Kuromon Ichiba Market v Ósace: ráj nákupů a dobrého jídla

Eva Lenská
Cestování
Foto: Domenico Convertini/flickr

Máte rádi nakupování a ochutnávání dobrot? Pak by se vám jistě líbilo v Ósace na proslulém Kuromon Ichiba trhu. Co tam můžete nalézt? V článku se na to podíváme.

Kuromon Ichiba Market 黒門市場 se nachází v Ósace, přesná adresa: 2 Chome-4-1 Nipponbashi, Chuo Ward, Ósaka, prefektura 542-0073, Japonsko. Většina stánků a obchůdků mívá otevřeno od 9-17 hodin.

Jde o krytý veřejný trh, jenž se rozprostírá na zhruba 600 metrech a milovníci nákupů si mohou vybrat až ze 150 obchodů či stánků. V roce 2015 navštívilo trh průměrně 23 000 lidí denně, ale toto číslo je nyní pravděpodobně vyšší. Říká se, že původ trhu se datuje až do období Edo, ovšem dnes je to místo, kde se můžete procházet kolem, nakupovat a jíst různé populární pouliční pokrmy.

Proč je tento trh tak známý a oblíbený. Zboží je mnoho a výběr veliký. Mnoho stánkařů vám navíc připraví, uvaří a naservíruje jídlo přímo na místě, což je výhodné. K dispozici jsou ochutnávky, vzorky a spousta lákavých a čerstvých potravin. Pokud rádi vaříte, budete si připadat jako v ráji a s nadšením si vyberete různé druhy ryb, mořských plodů, masa, zeleniny i ovoce. K mání jsou i sladkosti. Nechybí levné oblečení, boty a různé domácí potřeby nebo květiny.

Co byste na trhu měli ochutnat? Pokud dáme na doporučení různých blogerů a recenzentů, tak třeba hovězí plemene wagyu, jikry mořského ježka, horké hřebenatky, lahodné a šťavnaté kaki, dušenou dýni, kraby a krevety, sushi všeho druhu, grilovaného úhoře unagi, kaisendon a chobotničky. 

Původně byl trh nazýván Enmyoji Ichiba po nedalekém chrámu zvaném Enmyoji. Tento chrám byl známý pro svou černě malovanou bránu. Tak se trhu také říkalo ‚trh u černé brány‘. Chrám byl bohužel v roce 1912 zcela zničen masivním požárem a dnes je trh znám pouze jako Kuromon Ichiba. 

Na co byste si měli dát během návštšvy trhu pozor? Návštěvníků může být skutečně mnoho, proto se může stát, že se s někým srazíte a potřísníte si oděv, pokud jíte za chůze. Chovejte se slušně a zdvořile, špatné chování turistů místní obyvatele moc netěší. Nezapomeňte na dostatek peněz a pokud máte fobii z přeplněných prostor, asi to nebude to pravé pro vás. Odpadky v žádném případě neházejte na zem. Fotografovat můžete a jíst dobroty prostě musíte. 

Zdroj: osaka-info.jp, japan-guide.com, candidcuisine.net

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.