Recept: Udělejte si bílé kimchi, nepálivou variantu oblíbené korejské přílohy

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wikimedia.org/Jeon Han

Věděli jste o tom, že existuje i bílé kimchi? Pokud máte alergii na chilli papričky nebo nesnášíte ostrá jídla, můžete se radovat, protože tento druh zdravého korejského kimchi bude akorát pro vás.

Bílé kimchi se také nazývá Baek kimchi. Má jemnou a osvěžující chuť. Je vhodné zejména pro děti nebo osoby, které nesnesou ostrá a pálivá jídla. Pokud chcete, můžete do bílého kimchi přidat i mleté oříšky, sekané kaštany nebo sušené plody jujuby.

Co budete potřebovat:
2 velké hlávky pekingského zelí
1 a 1/2 šálků hrubozrnné mořské soli
7 a 1/2 šálků vody
1 ředkev daikon
1/2 červené papriky
1/2 žluté papriky
1/2 hrušky
4 jarní cibulky
1/4 šálku solených krevet saeujeot (jemně mletých)
1 lžíce rybí omáčky
2 lžíce mletého česneku
1 čajová lžička strouhaného zázvoru
1 čajová lžička sezamových semínek

Na nálev:
1 polévková lžíce lepkavého rýžového prášku
4 a 1/2 šálků vody
Sůl podle chuti

Postup:
Zelí nakrájejte podélně na čtvrtiny. Do velké mísy dejte 3/4 šálku soli a sůl zalijte 7 a 1/2 šálky vody. Každou čtvrtku zelí důkladně vykoupejte v tekutině a poté dejte všechno okoupané zelí do jiné misky. Zbytkem soli (asi 3/4 šálku) důkladně posypte bílou část každého listu zelí, jako by jste solili maso. Nasolené zelí přelijte slanou vodou z první misky a nechte je 6 hodin odpočívat. Po 6 hodinách zelí důkladně opláchněte čistou vodou a dejte do čisté misky.

Papriky, ředkev a hrušku nakrájejte na úzké proužky. Jarní cibulku nasekejte nadrobno. Vše dejte do misky a přidejte česnek, zázvor, sezamová semínka, solené krevety a rybí omáčku. Promíchejte a nechte půl hodiny odležet. V případě potřeby přidejte sůl.

Poté postupně vkládejte čtvrtky zelí do mísy se zeleninovou směsí a tuto směs na jednotlivé listy roztírejte. Až to budete mít hotové, listy zelí smotejte a naskládejte do vzduchotěsné plastové nádoby. Hezky je natlačte k sobě, abyste odstranili vzduchové bubliny.

Nyní si připravte nálev. Rýžový prášek lze vyrobit snadno. Lepkavou rýži osmažte na suché pánvi do světle hněda a pak ji vychladlou v hmoždíři rozmělněte na prášek. Lžíci tohoto prášku smíchejte s 1/2 šálku vody, vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne na pastu a nechte vychladnout. Pastu pak rozmíchejte v 4 šálcích vody a přidejte 2 čajové lžičky soli. Tak vznikne nálev, který nalijete na kimchi.

Kimchi zalité nálevem nechte celý den v pokojové teplotě a poté jej dejte asi na 5-6 dní odpočívat do lednice. Bílé kimchi nevydrží tak dlouho čerstvé jako červené kořeněné kimchi, protože je jen lehce ochucené a postrádá chilli papričky, proto jej snězte během několika týdnů.

Zdroj: koreanbapsang.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.