Trend matchy neutichá a na trhu najdete opravdu různé druhy této zelené dobroty. My jsme dostali možnost ochutnat jednu z těch nejkvalitnějších a musíme říci, že vůbec nelitujeme! Přečtěte si více o značce Natsumi Matcha v našem dnešním článku.
Martina je zakladatelka brandu ceremoniálního čaje Natsumi Matcha. Jejím cílem je naučit Čechy a Češky pít kvalitní matchu. Natsumi Matcha se pěstuje v oblasti Wazuka v prefektuře Kjóto, díky čemuž může nést označení Uji matcha.
Naše redakce Asianstyle dostala možnost tuto výjimečně kvalitní matchu ochutnat. A je opravdu výborná! Taste test proběhl na jedničku a musíme říci, že i když jsme pili různé matchy jak na Slovensku, tak v Česku, právě Natsumi Matchu řadíme mezi ty, jejichž chuť nám vyhovuje a je opravdu příjemná. Více se dozvíte v našem videu!
S Martinou jsme pro vás udělali i rozhovor, ve kterém vám prozradí, jak zjistit, kdy je matcha kvalitní. Prozradí ale i to, proč se rozhodla jít právě touto cestou. Přejeme příjemné čtení!
Co vás inspirovalo k otevření e-shopu právě s matchou?
Dříve jsem pila přibližně 2-3 šálky kávy denně. Ve dnech, kdy jsem měla větší stresovou zátěž jsem však na sobě pozorovala, že mi nedělá úplně dobře – cítila jsem se roztěkaná, nesoustředěná, pociťovala jsem silnější bušení srdce… Proto jsem se rozhodla hledat alternativu a začala jsem se více přiklánět k pití zeleného čaje. Přesto mi však obyčejný čaj jako náhrada kávy nestačil. Chtěla jsem si užít nápoj s našlehaným mlékem. Kolegyně mi doporučila matcha latté a já jsem si vzpomněla, že jsem něco takového již ochutnala na svých cestách po Asii. Začala jsem si všímat, že si postupně v menu kaváren matcha získává svoje místo. Nicméně rozdíly v kvalitě byly pro mě často až šokující. Ne vždy jsem si na tomto nápoji v kavárně pochutnala. Začala jsem proto testovat různé značky matchy dostupné v Česku, ale stále jsem nebyla s chutí stoprocentně spokojená. A tak přišel první nápad oslovit dodavatele přímo v Japonsku a společně s tím i první myšlenka na vlastní e-shop.
Jak jste se poprvé dostala k pití čaje matcha a jaký byl váš první dojem, když jste ji ochutnala?
Matchu jsem poprvé ochutnala na svých cestách po Asii, vlastně mě původně ani nenapadlo ji tady v Česku vyhledávat. Myslím, že poprvé jsem ji ochutnala v Malajsii nebo Thajsku. A ohromně mi chutnala! Zatímco když jsem ji začala vyhledávat v Česku, pozorovala jsem v kvalitě velký rozdíl.
Jaké benefity matchy považujete za nejdůležitější a co byste o ní řekla někomu, kdo ji nikdy neochutnal?
Já říkám, že matcha je na tom podobně jako olivy – jedna skupina lidí ji miluje a druhá nesnáší. A stejně jako se k olivám často musíte „projíst“, mám zkušenost, že ke konzumaci matchy je potřeba se někdy také „propít“. Na matche mě baví to, že vám energii v těle uvolňuje pozvolně, v řádu hodin – na rozdíl od kávy, která vás sice rychle nakopne, ale následně se dostanete do energetického propadu (a máte potřebu dát si další kávu), u matchy tyto energetické výkyvy nejsou. Zároveň díky obsahu L-theaninu matcha podporuje soustředění, což je v dnešní zrychlené době skvělé.
PŘČTETE SI TAKÉ: Recenze: Objevte kouzlo prémiové matchy z Japonska v podniku Matcha Crew: místo, které okouzlí vaše chuťové pohárky svými drinky a dezerty


Proč by měli lidé vyzkoušet právě ceremoniální Uji matchu, kterou si mohou zakoupit na vašem e-shopu?
Natsumi Matcha je japonská ceremoniální matcha – to znamená matcha té nejvyšší kvality, která je pěstovaná za organických podmínek. Při pěstování jí farmáři dávají skutečnou lásku a péči a na výsledném produktu je to skutečně znát. Ve srovnání s běžnými konvenčními značkami je chuťový rozdíl obrovský. Natsumi Matcha není hořká, je sama o sobě jemně nasládlá, což je způsobeno tím, že se vyrábí pouze z těch nejkvalitnějších mladých čajových lístků. V kvalitě matchy je hned několik kategorií – kulinární (vhodná na vaření), latté (matcha nižší kvality, která se pije pouze s mlékem), premium (vyšší kvalita) a pak ceremoniální (nejvyšší kvalita, kterou lze konzumovat i samotnou).
Prozradíte nám o ní něco víc? Jaký je rozdíl mezi Uji matchou a jinými matcha čaji? Jak člověk může poznat, zda se jedná o kvalitní matchu?
Kvalitní matchu poznáte po chuti – není totiž hořká. Což někteří prodejci šidí tím, že ji jednoduše osladí cukrem. Kromě chuti také jinak vypadá, je totiž až zářivě zelená. Zatímco nižší kvalita může mít až nažloutlou či nahnědlou barvu. Záleží totiž, ze kterých lístků matchu vyrábíte. Ceremoniální matcha se vyrábí pouze z nejmladších lístků matchy, které mají právě nasládlou chuť, zatímco čaje nižší kvality se vyrábí z nejrůznějších druhů listů – důvodem je samozřejmě cena. Kromě kvality lístků však hraje roli také zpracování matchy. Ta ceremoniální se mele několik hodin na jemný prášek, zatímco matcha nižší kvality může obsahovat jemná zrníčka, která se tak dobře nerozpouští. Uji matcha je považována za jednu z nejlepších na světě díky specifickým podmínkám pěstování v oblasti Uji v prefektuře Kjóto, která je kolébkou japonského čajového umění. A to zejména díky příznivému klimatu, které se v této oblasti nachází. Uji má tradici pěstování čaje už od 12. století a čaj z této oblasti byl podáván i císařskému dvoru. Označení „Uji matcha“ garantuje, že čaj splňuje přísná kritéria kvality stanovená Japonskou asociací čaje.
Posíláte matchu i na Slovensko?
Ano! A mám z toho velkou radost, tuto možnost jsem spustila na e-shopu teprve nedávno. Nyní je možné přepnout si celý nákup v košíku do EUR a vychutnat si Natsumi Matcha také na Slovensku.
Zdroj: autorský text, Martina Dvořáková