Jajangmyeon: nejchutnější nudle z černých fazolí pocházející z Jižní Koreje

Simona Šramová
Gastronomie
Foto: Envato / motghnit

Jedním z nejpopulárnějších jídel v Jižní Koreji je jajangmyeon. Tmavá omáčka dává pokrmu vizuálně vyniknout, a když jej jednou ochutnáte, zapamatujete si jej navždy. Nudlové jídlo bylo založeno na čínské kuchyni, ale bylo přizpůsobeno tak, aby lépe vyhovovalo korejským chuťovým pohárkům.

Jajangmyeon je jedním z nejoblíbenějších jídel mezi Korejci. Každý den se jej v Jižní Koreji prodá více než 7 milionů misek. Jedná se o nekořeněný pokrm z nudlí vyrobených z pšeničné mouky, který se podává s hustou sladko-slanou omáčkou. Omáčka se skládá ze sójové pasty Chunjang vytvořené z černých fazolí, restované cibule, pórku, česneku, mletého vepřového/hovězího masa, mořských plodů a zeleniny. Před jídlem se omáčka vylévá na nudle a promíchá se pomocí hůlek. Přílohou je nakládaná žlutá ředkvička danmuji, která se vyznačuje sladkostí a pomáhá snižovat mastnotu jídla. Může se však podávat i s okurkou nebo vařeným vajíčkem.   

Historie jajangmyeonu se píše od konce 19. století, kdy se v jihokorejském přístavním městě Incheon začali usazovat přistěhovalci ze severní Číny. Většinou se usadili ve stejné čtvrti, která se dnes stala populární jako čínská čtvrť Incheonu, známá řadou čínských obchodů a restaurací. Korea otevřením přístavu v roce 1883 navázala obchodní kontakty s dynastií Qing, což způsobilo, že si čínští přistěhovalci mohli otevírat restaurace. Dlouho se zde podávala jednoduchá čínská tradiční jídla pro hlavní zákazníky, kterými byli čínští obchodníci. V jedné z restaurací s názvem Gonghwachun, vedené Wu Hee Gwangem, podávali zhajiangmian. Míchá fazolové klíčky, okurky, hrášek a čínskou omáčku Tianjianmian, která se lije na hrubé nudle. Cestu si čínský pokrm našel i ke Korejcům, kteří si omáčku upravili a přidali zkaramelizovaný cukr, čímž se omáčka stala sladší a tmavší. Tak se zrodil jajangmyeon. Název jídla je odvozen z čínského zhajiang (smažená omáčka) a myeon (nudle). Hovorově se mu říká také jjajangmyeon. Jídlo se těšilo pozornosti až do trvání Korejské války (1950 – 1953). Po jejím skončení se Jižní Korea zmítala v chudobě. Díky pšenici, která se získávala z USA na výrobu nudlí a pomazánky jajangmyeon, jídlo dokázalo přežít a rozváželo se mezi obyvatelstvo. Jídlo stálo 15 wonů, což bylo považováno za luxus, proto rodiče přiváděli děti do čínských restaurací, aby jajangmyeon jedli jen během speciálních dnů, jako byly narozeniny, Den dětí či promoce. Tradici si mnohé korejské rodiny zachovávají dodnes.

Kromě zajetí si do čínské restaurace Korejci ve velkém využívají donáškovou službu. Jelikož dnes je jajangmyeon levný, často si ho dopřejí studenti či dělníci. Je speciálním jídlem 14. dubna, kdy se připomíná Black Day. Jedná se o čtrnáctý den mezi 14. únorem – Valentýnem a 14. březnem – White Day. Black Day slaví nezadaní. Nezadaní v ten den nosí černé oblečení a jedí černá jídla jako jajangmyeon. Jajangmyeon je kulturní identitou, která představuje, co znamená být Jihokorejcem. Je ústředním tématem nejprodávanější písně v roce 1997 skupiny G.O.D Dear Mother. Hraje klíčovou roli ve filmu Memories Of Murder. Scéna s jajangmyeonem v dramatu Couple or Trouble byla nejsledovanější, dosáhla 22,7 %. Toto jídlo se nachází i v oscarovém filmu Parazit. Množství mukbang videí se uveřejňuje na YouTube, to abyste se při pojídání jajangmyeonu necítili sami. Na výběr existuje velké množství jajangmyeonu, obecně existuje sedm druhů: ganjajang, jaengbanjajang, samseonjajang, jajangbap, janang tteobokki, bílý Jajang a instantní jajang.

Ganjajang se podobá běžnému jajangmyeonu, ale do omáčky se nepřidává voda a škrobová kaše, takže je více želatinový. Jaengbanjajang se připravuje tak, že se nudle spolu s omáčkou opraží ve woku a místo do misky se podávají na talíři. Samseonjajang obsahuje v omáčce mořské plody jako chobotnice, krevety a mušle. To mu dodává svěžejší a pikantnější chuť. Jajangbap se podává s bílou rýží. Jedná se o neuvěřitelně populární jídlo. V případě janang tteokbokki jde o žvýkavé, měkké, rýžové koláčky, které se restují s černou omáčkou. Víte, že může existovat také bílá verze jídla? Nazývá se také Hayanjajang (z fermentované sójové pasty doenajang) nebo Baekjajang. Omáčka má charakteristickou bílo-hnědou barvu, chutná podobně jako černá omáčka. Jajangmyeon si můžete vychutnat i v podobě instantních sáčků: Jjajang Buldakbokkeummyeon (pikantní kuře) nebo Chapagetti (s nudlemi podobnými špagetám).

Zdroj: gastrotourseoul.com, bokksumarket.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.