Kde se vzala Tikka? Nádherný šperk nejen pro indické nevěsty!

Eva Lenská
Kultura
Foto: PixaHive.com

Maang Tikka dnes už není jen ozdobou pro indické nevěsty. Tímto krásným šperkem se zkrášlují i ženy na západě. Co je to tikka a kde se vzala?

Maang Tikka je nedílnou součástí ozdob indické nevěsty. Jde o řetízek, na jehož jednom konci je zavěšený ornament a na druhém háček nebo čelenka. Za háček se obvykle provlékne pérko do vlasů a připevní se jím tak, aby byl řetízek podél vlasové pěšinky. Použít tikku lze samozřejmě ale i bez pěšinky. Jeden ze způsobů nošení tikky je dokonce i na straně, nikoliv uprostřed čela. Tikka je krásnou ozdobou ženského čela.

Toto starodávné svatební příslušenství zdokonaluje celkový vzhled nevěsty a dělá ji elegantnější a více okouzlující. Tikka měla nevěstu odlišit od ostatních. Nyní nosí tikku ženy všech věkových kategorií pro různé druhy zvláštních příležitostí, které vyžadují, aby žena vypadala nádherně a neodolatelně.

Foto: Devdas – movie

Některé etnické indické styly jsou odvozeny ze starověkých písem a maleb. I okázalý design maang tikky má své kořeny v historických obrazech a artefaktech. Tato ozdoba vlasů byla v dřívějších dobách nošena nejen ženami, ale také muži. Několik tantrických historických obrazů znázorňuje muže i ženy, kteří mají na čele ornamenty podobné tikce.

Tikka je jedním z velmi důležitých doplňků nevěstiny róby. Je navržena tak, aby spočívala na šesté čakře čela. A jak je řečeno v hindské mytologii, představuje třetí oko neboli sílu duše. Střed čela, kde je umístěna tikka, také znamená schopnost ovládat emoce a sílu soustředění. Vintage styl (móda, která kopíruje či napodobuje nějaké uplynulé období, pozn. redakce) tikky z ní činí velmi populární šperk nejen v Indii, ale na celém světě.

Foto: WedMeGood

Tikka se vyrábí v mnoha provedeních. Jedním z nich je například varianta s dvěma řetízky na každé straně, které se linou od středu čela do stran a tam jsou připevněny na vlasech. V Rádžasthánu ženy zase nejvíce nosí kulaté maang tikky. Nazývají ji „bor“, což je tikka s jedním řetízkem připevněným v horní části hlavy na vlasy. Při muslimských svatbách nosí nevěsty tikku na jedné straně hlavy. Tomuto stylu se říká „jhumar tikka“. Některé návrhy tikky jsou velmi složité a zdobené, jiné zase jednoduché a velmi jemně působící.

Tikka je v dnešní době velmi populární i mezi módními návrháři, který ji používají při prezentaci svých etnických modelů. Indické návrhářské ikony jako JJ Valaya, Ritu Kumar a Manish Malhotra se mohou pochlubit nádhernými tikkami jakožto příslušenstvím některých svých bestsellerových kolekcí.

Foto: Ae Dil Hai Mushkil – movie

Ty nejkrásnější tikky se vyrábějí z drahých kamenů, jako jsou rubíny, diamanty nebo safíry, jež jsou zakotveny v seskupení perel. Ale nádherné jsou i ty nejlevnější z obyčejné bižuterie. Tikka už dávno prorazila i do západního světa. Ve svých kolekcích ji používají například i světoznámé značky jako Chanel a kromě indických celebrit ji nosí i slavné hollywoodské herečky a zpěvačky. Jednou z nich je například Alicia Keys.

Foto: Mei/asianstyle.cz
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.