Jak se slaví Halloween v Jižní Koreji? Můžete v Soulu najít kostlivce a vydlabané dýně?

Eva Lenská
Kultura
Foto: wikimedia.org

Halloween je populární podzimní svátek, který známe i u nás. Vyznačuje se vydlabanými dýněmi a strašidelnou výzdobou i kostýmy. Zajímalo by vás, jak ho slaví Jihokorejci? Mají kostlivce, koledu a dýně? Pojďme se na to podívat.

Jakmile nastane podzim a přijde říjen, obchody se naplní svíčkami, plastovými i opravdovými dýněmi a strašidelnými maskami. Všichni se chystají na svátek, který má keltský původ a slaví se 31. října

Halloween rozhodně není tradičním korejským svátkem, ale tato strašidelná událost si v mnoha částech Jižní Koreje rychle získává oblibu. Proč? Protože i Korejci se rádi baví. Jak tedy slaví tento populární svátek?

Foto: John Gulliver/flickr.com

V Jižní Koreji pravděpodobně neuvidíte na verandách před domem svítící kostlivce, vydlabané dýně a strašidla zahalená v látce. Koledování není obvykle rozšířeno mimo školy a vysokoškolské areály. Strašidelné domy, určené pro tento svátek, se objevují jen zřídka.

V posledních letech však mnoho zábavních parků začíná pořádat festivaly a průvody s halloweenskou tematikou. Kostýmy nyní seženete v obchodech zaměřených na Halloween, nebo dokonce v některých městských nákupních centrech. Mnoho podniků začíná nabízet halloweenské slevy a akce, protože svátek se stává stále populárnějším. I luxusní hotely připravují halloweenská menu a večírky.

Foto: pxfuel.com

Většinou tento den slaví hlavně mladí a vyznačuje se jednou hlavní událostí, tedy kostýmovými večírky! Venku tak potkáte spoustu lidí, kteří ve strašidelném oblečení a maskách míří do nejbližšího baru nebo do bytů svých přátel za děsivou zábavou!

Tento zvyk se dodržuje zejména v částech Jižní Koreje s velkým počtem cizinců, jako je například čtvrť Itaewon v Soulu. Po celý říjen jsou tam výlohy obchodů vyzdobeny strašidelnými doplňky. A na halloweenskou noc se v ulicích Itaewonu koná obrovská maškarní párty – přesně tak, jak je to vylíčeno v populárním seriálu Itaewon Class!

Foto: JTBC

Ačkoli se tedy Halloween v Koreji může lišit od Halloweenu, který znáte vy, je jisté, že Korejci se bavit umí a vy se k nim klidně můžete přidat. Mimochodem, už víte, jak oslavíte letošní Halloween?

Zdroj: kpopfoods.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.