Navštívily jsme zelené království matchy na pražských Vinohradech, které v nás zanechalo hluboký a nezapomenutelný dojem. Tento zážitek nás naprosto pohltil a probudil v nás novou vášeň pro pití matchy. Pojďte si přečíst naši autentickou recenzi.
Už od otevření podniku Matcha Crew jsme si jako milovnice matchy dělaly na toto místo obrovský zálusk. Konečně nastal ten den, kdy jsme nemusely jen obdivovat krásné fotografie s dominantní zelenou barvou a mohly to vyzkoušet i osobně. Prostor je sice komorní, s několika stoly, což mu dodává roztomilý dojem, ale pokud máte zájem o posezení a ne jen o to-go drink nebo zákusek, protože zákazníků zde nikdy neubývá, musíte mít štěstí na prázdný stůl. Naše šťastná hvězda svítila, když jsme našly volný stolek pro čtyři, což ještě umocnilo naši radost, jelikož jsme se chystaly ochutnat vše, co nám žaludky dovolily.
Menu je skutečným gastronomickým labyrintem, kde se člověk rozhoduje mezi spoustou krásně nafotografovaných drinků, které pravděpodobně chutnají stejně úžasně jako vypadají. Stejně ohromující je vitrínka se zákusky, které se pravidelně mění a v každém z nich je zakomponována matcha, ať už v náplni nebo v korpusu, a všechno září svou zelenou krásou.
Níže v recenzi se podrobněji podělíme o naše zážitky z ochutnávání tohoto kulinářského umění, abychom vám co nejvěrněji přiblížily nepopsatelnou chuť, kterou každý pravý milovník japonského zeleného čaje prostě musí zažít.
Lenka
Do Matcha Crew jsem se těšila od chvíle, kdy jsem zjistila, že otevírají pobočku v Praze. A konečně se to povedlo! Když jsem vešla dovnitř, Matcha Crew podnik na mě působil již na první pohled velmi esteticky a přívětivě (zrcadlo je top!). Dokážu si představit, že bych tu strávila klidné odpoledne s přáteli nebo se ztratila v množství práce se skvělým matcha drinkem na stole. My jsme tolik času neměly, ale i tak jsme toho ochutnaly víc než dost!
Mým favoritem je určitě matcha zmrzlina (Matcha soft serve). Osobně zmrzlinám moc neholduji, ale tuhle bych jedla klidně několikrát týdně. Kromě toho jsem vyzkoušela i matcha tiramisu, které bylo více než výborné, a to už jsem vyzkoušela několik matcha dortů v jiných kavárnách. Už jen při psaní těchto vět mám chuť naplánovat si co nejdříve výlet do Prahy. A protože Matcha Crew je proslulá svou renomovanou kvalitou prémiové matchy dovážené přímo z Japonska, nechali jsme si poradit, a já si domů odnesla svou úplně první pravou matchu. Je to opravdu zážitkové pití. Pokud se někdy chystáte do Prahy a stále váháte, vřele doporučuji, vše, co jsem ochutnala, bylo perfektní, a rozhodně to není poprvé, co jsem Matcha Crew navštívila, 10/10!
Mima
Osobně jsem byla z návštěvy Matcha Crew velmi unesena. Design interiéru mě okouzlil a opravdu jsem ho ještě hodnou chvíli obdivovala. Nemám ráda teplé nápoje a proto jsem se bez uvažování rozhodla pro studený drink. Do oka mi padl právě strawberry cloud matcha, který jsem si objednala s ovesným mlékem a 30% cukru. Velmi mi chutná kombinace ovocné příchutě a matchy a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Jemná jahodová pěna se se specifickou hořkou chutí matchy skvěle doplňovala. Jako dezert jsem si ten den vybrala matcha cupcake, který mi chutnal ze všech ochutnaných úplně nejvíc. Šlo o naprosto jemnou našlehanou matcha pěnu, která měla navrchu matcha čokoládu. Nedokážu popsat tu chuť, ale byla tak vyvážená, že tento dezert doporučuji každému.
Návštívit podnik jsme se rozhodly ještě další den. Tentokrát jsem si vybrala velmi netradiční Ube Latté, což je příchuť fialových sladkých brambor. Chuťově jemný drink mi velmi chutnal, protože mám ráda exotické příchutě. Není to ovšem nápoj pro každého, tak pokud máte raději klasiku, tak si vyberte z matcha drinků.
