Ovoce z Asie, které umí zázraky: Pitaya vám zaručí krásnou pleť

Gastronomie
Foto: pixabay.com

Pitaya, také známá jako dračí ovoce, se pěstuje především v Číně a ve Vietnamu. Je nejen úžasnou složkou pro celkové zdraví, ale také dělá divy s pletí, což je důvod, proč je to jedno z nejoblíbenějších přírodních tajemství krásy.

Toto ovoce se stále objevuje jako klíčová složka v mnoha kosmetických produktech a potravinových doplňcích. Najdeme v něm mnoho vlákniny, antioxidantů a přírodních olejů.
 
Pitaya pomáhá snížit cholesterol a je plná mono-nasycených tuků, které zajišťují kardiovaskulární systém. Také obsahuje karoten a díky tomu zlepšuje zrak. Pitaya je bohatým zdrojem antioxidantů a pomáhá bojovat proti volným radikálům v těle. Snížení počtu volných radikálů zpomaluje proces stárnutí, takže napomáhá k mladě vypadající pleti.

Foto: Barbara Dieu/flickr.com

Je plná vitaminů a minerálů. Především vitaminů B a C, vápníku, fosforu a železa. Pomáhá posilovat imunitní systém. Pitaya je také dobře známá svými čistícími vlastnostmi. Čistí trávící systém, a jak všichni víme, zdravý trávící systém může dělat zázraky jak s vaší pokožkou, tak s celkovým zdravím.
 
Pitaya může působit i jako dokonalý pomocník v boji proti akné. Vydlabejte čtvrtku pitayi a rozmačkejte. Pak potřete postižená místa vašeho obličeje a nechte zaschnout. Poté omyjte teplou vodou. Pokud chcete rychlé výsledky, je nutné nanášet každý den.

Foto: Max Pixel

Stejná maska, kterou jste použili proti akné, je vhodná i jako maska proti předčasnému stárnutí pleti. Stačí používat jednou týdně. Pokud chcete ještě něco lepšího, smíchejte pitayu s lžící jogurtu a naneste na obličej. Po 15 minutách působení smyjte teplou vodou. Tato maska je vhodná i pro rozzářenou pleť.
 
Pomůže vám i proti spáleninám od slunce. Pokud máte například spálený obličej, je červený a bolestivý, můžete mu pomoci maskou z pitayi, medu a jedné polévkové lžíce okurkové šťávy. Důkladně vše smíchejte a aplikujte na obličej. Směs byste měli nechat působit alespoň 30 minut a poté opláchnout teplou vodou. Vzhledem k vysokému obsahu B3, dračí ovoce zvlhčuje pokožku a zmírňuje bolest.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.