Liči, hurmikaki, pitahaye či kumkvat. O těchto druzích ovoce je již v našich končinách vytvořeno nějaké to povědomí. Asijský kontinent ale ukrývá mnohem více druhů ovoce, a to i takové, k jejichž konzumaci byste potřebovali pořádnou dávku odvahy.
Rozličné druhy exotického ovoce se v dnešní době stávají stále dostupnější komoditou pro běžného spotřebitele. Pulty obchodů se jimi jen hemží, a to zejména v období léta či vánočních svátků. Zatímco pomeranče, banány, mango, ananas či avokádo jsou dnes již běžnou součástí každodenního jídelníčku mnoha lidí, stále existuje plno druhů ovoce, které jsou pro nás velkou záhadou. Jejich export do našich končin může být z určitých důvodů komplikovanější, a tak nám nezbývá nic jiného, než za nimi vycestovat, pokud bychom je chtěli ochutnat a zažít tak zároveň jedinečnou zkušenost.
V tomto článku vám představíme několik druhů asijského ovoce, o jejichž existenci jste možná ani netušili. Některé mohou působit děsivě, jiné zase lákavě, ale najdou se i takové, kterým by se mnoho lidí zřejmě vyhnulo obloukem.
Mangostána
Ne, nejde o jiný druh manga. Mangostána pochází z Indonésie. V průběhu let se rozšířila i dále do světa, zejména do oblastí s tropickým klimatem. Na první pohled toto ovoce možná nevypadá zrovna lákavě, avšak jeho kouzlo se ukrývá právě v jeho nitru, tedy pod tmavší, červenofialovou slupkou. Z mangostány se totiž konzumuje jen dužina bílé barvy, která je rozdělená na malé měsíčky. Toto ovoce se vyznačuje svou výraznou šťavnatostí i kořeněnou a sladkou chutí.


Jackfruit
Ovoce s názvem jackfruit je plodem chlebovníku různolistého původem z jižní a jihovýchodní Asie. Jedná se o jeden z největších druhů ovoce dozrávajícího na stromě. Jeho plody mohou vážit až 20 kilogramů. Zaznamenán je ale i případ nejtěžšího kusu plodu jackfruitu, který při sklizni vážil neuvěřitelných 80 kilogramů. Co se týče chuti samotného ovoce, nenechte se splést názvem stromu. Chuť chlebu opravdu nečekejte, místo toho uvnitř jackfruitu narazíte na spoustu semen, přičemž každé semeno je obaleno ve žlutém, lepkavém a šťavnatém plášti svěží, nasládlé chuti.


Durian
Durian je ovoce poseté bodlinami, kterému by se běžný smrtelník vyhnul raději obloukem. Zkusit ho ochutnat by se odhodlali zřejmě pouze ti nejtroufalejší z nás. Nejde ani tak o chuť, jako o samotnou vůni tohoto velkého exotického ovoce pocházejícího z jihovýchodní Asie. Zralý plod durianu totiž pronikavě a pro mnohé velmi nepříjemně zapáchá. Zatímco turisté se zejména z tohoto důvodu často vyhýbají jeho ochutnávce, místní durian označují za královské ovoce. Kdo se ale povznese nad jeho pronikavé a nevábné aroma, tomu se durian odvděčí svou krémovitou, žluto-oranžovou, sladkou dužninou s náznakem hořkosti.
ČTĚTE TAKÉ: Durian: Oblíbené ovoce, které páchne po přezrálém sýru nebo zpocených ponožkách


Rambutan
Toto ovoce z oblasti jihovýchodní Asie se nápadně podobá liči, jedná se totiž o příbuzné druhy. Plod rambutanu má narůžovělou nebo nažloutlou barvu, avšak na rozdíl od nám již známého liči má výrazně chlupatou slupku, jejíž zbarvení se může kus od kusu jemně lišit. Této takříkajíc „vlasaté“ slupky se ale nemusíte bát – nepopíchá vás. Z rambutanu se konzumuje také jen jeho vnitřní část – sladká a svěží šťavnatá dužina, která je na pohled průsvitná a bezbarvá. Z plodu ji dostanete prasknutím slupky, případně si pomůžete nožem. Při samotné konzumaci rambutanu si však musíte dávat pozor na pecku ukrytou v jeho nitru, jako tomu je i u liči. Konzumace toho ovoce je v Asii oblíbená, a to zejména díky mnoha benefitům, které přináší. Jednou z výhod je také to, že po odtržení zralého plodu se zastaví proces zrání a ovoce tak nepřezraje, což z něj činí dokonalou exotickou komoditu na export.


Salaka
Salaka, známá také jako salak či salacca zalacca, má svůj původ v Indonésii. Zajímavostí je, že toto exotické ovoce roste a dozrává na palmách, přičemž opravdu netypicky vyrůstá v malých shlucích ze spodní části rostliny. Lidově se jí říká také „hadí ovoce“, a to díky její jemné a šupinaté slupce, která připomíná hadí kůži. Při dotýkání se slupky si ale dávejte pozor, umí totiž pořádně popíchat. Plod, který v sobě ovoce hadího vzhledu ukrývá, je po oloupání bílý a vzhledem připomíná ořech nebo jedlý kaštan. Salaka je příjemně křupavá, sladká i nakyslá zároveň.
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: 5 věcí, které jsou v Singapuru zakázány. Za nahotu vás mohou zavřít a s durianem nesmíte do autobusu


Patříte i vy mezi milovníky exotického ovoce? Které z těchto výše zmíněných asijských ovocí vás nejvíce zaujalo a chtěli byste ho někdy ochutnat?
Zdroje: Autorský text, futunatura, Zaujímavé novinky, jutro, tasteatlas, gastrofresh, migrationology