Durian: Oblíbené ovoce, které páchne po přezrálém sýru nebo zpocených ponožkách

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: Shutterstock.com

Máte rádi exotické ovoce? A jste ochotní experimentovat? Tak proč nevyzkoušíte třeba poněkud zapáchající durian? Toto ovoce je velmi populární v jihovýchodní Asii, zejména v Thajsku.

V Asii nazývají durian králem ovoce. Vyznačuje se velkou velikostí, zápachem a ostrými trny. Obvykle váží kolem třech kilogramů. Slupka mívá zelenou až nahnědlou barvu. Pod ní se skrývá žlutá (někdy i červená) krémová hmota, která obaluje semena velikosti švestky (každý plod jich obsahuje několik). 

Dužina vydává výrazný puch, který je pronikavý i v případě, že je slupka neporušená. Zápach tohoto ovoce byl popisován různě. Prý je to směs několika pachů. Plody „voní“ po mandlích, cibuli, terpentýnu, přezrálém sýru, zpocených ponožkách nebo shnilém mase. Druhů je uznaných 30 a každý se trochu odlišuje. K jídlu se však využívá devět z nich.

Foto: zolmuhd / flickr.com

A jak durian chutná? Jeho dužina je výborná. Ani sladká, ani kyselá. Kdo už ochutnal, obvykle příště neodolá. Ovšem mnoho jedlíků své zážitky trefně popsalo. Například britský romanopisec Anthony Burgess uvedl: „Jíst durian je jako pojídat sladké malinové šodó na záchodě.“ 

Silný zápach durianů je také cítit na „míle daleko“ a láká zvířata. Milují ho veverky, myši, prasata a dokonce i šelmy. Na chuť i pach má vliv stupeň zralosti a také druh ovoce. Ve většině restaurací, dopravních prostředcích a hotelech je syrové ovoce zakázáno. Je to trošku srovnatelné s tím, kdybyste si vzali do kanceláře na svačinu olomoucké tvarůžky. To by kolegové asi moc nejásali. 

O durianech se ví, že jsou velice zdravé. Konzumace durianu snižuje horečku, dobře zasytí a působí také jako afrodiziakum. Mnozí lidé si myslí, že má magickou moc a zaručí vám mladistvý vzhled. Možná proto jsou Asiaté tak pohlední. Má však i stinné stránky. Toto ovoce by neměly jíst osoby s vysokým tlakem a těhotné ženy. A nemělo by se kombinovat s černou kávou a jakýmkoliv alkoholem. V kombinaci s alkoholem může dojít až k úmrtí.

Foto: pixabay.com

Lidé jsou velice vynalézaví, a tak zejména v Thajsku už vymýšlejí, jak vypěstovat odrůdu bez zápachu. Ani to však není bez záruky. Někteří strávníci po tomto ovoci říhají a jejich dech pak zrovna vábně nevoní. Takže pak možná zmizí zápach, ale zvuky trávící soustavy zůstanou. A říhání na veřejnosti je v mnoha kulturách nepřijatelné.

Thajsko je v současné době také největším vývozcem durianů. Vyváží je především do Severní Ameriky a Kanady. Dá se říci, že durian je plodem pro gurmány. Nesnese ho zkrátka každý. Výhodu mají lidé, kteří přišli o čich nebo mají silnou rýmu. 

A teď ještě několik řádek o tom, jaké pochoutky se z tohoto čpějícího ovoce připravují. Používá se do polévek a k výrobě dezertů. Dělá se z něj zmrzlina, marmeláda a také koktejly. V Asii již najdete speciální pokrmy z něj připravené. Semena se smaží anebo se vaří s cukrem. Prostě variant, jak využít durian, je spousta. Jen k tomu musíte mít odvahu.

Zdroj: en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Monika

    Asi jsem divná, ale já tu vůni miluju :-D :-D :-D