Sakura má v japonské kultuře mnohem hlubší význam, než byste čekali

Kultura
Foto: AsianStyle

Znáte tyto nádherné třešňové květy z Japonska? Objevte kulturu a tradice, které obklopují japonské stromy sakura.

Třeště a jejich květy mají v Japonsku velký kulturní smysl. Slovo sakura (桜 nebo 櫻 či さくら) se dá přeložit jako japonská rozkvetlá třešeň. Z třešňového květu pak stromy produkují nádherné plody třešní, kterým se v Japonsku říká sakuranbo. Toto ovoce ve skutečnosti ale pochází z jiného druhu stromu.

Japonský třešňový kvetoucí strom ale není z této ostrovní země. Pochází spíše z jiných asijských zemí, jako jsou Čína, Korea a Indie. Pouze Japonsko má ale více než 200 vyšlechtěných odrůd této rostliny.

Prohlížení si květin byl jev, který Japonci převzali z Číny během období Heian. Básníci, zpěváci, šlechtici, ale i členové běžných domácností se spojili, aby se kolem sakur shromáždili a ocenili jejich krásu. V průběhu let se strom stal v Japonsku velmi ctěným.

Sakury v Číně reprezentovaly ženské tělo, ale v japonské kultuře tato rostlina nabyla mnohem hlubšího významu. Japonci pozorovali životní cyklus stromů a našli v něm podobnost mezi lidským životem.

Foto: Shutterstock

Sakury jsou známé díky svým brilantním kvetoucím sezónám, které končí nevyhnutelným pádem květů na zem. Pro Japonce tato režie přirozeného procesu stromu připomíná způsob lidského života, kde jsou vzestupy a pády hlavními prvky.

Kromě metaforického znázornění života mají sakury také hluboké spojení s buddhismem. Podle dharmy byl strom spojován už od 18. století s pojmem „mono no aware“ („empatie vůči věcem“ nebo „citlivost na pomíjivosti“ – japonský výraz pro vědomí pomíjivosti).

Bohatě symbolická sakura sloužila také jako inspirace pro mnoho umělců, kteří své dílo zakládali na japonských třešňových stromech. Od hudebních vystoupení a divadelních her až po úžasné obrazy a hlubokou poezii se podařilo Japonsku vytvořit ochranné známky s mnoha ohledy na japonskou kulturu a tradice.

I dnes je strom používán jako symbol mnoha současných položek. Sakura má zastoupení v podobě vzorů nebo loga na mnoha oděvních doplňcích, nábytku, dekoracích a dokonce i na nádobí.

V Japonsku symbolizuje sakura také mraky. Pomíjivost květů, krása a extrémně rychlá smrt byla často spojována s úmrtností. I z tohoto důvodu je jejich symbolika tak bohatá a jsou používány v japonském umění, mangách, anime a filmech. Známé je také nejen hudební vystoupení určené pro shakuhachi (bambusová flétna) s názvem „Sakura“, ale i několik popových písní.

Foto: Shutterstock

Sakura je také převládajícím symbolem irezumi, tradičního umění japonského tetování. V tetování se třešňové květy objevují často v kombinaci s jinými klasickými japonskými symboly, jako jsou koi kapři, draci a tygři.

Japonci mají širokou kolekci symbolů, které jsou považovány za nositele štěstí. Symbol sakury je jedním z nejoblíbenějších symbolů štěstí v japonské tradici. Obecně lze říci, že strom má tendenci vyvolat pozitivní odezvu u každého, kdo se snaží spojit se s jakýmkoliv aspektem japonské sakury.

Japonci mají i festival spojený s pozorováním květů. Říká se mu Hanami (花見), což znamená prohlížení květin. Pokud se řekne v Japonsku květina, téměř vždy to znamená květ sakury, někdy také švestkový květ (ale o těch až v dalším článku). Sakury kvetou po celém Japonsku od konce března do začátku května. Na ostrově Okinawa kvetou už od 1. února. Festival Hanami se slaví v podobě venkovních party pod korunami stromů. Slavit se může během dne i v noci. Noční Hanami se nazývá Yozakura (夜桜), což doslova znamená noční sakury. Na mnoha místech, jako například v parku Ueno, jsou za účelem Yozakura dočasně zavěšeny papírové lucerny.

Japonci se o Hanami scházejí v hojném počtu všude tam, kde se vyskytují kvetoucí stromy. Tisíce lidí zaplní parky a pořádají hostiny. Někdy se takové radovánky protáhnou až do pozdních nočních hodin. Lidé si vyhlížejí ta nejlepší místa v parcích někdy dokonce i několik dní až týdnů před Hanami.


ZDROJ: globerove.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.