Ochutnejte Longan, dračí oko z jihovýchodní Asie

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: pixabay.com

Longan je zajímavé tropické ovoce, které roste v jihovýchodní Asii a říká se mu také „dračí oko“. Pojďme ho ochutnat alespoň v článku.

Longan (Dimocarpus longan) je tropický strom, který produkuje jedlé ovoce. Vyskytuje se v celé jihovýchodní Asii. Patří do čeledi mýdelníkovitých stejně jako liči nebo rambutan. Plody longanu jsou podobné plodům liči, ale mají méně aromatickou chuť. 

Zajímavé je, že longanu se přezdívá „dračí oko“. To proto, že když je plod vyloupnut ze slupky, vypadá jako oční bulva. Plně vyzrálé, čerstvě sklizené ovoce má kůru podobnou skořápce, tenkou a pevnou, což usnadňuje loupání ovoce. 

Foto: JustChay/flickr.com

Strom bývá zhruba 7-12 metrů vysoký, má kulatou korunu a větve jsou dlouhé a silné. Klesají dolů. Listy jsou podlouhlé, květy malé a ovoce visí ve shlucích. Strom je citlivý na mráz. Dokáže vydržet pouze krátkodobé poklesy teplot, asi -2 °C. Ovoce dozrává o něco později než liči. Longan dává přednost písčité půdě.

Z historie víme, že toto ovoce bylo známo už za dynastie Han v roce 200 př.nl., ve světě je však spíše novějším ovocem. V současné době se pěstuje v Číně, na Taiwanu, v severním Thajsku, Malajsii, Indonésii, Kambodži, Laosu, Vietnamu, Indii, na Srí Lance, na Filipínách, v Austrálii, ve Spojených státech a na Mauriciu. Pěstuje se také v Bangladéši.

Foto: Larry/flickr.com

Ovoce je sladké a šťavnaté. Semeno je nejedlé, ale využívá se v kosmetice. Kromě toho, že se ovoce konzumuje čerstvé a syrové, dává se i do asijských polévek, zákusků, sladko-kyselých jídel, konzervuje se a dělají se z něj želé, sorbety a sirupy. Sušený longan se často používá v čínské kuchyni. Čerstvé plody jsou šťavnaté a bílé, sušené tmavě hnědé až téměř černé.

Longan se využívá i v tradiční čínské medicíně. Je známo, že extrakt ze semen longanu potlačuje rakovinové bujení. Ovoce se sklízí na začátku dne a pak se ukládá do beden a odváží do balíren. Tam se protřídí a zdravé plody putují do obchodů a na trh. Do Evropy se dováží jako kompot v konzervách.

Foto: Larry/flickr.com

Zdroj: list25.com, en.wikipedia.org

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.