Ženy z kmene Padaung nosí na krku ozdobu, která může vážit až 5 kg. Čím více spirálek, tím vyšší věno

Eva Lenská
Kultura
Foto: Johannes Zielcke / flickr.com

Ženy s nezvykle dlouhými a spirálami zdobenými krky patří ke kmeni Padaung, který žije na hranicích Barmy a Thajska. Nezvyklé ozdoby, které nosí kolem krku jim vynesly přezdívku „žirafí ženy“.

Padaungové jsou vlastně takovou etnickou podskupinou národa Karenů, kteří obývají severovýchodní část Barmy. Žijí si svůj vlastní život a zachovávají své tradice a zvyky. Ve svých vesničkách si udržují čisté domky z bambusu, pěstují různé zemědělské plodiny a ženy obvykle tkají látky na přikrývky i oblečení.

Nejzajímavější však je způsob, kterým se ženy Padaungů zdobí. Mají mosazné spirály nejen na rukou a nohou, ale především na krku. Tato ozdoba není ale jen pro krásu. Také znázorňuje výši dívčina věna a postavení její rodiny. Tyto mosazné kroužky dostávají děvčátka už kolem pátého roku života. V den, kdy k tomu dochází, přijde kněz a během rituálního obřadu se dívence namaže krk mastí a pak se ozdobí její krk.

Foto: wikipedia.org

Každé další dva roky se malé slečně přidají na krk další kruhy. Když dospěje, může jich mít třeba až pětadvacet. Tyto obruče váží kolem pěti kilogramů a samozřejmě zatěžují ramena a zvedají čelisti. Ženy si tuto nepohodlnou ozdobu leští slámou a sundávají si ji pouze, když onemocní. Při spaní si musí krk podkládat speciálním polštářkem.

Říká se, že kroužky původně neměly sloužit jen pro krásu, ale podle všeho měly ženu ochránit před kousnutím dravé šelmy či hadím uštknutím. Také prý měly zabránit tomu, aby se žena stala otrokyní, protože by ji otrokáři nechtěli.

Pokud by byla „žirafí žena“ svému muži nevěrná, tak by ji stihla pohana v podobě odstranění spirál. Takový krutý trest by se skoro podobal smrti. Krční svaly jsou bez podpory ochablé a deformované, a žena by si je tedy musela podepřít jinak nebo strávit zbytek života v leže. 

Dnešní generace už na ozdobě krku tolik nelpí. Mnohé matky odmítají zdobit své dcery a proto této tradici hrozí zánik. Ovšem turisté považují ozdobené ženy za vítanou atrakci a tak se tento zvyk stává často skvělým způsobem obživy. Za fotografie místních krasavic totiž cizinci rádi zaplatí. A jestli to „žirafím ženám“ sluší? To vidíte na fotografiích. Musí být velmi statečné a obdivuhodné, když dokážou s něčím podobným vést běžný život a ještě se mile usmívat do objektivu.

Foto: Linda de Volder/flickr.com

Zdroj: myanmargeneva.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.