5 věcí, které jsou v Singapuru zakázány. Za nahotu vás mohou zavřít a s durianem nesmíte do autobusu

Eva Lenská
Ostatní
Foto: pixabay

Singapur je známý svými přísnými předpisy a zákony, které mají udržovat mír a pořádek, nicméně většině z nás se mohou jevit jako zvláštní. Pojďme si poukázat na pět zakázaných věcí.

Ohňostroje a petardy pro zábavu

Střílení petard může být pro některé kultury zábavnou aktivitou, ale tento hlasitý, práskající obyčej, který někdo využije třeba při oslavě narozenin, je v Singapuru zakázán od roku 1970, kdy petarda způsobila požár, který zabil a zranil místní obyvatele. Dnes mohou obyvatele Singapuru odpalovat peterdy a ohňostroje pouze během státních svátků a oslav.

E-cigarety

Navzdory různým zprávám o tom, že e-cigarety jsou méně škodlivé než skutečné cigarety, Singapurský úřad pro zdravotní vědy (HSA) si zachoval svůj přísný postoj k náhražce cigaret a argumentoval tím, že by mohly být bránou pro nekuřáky, aby se dostali do závislosti na tabáku. V Singapuru jsou zakázány od roku 2011 a jejich dovoz či distribuce se trestá pokutou.

Veřejná nahota (i v soukromých prostorách)

V Singapuru si nudista moc neužije! Je totiž nezákonné, aby kdokoli chodil po veřejných prostorách i soukromých obytných prostorech nahý. Pokud si náhodou zapomenete ručník po příjemné sprše, ujistěte se, že máte zavřená okna, než vyrazíte do ložnice! Pokud vás nahlásí sousedé nebo vás někdo chytí, můžete dostat pokutu nebo vězení až na 3 měsíce.

Foto: Pikist.com

Obchodování s exotickými zvířaty

V Singapuru je nezákonné, aby kdokoli vlastnil, choval nebo prodával exotická plemena obojživelníků, ještěrek nebo plazů bez licence. Zákon je prosazován ve snaze chránit ekosystém a biologii Singapuru. Ačkoli v Singapuru existuje spousta hlášených případů takových činů, obchod s exotickými druhy je bohužel stále nekontrolovatelný a lukrativní.

Durian ve veřejné dopravě

Pokud jde o toto ovoce, někteří ho milují a jiní nenávidí. Někomu chutná a jinému nelibě páchne a vyhýbá se mu na sto honů. Někteří lidé shledávají zápach durianu tak nesnesitelným, že to přimělo singapurskou vládu zakázat toto ovoce ve všech veřejných autobusech a vlacích. Jak hrozný je zápach durianu? Zatímco někteří ho chválí pro jeho příjemně sladkou a krémovou vůni, jiní ho popsali jako štiplavý, téměř sirný zápach. Ano, v tomto je svět opravdu rozdělen.

Co říkáte na tyto zákazy? Singapur jich má mnohem více. Znáte nějaké další?

Zdroj: theculturetrip.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.