Jí se pořád, tedy i v době pandemie covid-19. Které pokrmy však Korejce v této nelehké době utěšovaly a dávaly jim sílu? Jaká dobrota se ocitla na prvním místě? Na to se nyní podíváme.
Tteokbokki, oblíbené korejské jídlo vyrobené z rýžových koláčů a pálivé omáčky, bylo během probíhající pandemie koronaviru zvoleno za jídlo číslo 1, které má zvednout lidem náladu a utěšit je, uvedla v loňském roce vláda města Soulu.
Protřednictvím on-line průzkumu vláda požádala lidi, aby jmenovali své oblíbené jídlo, které je utěší, a získala více než 10 000 odpovědí z celé země. Oblíbené tteokbokki obsadilo první místo a poté následovaly dobroty jako smažené kuře, dušené kimchi, vepřová žebírka, samgyetang, instantní nudle, doenjang, hovězí maso a kuřecí nožky.
Mezi další pokrmy, které se sice nedostaly do první desítky, ale přesto u lidí vedly, patřila pizza, zmrzlina, galbijjim, kimči a polévka z mořských řas. Průzkum byl proveden v rámci kulinářské akce Taste of Seoul.
Více než polovinu, tedy 57 procent, účastníků tvořily ženy, přičemž největší věkovou skupinu tvořili lidé od 20 do 30 let (61 procent). Podle regionů byl nejčastější Soul s 32,6 procenty, následovaný provincií Gyeonggi s 23 procenty. Vláda města uvedla, že respondenti uvedli různé důvody pro výběr svých oblíbených utěšujících jídel.
Jeden dotázaný z Incheonu řekl, že si vybral tteokbokki, protože uvolňuje stres a chutná dobře, a že pokud se konzumuje společně se sundae a smaženými mořskými plody a zeleninou, může člověku pomoci zapomenout na všechny potíže a soustředit se jen na lahodné jídlo.
Vláda také poznamenala, že hlasovalo i okolo 50 cizinců, kteří žijí nebo studují v Koreji. Jak reagovali? Aiyanyo Titi z Nigérie uvedla, že tteokbokki jí často a jednou plakala jako herečka v korejském televizním seriálu, protože bylo moc pikantní. Sára Rousalová z České republiky si také vybrala tteokbokki a řekla, že je to jídlo, které musí mít, kdykoli se cítí smutná nebo osamělá. „Tohle skvělé jídlo vás zbaví všech negativních myšlenek,“ uvedla. „Dodává mi pikantnost, teplo a jemnost, které potřebuji, když se cítím depresivně.“
„Jak se říká, dobré jídlo může poskytnout útěchu i ve chvílích, kdy nás nikdo jiný a nic jiného utěšit nemůže,“ prohlásil na závěr Joo Yong-tae, úředník města, který dohlíží na cestovní ruch. „Doufáme, že prostřednictvím jídla se budeme moci navzájem povzbuzovat a zažít skutečnou chuť gastronomického Soulu.“
Zdroj: koreabizwire.com