Herci a zpěváci s ženskými rysy jsou v Číně považováni za problém. Končí jejich éra?

Michaela Pašková
Ostatní
Foto: ELLE MEN

V Číně to opět vře! Ministerstvo školství úmyslně zostřuje genderové role a odsuzuje ‚slabé‘ chlapce s ženskými rysy.

Zatímco v mnoha částech světa jsou na ústupu tradiční genderové role a sociální tlaky na chlapce, aby se přizpůsobili klasickému mužskému smýšlení, tak v Číně tomu tak rozhodně není. Čínští představitelé jsou přesvědčeni, že v zemi klesá mužnost díky přehnaně chráněným školákům.

Ve svém posledním pokusu řešit tzv. krizi mužnosti vydaly vzdělávací orgány plán, který se zabývá čtyřmi opatřeními souvisejícími s posílením kondice a zdraví. Jednoduše řečeno, cílem tohoto plánu je zvýšit mužskou energii dospívajících chlapců. V plánu je kladen větší důraz na tělesnou výchovu a financování výzkumných projektů, které by se měly týkat duševního zdraví dospívajících.

Plán zakotvený v dokumentu, který vydalo Národní ministerstvo školství dne 28. ledna, je reakcí na návrh delegáta nejvyššího politického poradního orgánu v zemi. V návrhu, který Sī Zéfū předložil v květnu loňského roku, vyjádřil znepokojení nad tím, co nazval ‚feminizací dospívajících chlapců v Číně‘. Uvedl, že jejich ‚nemužné vlastnosti‘ jako slabost, plachost a nízká sebeúcta mohou vést ke společenským problémům a pokud by se neléčily, tak by dokonce mohly ohrozit rozvoj a přežití Číny.

Krize, jak tvrdí delegát, byla způsobena masivní popularitou ‚čerstvého mladého masa‘, což je slangový výraz pro mladé mužské celebrity se štíhlou postavou a ženskými rysy. V posledních pár letech si umělci s takovými rysy vysloužili značné množství chvály, a to díky změně pohledu na stereotyp mužské krásy. Koalice kritiků v čele s uznávaným režisérem Feng Xiao Gangem jim ovšem vynadala za snížení mužnosti čínské mládeže.

Foto:  twitter.com/yhartists

V reakci na návrh delegáta čínské ministerstvo školství souhlasilo, že dospívající chlapci se stávají stále více zženštilými, postrádají fyzickou sílu a vůli překonávat nepřízeň osudu. Ministerstvo vyzvalo školy, aby zajistily více hodin tělesné výchovy a přijaly vyškolené instruktory s tím, že budou chlapcům poskytovat bezplatné poradenství v oblasti fitness.

Zatímco většina uživatelů sociálů sítí se shodla na tom, že přimět dospívající pravidelně cvičit jim pouze prospěje, ovšem bez ohledu na pohlaví, snesla se na reakci ministerstva školství také obrovská vlna kritiky. Ministerstvu je vyčítáno posílení striktních genderových norem a zvýšení tlaku co se týče mužnosti na dospívající chlapce.

„Ministerstvo by mělo nabídnout podporu a vedení chlapcům, kteří čelí zastaralým představám o mužnosti, spíše než je zostuzovat a žádat je, aby se chovali určitým způsobem, jakým chce,“ napsal jeden uživatel na čínskou sociální síť Weibo, zatímco druhý komentoval: „Nemůžu uvěřit, že je rok 2021, a my stále žijeme ve světě, kde se na ženskost oproti mužnosti pohlíží jako na méněcennost. Je čas nechat kluky být zšenštilými.“

Jak poznamenal magazín Sixth One, čínští představitelé jsou už velmi dlouho posedlí představou, že v Číně panuje krize mužnosti mezi dospívajícími chlapci a mladými muži. V průběhu let vláda navrhla mnoho řešení tohoto problému, včetně distribuce učebnic, které mají dospívající naučit, jak se chovat mužně, a povzbuzování škol, aby najímaly více učitelů mužského pohlaví.

Jak se k této problematice stavíte vy? Co říkáte na to, že celebrity se štíhlou postavou a ženskými rysy byly označeny za příčinu tohoto problému?

ZDROJ: supchina.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.