Představme si tři druhy koření z Asie: skořici vietnamskou, badyán a koriandr

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: hippopx.com

Bez koření by žádný pokrm nebyl úplný, co říkáte? Věděli jste, že mnoho koření a bylinek pochází z Asie? Dnes se zaměříme na skořici vietnamskou, badyán a koriandr.

Skořice vietnamská
Skořice vietnamská nebo také skořice saigonská (Cinnamomum loureiroi) pochází již podle názvu z Vietnamu a z jihovýchodní Asie. Je velmi kvalitní a aromatická. Má sladkou a velmi výraznou chuť, vysoký obsah skořicového oleje a nejvyšší množství kumarinu ze všech čtyř druhů skořice (ten bohužel zatěžuje játra a ledviny). Zajímavé je že, Vietnamská válka přerušila její vývoz, ale od počátku 21. století Vietnam obnovil vývoz koření, a to i do Spojených států, kde byla tato skořice téměř 20 let nedostupná. Ačkoli se nazývá skořice saigonská, nevyskytuje se v oblasti kolem města Saigon, ale místo toho především v provincii Quảng Ngãi ve středním Vietnamu. Používá se při výrobě populární polévky phở. Největší kvality dosahuje kůra ze stromů starých 10-25 let. Kousky kůry se pak suší na slunci po několik dnů až do zkroucení. Dámy ji budou milovat, protože zabraňuje vzniku celulitidy a krémy z ní vyhlazují strie.

Foto: wikimedia.org

Badyán
Badyán nebo také hvězdicový anýz (Illicium verum) pochází z severovýchodního Vietnamu a jihozápadní Číny. Obsahuje vzácnou silici anetol, která dodává nepříbuznému anýzu jeho chuť. Používá se v hlavně v čínské, malajské, indické a indonéské kuchyni. Je také hlavní složkou při výrobě phở, vietnamské nudlové polévky a součástí čínského koření pěti vůní. U nás se dává do perníku, povidel a grogu. Velká část produkce badyánu se využívá na výrobu léku proti virovým onemocněním Tamiflu. Dále se používá v likérnictví, voňavkářství a v kosmetickém průmyslu. Bylinkáři z něj dělají čaj proti revmatismu.

Foto: wikimedia.org

Koriandr
Koriandr setý (Coriandrum sativum) pochází z Íránu, ale roste v Indii, ve Středomoří a Egyptě. Jde o jednoletou rostlinu, které se říká i čínská petržel. Je dobrý na trávení, působí proti nadýmání. Čerstvé koriandrové listy jsou součástí mnoha jihoasijských pokrmů. Semena se v Asii používají především při nakládání zeleniny. Ačkoli semena mají obecně nižší obsah vitamínů než listy, poskytují významné množství vlákniny, vápníku, selenu, železa, hořčíku a manganu. Kořeny koriandru můžeme najít v thajských jídlech, jako jsou polévky nebo kari pasty. Z této rostliny lze prostě využít vše. 

Foto: pixabay.com

Zdroj: en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.