční době „zamete pryč smůlu“, která se nahromadila za minulý rok. Smeťte všechny těžkosti osudu a udělejte místo pro štěstí. Tuto tradici považují Číňané za velmi důležitou.

Foto: wikimedia.org

Během několika prvních dnů nového roku svůj domov neuklízejte

Nechcete přeci riskovat, že byste si smetli v novém roce své štěstí. Ukliďte smetáky, lopatky a hadry! Nezametejte ani neutírejte okna. Během následujících 13 až 15 dnů jste zbaveni úklidových povinností. Váš domov může být sice trochu špinavější než obvykle, ale je to důležitou součástí tradic.

Ozdobte svůj dům

Dveře a okenní rámy se často malují na červeno nebo zdobí červenými stuhami. Červená je považována za šťastnou barvu. Kromě toho věší lidé rádi na dveře vystřihovánky z papíru. (Vystřihovánky jsou starověkým čínským uměním, které se datuje od dynastie Han.) Tyto červené dekorace symbolizují štěstí, bohatství a dlouhověkost. Také číslo 8 symbolizuje štěstí a bohatství. Rozmístěte v domě květiny, jako jsou lotosy. Lotosové květy symbolizují znovuzrození a nový růst. Po celém domě umístěte do misek mandarinky. Mandarinky s listy, stále neporušené, jsou plody štěstí do nového roku. Udržujte sudá čísla, protože nerovnost čísel přináší neštěstí. Při nabízení mandarinek ostatním je nabízejte vždy v párech. Pokud budete hostit party, tak kromě výzdoby domu červenou barvou, byste měli do dekorace zařadit také obrázky zvířete pro daný rok.

Foto: Shutterstock

Připravte zásobník pospolitosti

To je kruhový nebo osmiúhelníkový zásobník, který má 8 přihrádek. Každá přihrádka obsahuje symbolické potraviny, jako jsou semena lotosu, logan, arašídy, kokos, semínka červeného melounu, kandovaný meloun, liči, ořechy apod., které poskytují sladké začátky do nového roku.

Nabídněte oběti bohu kuchyně

I když tento bůh má legrační jméno, měl by být uctíván stejně jako všichni bohové. Mnoho rodin má v kuchyni obraz boha kuchyně. Zvykem je nabídnout kuchyňskému bohovi slavnostní oběd, aby se ujistil o dobrém vychování rodiny, než se vrátí do nebe. Populární je lepkavý dort (nian gao). Tato oběť může zahrnovat i ovoce. Pro rodiny s dětmi je důležitou tradicí na Nový rok příprava čínských knedlíků (jiaozi). Podle čínské tradice se má v jednom z knedlíků schovat mince. Ten, kdo dostane knedlík s mincí, bude mít v příštím roce pravděpodobně štěstí.

Darujte obálky s penězi

O novoroční den dostávají hlavně děti, ale často i dospělí, červené obálky zdobené zlatými symboly, ve kterých jsou ukryty „peníze štěstí“. Nazývají se Hong Bao nebo Ang Pow. Tyto balíčky jsou většinou nejlepší z celých oslav Nového roku, hlavně pro děti. Červená barva by měla plašit zlé duchy.

Foto: Marta Kratochvílová

Podávejte sváteční jídla

Během novoročního období jsou podávány některé potraviny proto, že symbolizují hojnost a štěstí. Kromě příprav speciálních pokrmů jsou často dětem a hostům dávány mandarinky a pomeranče, protože symbolizují bohatství a štěstí. V předvečer čínského Nového roku se většinou dělá hostina, kde je prase, kachna, kuře, dort z lepkavé rýže (lin guo) a sladké pochoutky. Významná je také čínská ředkev, která má význam dlouhověkosti. Červené chilli znamená štěstí. Rýže zajišťuje harmonii. Někteří Číňané nechtějí jíst první den čínského Nového roku maso, protože každý rok nese název zvířete. Ve zbývajících dnech už žádné takové omezení neprovádějí. Na Nový rok podávejte a jezte co nejvíce šťastných potravin. Jsou to například ryby, nudle či mandarinky. Pokud neumíte vařit čínské jídlo, tak většina čínských restaurací nabízí novoroční menu.

Komunikujte s ostatními pozitivně

Tento den neplačte a nezvyšujte hlas, nehádejte se, vyhněte se sporům a negativním postojům. Přineslo by vám to smůlu. Během oslav Nového roku navštivte své přátele a příbuzné tak, jak jen je to možné. Šiřte pro nadcházející rok štěstí a dobrou vůli. Je čas spojit se a sdílet oslavy společně. V tomto období by se mělo většinou zdravit „Gong Xi Fa Cai“ tedy „Šťastný Nový rok“.

Foto: Pixabay

Oblečte tradiční čínské oblečení

Máte-li tradiční čínské oblečení, toto je ideální čas, kdy si ho na sebe obléci. Hedvábné čínské oděvy jsou velmi krásné. Během oslav Nového roku se preferuje červená barva. Červené oblečení zajistí, že jste plně účastni v duchu oslav. Další vhodnou barvou je zlatá anebo se můžou tyto dvě barvy skombinovat. Během oslav se vyhněte nošení černého oblečení. Černá barva symbolizuje smůlu nebo dokonce smrt. Toto je ale čas štěstí a života!

Vydejte se střílet petardy

Večer obvykle končí přehlídkou ohňostrojů. Hlasité zvuky petard by měly zastrašit zlé duchy a odehnat je pryč, aby se zabránilo jejich přenášení smůly.

Foto: wikimedia.org

Navštivte průvod

Tyto přehlídky jsou plné vzrušení, včetně petard, mnoha aktivit, lvích a dračích tanečníků. Drak je v Číně uctíván, není vnímán jako monstrum. Drak vlastně symbolizuje samotnou Čínu. Lvi mají podle tradice také odhánět zlé duchy, jako petardy. Dračí a lví tance jsou důležitou součástí čínského Nového roku. Jsou krásně zdobeni a opravdu stojí za to je vidět. Číňané často navštěvují chrámy, aby se pomodlili za štěstí do nového roku. Tam pálí vonné tyčinky.
 
Poslední den se koná Festival luceren. Lidé nosí po ulicích lucerny, které vypadají jako hmyz (vážky) a jiná zvířata. Všude jsou různé lampy a lampiony a vše je osvětlené. Tento den se jí sladké rýžové koláčky a další sladkosti. Lidé kolem svých domů kladou svíčky k navození domácí pohody.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.