Nana
Přiznám se, že v Matcha Crew jsem nebyla poprvé. Byla to moje druhá návštěva, přičemž první jsem absolvovala krátce po otevření pobočky. Jelikož jsem věděla, že tentokrát se to neobejde bez dezertů, které už na pohled vypadají neskutečně dobře, zvolila jsem jednoduchou klasiku v podobě Matcha Latte v kombinaci s ovesným mlékem. Výběr typu matchy jsem nechala na odbornících, kteří mi ji připravovali, protože v oblasti zelených čajů se moc nevyznám. Oceňuji, že kromě typu matchy a výběru mléka máte možnost zvolit si také procento cukru, které v nápoji chcete mít, a tedy samotný nápoj je oslazen podle vašich preferencí, v mém případě jen 30% cukru, což za mě bohatě stačilo. Jako dezert jsem zvolila už na pohled dokonale vypadající matcha cheesecake s oreem. Nepatřím mezi největší fanoušky cheesecaků, ale tenhle už od pohledu vypadal tak chutně, že jsem neodolala. Velmi mě překvapilo, jak moc výrazně byla matcha v dezertu cítit. Pokud nejste zvyklí na tu chuť, může to být na vás až moc hořké, avšak v kombinaci s korpusem z oreo sušenek (pokud se nemýlím) to tvořilo nádherně vyváženou a překvapivě svěží chuť.
Z návštěvy Macha Crew mám velmi pozitivní pocit, přičemž samotné prostory mají typický japonsko-korejský nádech. Sytě zelená (matchová) v kombinaci s černou za mě tvoří netradiční barevnou kombinací, která působí velmi moderně, minimalisticky, ale zároveň příjemně. Trošku mě mrzí, že prostory pobočky jsou tak malé a je tam opravdu jen pár míst k sezení, na druhé straně právě malý prostor dodává celému konceptu jistý nádech integrity, který zkrátka máte, když jste tam a sledujete ruch kolem vás.
Níže si společně s námi přečtěte rozhovor s majitelkou Matcha Crew v Praze, která našim čtenářům prozradila i to, jak správně připravovat matchu.
Proč jste se rozhodli postavit svůj byznys právě na matche?
Jako milovníci matchy jsme byli sami překvapeni nedostatkem kvalitních japonských matcha kaváren ve Finsku. Naše značka vznikla ve Finsku, kde žádná matchárna neexistovala, než jsme otevřeli tu naši. A to samé se vlastně opakovalo v Praze, kde jsme otevřeli první podnik specializující se pouze na matchu. Matcha je zdravá náhražka kávy, která si získává oblibu po celém světě a je skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí ráno povzbudit kofeinem, ale nepijí kávu nebo energetické nápoje. Doufáme, že naše podnikání může posloužit tomuto typu zákazníků, a zároveň představit matchu prvotřídní kvality lidem v Evropě, kteří ji dříve možná neměli šanci zkusit.
V čem jsou hlavní benefity matchi pro zdraví?
Matcha je odrůda zeleného čaje, přesněji jde o jemně mletý prášek ze speciálně vypěstovaných a zpracovaných lístků zeleného čaje. Je udržitelným a přirozeným zdrojem kofeinu. Matcha je také bohatá na antioxidanty a další přírodní sloučeniny, o kterých se tvrdí, že dokáží zrychlit metabolismus, prospívají vaší pokožce, detoxikují játra, podporují zdraví srdce, snižují stres a zvyšují soustředění. Jemná chuť matchy z ní také dělá dokonalou paletu pro kombinování dalších příchutí a mléčných produktů a tím vytváření lahodných nápojů. Zajímavou výhodou je, že ve srovnání s kávou nezanechá matcha na vašich zubech žlutý povlak!
Jak se má matcha správně připravovat, aby měla svoje účinky a nezničily se v ní cenné látky?
Stejně jako ostatní druhy zeleného čaje se matcha prášek nejlépe připravuje smícháním s teplou vodou. Ideální teplota je mezi 65-75 stupni. Pro zachování všech benefitů matchy je důležité uchovávat matcha prášek v lednici. Jakmile se však matcha namočí do tekuté formy, existuje nekonečně mnoho možností kombinací pro vytvoření dokonalého nápoje podle chuti. Pro začátečníky, kteří preferují sladší nápoj, doporučujeme míchání s ovesným mlékem a vanilkovým sirupem. V našem obchodě podáváme také jahodové matcha latte, které se rychle stalo trendem a favoritem mnoha zákazníků!
Jaké chyby dělají lidé v její přípravě?
Existuje mnoho způsobů, jak připravit matchu, ale my jsme zjistili, že nejlepším způsobem je zajistit poměr 2 gramů prášku matchy na standardní velikost hrnku, který má každá domácnost. Pokud však dáváte přednost většímu množství kofeinu, můžete přidat více prášku. K němu pak přidáme asi 40 ml teplé vody, aby vznikl matcha shot, podobný espressu. Následně můžeme přidat další vodu pro přípravu matcha čaje nebo mléko pro přípravu matcha latte. Prášek je potřeba důkladně rozšlehat v teplé vodě nejlépe bambusovou metličkou zvanou chasen, která usnadní rozpuštění matcha prášku ve vodě, takže v ní nezůstanou žádné hrudky. Bambusový chasen je dobré před použitím namočit do teplé či horké vody, aby jeho hroty změkly. Jsou díky tomu pružnější, lépe se s nimi matcha vyšlehá a zároveň zabráníte jejich zlomení. Příprava matchy může v začátcích vyžadovat trochu pokusů a omylů, ale nakonec najde každý své vlastní preference v tom, jak matchu připravit. To je krása matchy, dá se vyrobit mnoha různými způsoby!