V Laosu je jídlo společenskou záležitostí a soukromí prakticky neexistuje. Obyvatele ovlivňuje buddhismus

Eva Lenská
Cestování
Foto: Department of Foreign Affairs and Trade/flickr

Když už tu tak brouzdáme asijskými zeměmi, co se takhle podívat do Laosu? Určitě neuškodí trochu více poznat místní obyvatele a zjistit, jaký způsob života vedou.

Laos má svou vlastní kulturu a ta v sobě nese vlivy z Číny i Indie. Způsob života laoských obyvatel je velmi ovlivněný buddhismem. Podle toho se chovají a žijí. Učí se být trpěliví, zdržují se prudkých emocí a ví, že jsou v životě podstatnější věci, než vyčerpávající práce a honba za kariérou. Vyhýbají se stresu a snaží se akceptovat druhé. Nedělají si plány do budoucna a nikam nespěchají.

Laosané jsou zvyklí žít v početných rodinách. Někdy sdílí jeden dům i několik generací. Rodina společně vaří a jí. O rodinné finance se obvykle starají ženy. Když je navštívíte v době, kdy se podává jídlo, automaticky vás pozvou. V takovém případě je dobré alespoň ochutnat, jinak budete považováni za nezdvořáky. Také s nápoji je to podobné. První skleničku musíte vypít a až další smíte odmítnout.

Foto: wikimedia

To, že byli Laosané vychováni v početných rodinách, z nich dělá velkorysé, štědré a tolerantní lidi. Jsou ochotní pomáhat jeden druhému. Míra soukromí je tu však jiná, než jsme zvyklí. Lidé o sobě všechno vědí, a to zejména na venkově. 

Pokud byste chtěli navštívit chrámy a jiné posvátné budovy, dbejte na slušné oblečení a před vstupem si zujte boty. Naprosto nevhodné je dotýkat se něčí hlavy nebo ukazovat na někoho prstem. Také není slušné dávat si nohy na stůl nebo na židli. Boty se nenosí ani doma a dokonce ani v některých obchodech. 

Foto: Wikimedia

Jídlo je v Laosu společenskou záležitostí. Nikdo nejí sám, pokud nemusí. Pokrmy se podávají najednou a Laosané nejsou netrpěliví, když musí počkat na nějaký chod. Nejdůležitější potravinou je rýže. Základem pokrmů je lepivá rýže, která se jí rukama. Uděláte z ní kuličku a tu namáčíte do omáček. Co se dalších místních dobrot týče, tak k těm se určitě v nějakém dalším článku vrátíme. Laoská kuchyně rozhodně není nudná.

Obyvatelé Laosu se živí zemědělstvím. Pěstují rýži a mají malá políčka. Také vyrábějí rohože a tkaniny. Jsou skromní a poměrně chudí. Přesto jim nechybí radost a úsměv. V některých oblastech můžete mít pocit, že se zastavil čas, ale v tom je právě to kouzlo. O Laosu se říká, že je balzámem pro duši uspěchaného člověka. Jeho lehce ospalé tempo života vám vrátí energii. Možné je, že tam jednou právě proto zavítáte.

Zdroj: en.wikipedia.org, laos-guide-999.com, etravel.cz

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.