Sladká rybka, která v zimě nesmí chybět. Korejská dobrota za pár drobných, kterou musíte ochutnat

Foto: K_KAZUHIKO / Pixabay

S příchodem zimy se korejské ulice zaplní stánky s bungeoppang – pečivem ve tvaru malé rybičky plněným sladkou fazolovou pastou. Tato levná, horká a křupavá dobrota připomíná Korejcům dětství a zároveň je znamením nadcházející zimy.

Pokud pojedete do Koreje v zimě, stánkům s tradičním jídlem se určitě nevyhnete. Jeden takový pouliční obchůdek může prodávat i korejskou tradiční pochutinu bungeoppang. Již název napovídá, jaký tvar bude toto korejské „pečivo mít. První část slova – bungeo je totiž korejský název pro karase obecného a ppang je potom korejsky chleba.

Korejská pochutina s japonskými kořeny

I když je bungeoppang velmi oblíbeným „jídlem do ruky mnoha Korejců, jeho kořeny sahají až na Japonské souostroví. Taiyaki, japonský předchůdce bungeoppang, se začal poprvé prodávat v roce 1909. Tuto pochutinu vymyslel Japonec Seijiro Kobe za vlády císaře Meiji. Kobe vlastnil malý obchůdek v Tokiu, kde prodával imagawayaki – v té době již velmi známé japonské jídlo. Jeho krámku se moc nedařilo, a proto si začal hrát s původním tvarem a formou dezertu. Uspěl až s „koláčkem ve tvaru rybičky tai, která je v Japonsku považována za symbol štěstí a budoucího bohatství. Tai (česky pražma červená) byla v tomto období velmi vzácnou rybou, kterou si mohly dovolit pouze bohaté vyšší vrstvy. Seijiro Kobe tak skrze tuto malou rybičku dovolil i běžným lidem pocítit kousek štěstí. V roce 1910 Japonsko začalo okupovat Koreu, a tím se tato nová sladkost dostala i na Korejský poloostrov, kde získala dnes již svůj tradiční název bungeoppang.

Tradiční základ s moderními obměnami

Těsto pro bungeoppang je připraveno ze základních ingrediencí, které má každý doma. Stačí hladká mouka, prášek do pečiva, voda nebo mléko a případně vajíčka. Charakteristickou chuť mu pak dodává až náplň ze sladkých červených fazolí. Společně s těstem se náplň peče ve speciálním grilu s formičkami ve tvaru rybiček uvnitř. Výsledkem je křupavé tělo rybky s jemně sladkým bříškem. I když jde tradičně o sladké jídlo, díky snaze o moderní příchutě může být náplň jakákoliv. Na ulici se proto setkáte i se sýrovým nebo čokoládovým bungeoppang.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Zapomeňte na ohňostroje. V Thajsku se Nový rok slaví modlitbou i vodní přestřelkou

Hlava, ocas nebo břicho?

Mezi Korejci je velmi populární odhadovat charakter člověka podle toho, z jaké části se rozhodne rybu sníst. Začne-li od hlavy, má prý velmi silnou osobnost s vůdčími schopnostmi. Pokud se ale rozhodne nejdřív ukousnout ocas, je spíše považován za opatrného a bázlivého. Bungeoppang se dá jíst ale i od prostředka, tedy nejdříve připravíte rybku o břicho. V tom případě máte podle Korejců velmi společenskou a otevřenou osobnost.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Zažili jsme Vánoce v Japonsku: Zapomeňte na tradiční vánoční večeři, kapra na stole nenajdete. Už léta jedí známý fastfood

Pestrost korejské kuchyně

Na tržišti v Koreji samozřejmě nenajdete jenom krámky, které prodávají bungeoppang. Korejci mají tradičně v každém ročním období velmi pestrý výběr domácího jídla. V čase Vánoc často narazíte i na stánky s takzvaným gyeranppang, nadýchaným sladkým chlebíčkem, který v sobě ukrývá vajíčko, nebo na obchůdky s palačinkami hotteok, které v sobě mohou ukrývat domácí sirup, med nebo dokonce nakrájené oříšky.

Oproti ostatním si ale bungeoppang udržuje svoji neutuchající popularitu i díky balením s již předpřipravenými rybkami, které stačí doma pouze strčit do mikrovlnky a připravit si je v jakémkoli ročním období. Tato sladkost, kterou v Koreji seženete v balení po třech jen za 2000 wonů, je dokonce tak oblíbená, že její fanoušci vytvořili takzvanou bungeoppang mapu, díky které mohou (nejen) turisté najít ve svém okolí nejbližší obchůdek s tímto lahodným pečivem. Na mapě nechybí ani hodnocení a recenze od návštěvníků, otevírací doba stánku a cena, za kterou rybku prodávají.

Zdroje: TW, Korean-culture, 10magazin, Paste, KoreaHerald, en.wikipedia, CNNTravel

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.