Recept: Gamja jorim je jednoduchá jihokorejská příloha z brambor. Vyzkoušejte ji!

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: koreanbapsang.com

Gamja jorim je jednoduchá a velmi oblíbená jihokorejská příloha připravená z brambor a několika základních ingrediencí! Připravte si ji podle následujícího receptu.

Gamja jorim (감자 조림) je dušené jídlo z brambor. Je to oblíbená příloha podávaná doma i v restauracích nebo přidávaná do obědových balíčků. Místo papriky a mrkve můžete použít například cuketu, houby nebo pórek.

Co budeme potřebovat:
3 velké brambory
1 mrkev
2 až 3 zelené chilli papričky (nebo 1/2 velké zelené papriky)
1/4 střední cibule
1 polévkovou lžíci oleje na smažení
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíci cukru
1 polévkovou lžíci rýžového vína (nebo mirin omáčky)
1 stroužek mletého česneku
špetku černého pepře
1/2 šálku vody
1 čajovou lžičku sezamového oleje
1/2 lžičky pražených sezamových semínek

Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Mrkev, papriky a cibuli nakrájejte na velké kousky. Do malé misky dejte sójovou omáčku, cukr, rýžové víno, česnek, pepř a vodu. Důkladně zamíchejte.

Na pánvi restujte brambory na rozpáleném oleji asi 4 – 5 minut a občas je promíchejte, aby se nelepily na dno pánve. Přidejte namíchanou omáčku a přiveďte ji k varu. Poté přidejte mrkev, snižte teplotu a pokrm vařte, dokud nebudou brambory upečené. Brambory by měly být pevné a ne kašovité.

Poté přidejte cibuli a papriku. Pokrm vařte ještě tři minuty, dokud omáčka nezhoustne. Brambory se po uvaření nasáknou omáčkou. Nakonec vmíchejte sezamový olej a posypte jídlo sezamovými semínky.

Zdroj: ​koreanbapsang.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.