Bushukan aneb Buddhova ruka: Co jste nevěděli o tomto zajímavém citrusu?

Eva Lenská
Gastronomie
Foto: wikimedia.org

Citrusy jsou zdravé a tak si dnes představíme jeden neobvyklý, v Asii známý, kousek. Jmenuje se bushukan, ale spíše se mu říká Buddhova ruka.

Bushukan je voňavá odrůda citrusu, která vypadá jako ruka s prstíky. Původ této rostliny můžeme najít v severovýchodní Indii a v Číně, kde se mu říká Fóshǒu gān (佛手柑). Plody rostou na malém stromku nebo keři, který má oválné zelené listy, a jsou převážně složeny z hořké kůry. Uvnitř najdete jen velmi málo dužiny a šťávy. Pecky také často chybí. Přesto všechno se nedá říct, že by se tato podivuhodná ručička nevyužila. Ale k tomu se dostaneme. Vlastně začneme hned teď.

K čemu bushukan slouží? V podstatě má tři hlavní využití. Postupně si o nich něco povíme. Abyste případně věděli co s ním, kdyby vám ho někdo daroval. 

Foto: Alpha/flickr.com

1. Krásně voní
Toto ovoce má nádhernou příjemnou vůni. Někdo by hádal, že bude vonět jako citrón, ale není to pravda. Jeho vůně připomíná fialky a je tak lahodná, že se bushukan používá k provonění pokojů a vkládá se do skříní mezi oblečení. Samozřejmě, že také figuruje v japonské a čínské kosmetice a parfémech.

2. Dá se jíst
Buddhova ruka se s oblibou kanduje. Proces kandování je sice složitý, ale stojí za to. Chuť je totiž dokonalá. Někdy i lehce podbarvená alkoholem, když se ovoce naloží třeba do vodky. Pokud se vám nechce ztrácet čas zdlouhavým kandováním, můžete kůru z ovoce nebo kousíčky prstíků přidat do salátů nebo k rybám. O tomto citrusu se také ví, že čistí a ředí krev a pomáhá proti chudokrevnosti.

3. Slouží jako náboženská oběť
Ovoce může být předloženo také jako oběť v buddhistických chrámech. Tradičně se říká, že Buddha má raději prsty, které připomínají ruce spjaté v modlitbě. Takže je dobré dávat pozor na výběr plodu.

 Na závěr si řekneme, že této rostlině se nejlépe daří v mírných podmínkách. Nesnáší mráz, velké horko a ani sucho. Dokonce se uhnízdila už i v Kalifornii, kde ji lidé pěstují jako okrasný stromek. Každopádně se dá říci, že bushukan vypadá zajímavě a jeho žlutá barva vám dodá pozitivní sluníčkovou náladu.

Zdroj: en.wikipedia.org, watchonepiecepoint.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.