Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vám může prospět pití matcha čaje? Máme tu čtyři výhody

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wikimedia.org

Máte rádi matcha čaj? Popíjíte s chutí tuto zelenou dobrotu? Víte, že vám může prospět a zlepšit vaše zdraví? Jaké má pití tohoto čaje výhody? Na to odpoví náš článek.

Zvyšuje bdělost a soustředění

Vzhledem k významnému obsahu teinu, je nevyhnutelné, že matcha čaj poskytuje kognitivní podporu. Podle studií se však tato podpora liší od kofeinovaných nápojů, jako je například káva. Vědci z Univerzity Wageningen v Nizozemsku zkoumali účinky fytochemikálií zeleného čaje na kognitivní schopnosti a náladu účastníka a zjistili, že se zlepšil výkon v úkolech zaměřených na změnu pozornosti a bdělosti. Důvodem je, že zelený čaj obsahuje také L-theanin, takže získáváte energii bez následného zhroucení.

Pomáhá při relaxaci

Když už mluvíme o L-theaninu, studie ukazují, že má uklidňující účinek na mozek, což může pomoci snížit naši úroveň úzkosti. Studie ukazují, že L-theanin významně zvyšuje aktivitu v alfa frekvenčním pásmu, což naznačuje, že uvolňuje mysl bez vyvolání ospalosti. To je pravděpodobně jeden z důvodů, proč mniši pijí zelený čaj, než se oddají dlouhé meditaci.

Foto: Kirinihana/flickr.com

Chrání vaše zdraví

Pravidelné pití matcha čaje chrání vaše játra a snižuje hladinu jaterních enzymů. Dále bylo dokázáno, že tento nápoj napomáhá snižovat špatný druh cholesterolu a triglyceridů, které oba přispívají k srdečním onemocněním. Kromě toho má antibakteriální účinky a jeho popíjením se zbavíte zápachu z úst. Je plný antioxidantů. Je známo, že antioxidanty působí proti účinkům volných radikálů, které poškozují buňky a mohou nakonec přispět k nástupu chronických chorob. Je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. 

Napomáhá hubnutí

Pokud chcete ztratit pár kilo, tento nápoj může pomoci. Zrychluje totiž metabolismus a dokáže rychleji spalovat tuky. Jedna studie provedená na 23 zdravých mužích ukázala, že míra oxidace tuků (rychlost, kterou se během cvičení spaluje tuk), se po extraktu zeleného čaje zvýšila o 17% ve srovnání s placebem.

Zdroj: theculturetrip.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.