Recept: Připravme si spolu kořenící směs garam masala neboli horké koření

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: erik forsberg/flickr.com

Garam masala je známá kořenící směs používaná v Indii, Nepálu a Pákistánu. Chcete si vyrobit vlastní? Máme pro vás návod.

Směs koření zvaná Garam masala je populární v Indii, Pákistánu či Nepálu a používá se do různých pokrmů, nápojů, při grilování masa nebo třeba do jogurtu.

Garam masala vás v zimě příjemně zahřeje, už proto, že slovo „garam“ znamená „horký“ nebo „zahřát“. Garam masala tedy znamená „horké koření“. Pro Indy je zhruba tím, co pro Francouze provensálské koření. Tato kořenící směs se dá samozřejmě koupit, ale člověk si ji může také připravit. Tak pojďme na to.

Co budete potřebovat:
2 lžíce římského kmínu
2 lžíce semen koriandru
2 lžíce semen kardamomu
2 lžíce černého pepře
1 tyčinka skořice
1 lžička celého hřebíčku
1 lžička strouhaného muškátového oříšku
1 lžička mletého sušeného zázvoru

Postup:
Na plotně zahřejte suchou těžkou pánev na nízkou až střední teplotu. Vložte do ní koření a za stálého míchání jej opékejte a pražte. Dávejte si však pozor, aby se vám nepřipeklo a následně nezhořklo. 

Když koření ztmavne a vy cítíte jemnou kouřovou vůni, pánev odstavte a koření vysypte z pánve a nechte ho chladnout na tácku nebo dřevěném válu. Nakonec vše rozemelte v mlýnku na jemný prášek. Směs pak uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě či dóze.

Zdroj: en.wikipedia.org/wiki/Garam_masala, weallnepali.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Štefánia Vybo

    Milujem garam masalu, doma mám viac druhov. Tá, ktorá má veľa škorice je perfektná s tekvicou a teraz na jeseň je ideálna. Lúpaná šošovica, hokaido, kokosové mlieko, garam masala, soľ podľa chuti a sušený alebo čerstvý koriander.