Průzkum: Proč je pro mnohé japonské muže život tak těžký? Opravdu je náročné být mužem?

Eva Lenská
Zajímavosti
Foto: Pakutaso.com

Společnost Lean In Tokyo provedla průzkum, v němž se ptala japonských mužů, zda někdy cítili, že jsou jejich životy obtížné, kvůli přísným představám o tom, jak by se muži měli chovat. Jak průzkum dopadl a co Japonce trápilo?

Je těžké být mužem? Někteří Japonci tvrdí, že rozhodně ano. Společnost Lean In Tokyo nedávno provedla průzkum, v němž se ptala japonských mužů, zda se někdy cítili, jako by jejich životy byly „tsurai“, což znamená obtížné nebo bolestivé, kvůli přísným představám o tom, jak by se muži měli chovat a tlaku na splnění těchto očekávání. 17 procent z 309 respondentů odpovědělo, že často cítí, jak je život těžký v důsledku toho, že jsou muži, a dalších 34 procent uvedlo, že se tak cítí jen někdy.

Co tedy japonské muže nejvíc trápí? Odpovědí číslo jedna bylo: „Fyzicky namáhavá nebo nebezpečná práce je považována za něco, co by měli dělat právě muži.“ Muži ve věku od 20 do 39 let přiznali: „Očekává se, že zaplatíte za většinu schůzek a že budete zodpovědní za jejich plánování.“ Mužům tedy činí obtíže i randění a vztahy, protože se od nich čeká aktivnější role a také útok na jejich peněženky.

Muži ve věku 40 až 50 let měli finanční problémy jiného druhu a říkali, že to, co znesnadňuje jejich život, je očekávání, že budou nadále pracovat na plný úvazek, až do důchodového věku jako „seishain“. V Japonsku jsou seishain neboli „běžní zaměstnanci společnosti“ pracovníci, kteří mají v zásadě trvalé zaměstnání. Ačkoli jim to poskytuje větší stabilitu, na druhou stranu je tu mnohem větší pravděpodobnost, že budou nuceni dělat neplacené přesčasy, chodit na pracovní schůzky mimo pracovní dobu a vykonávat všechny další nepříjemné pseudo-pracovní činnosti.

Japonským mužům také vadilo, že je považováno za hanebné a trapné, aby muž působil slabě nebo otevřeně mluvil o svých starostech. Pokud jde o to, co lze udělat pro usnadnění života mužů, nejčastější nadějí respondentů bylo přání podporovat kulturu, která přijímá větší škálu pracovních stylů a podporovat kulturu, která více respektuje individualitu.

Zdroj: soranews24.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.