Prvenství v K-popu, aneb kdo přišel s trendy, které dnes již bereme jako samozřejmost

Petra Kubáňová
Hudba
Foto: SM Entertainment

Věděli jste, že pojmy jako fotokartičky, lighsticky nebo Ending fairy byly pro začínající generace K-popu neznámými pojmy? Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vznikly a kdo je zpopularizoval? Dnes se na to společně podíváme.

Dance practice

Dance practices jsou dnes už takové druhé videoklipy. Pohyblivá kamera, back-up tanečníci a důkladně vybrané outfity. Takové však ale nebyly vždy. Dlouhodobí fanoušci mohou pamatovat zrnitou a nehybnou kameru, hudbu hrající v pozadí a kolikrát i výstřední outfity. Víte však, kdo s tímto trendem začal? Kandidátů máme hned několik. Jedním z nich jsou Super Junior se skladbou U. V tomto případě však šlo o neoficiální leak, který nějakou nešťastnou náhodou unikl. Dále tady máme skupinu DBSK s písní Purple Line. Zde šlo o video, které bylo určeno jen členům jejich tehdejšího fanklubu. Za zakladatele tohoto trendu se považuje legendární skupina SHINee. Jejich dance practice ke skladbě Replay je totiž první oficiálně vydaný. Můžeme jim také poděkovat za popularizaci tohoto trendu, a to s písní Lucifer, která se na YouTube ke dnešnímu dni pyšní 26 miliony shlédnutí. Kdo by tak neznal ikonické pozadí s mráčky nebo hypnotizující Taeminovo tričko.

Fotokartičky

Zajisté už jste někdy slyšeli o sběratelích kpop fotokartiček. Možná jste to i vy, kdo má doma alba plná svých oblíbených idolů v několika verzích. Víte však, komu vděčíte za tuto milou závislost? Poděkujte Girls Generation. Klasické album v době jejich debutu se skládalo z cédéčka a fotoknihy s popisem alba. V roce 2010 však přišel zlom. SM entertainment pro album Oh!, vytisklo podobizny členek o velikosti kreditky. Tato novinka se velice rychle ujala a ostatní společnosti nehodlaly zůstat pozadu. V dnešní době už je v albech tolik inkluzí, že kolikrát nejdou spočítat na prstech obou dlaní.

Několik verzí stejného alba

Kdo z nás nemá na poličkách několik verzí toho samého alba? Prvenství v tomto trendu si nese skupina EXO. V roce 2015 přišli s neskutečnými 20 verzemi alba EXODUS. Tento trend se drží dodnes, avšak počet verzí se v průměru drží kolem 3 až 4.

Foto: SM Entertainment

Lightsticks

Foto: YG Entertainment

Lighsticky nerozlučně patří ke koncertnímu životu v kpopu. Ze začátku byly lightsticky většinou svítící tyčinky v oficiálních barvách skupiny s jejich názvem nebo logem. První oficiální lighstick byl v roce 2006 vytvořen pro legendární skupinu BigBang. Vytvoření designu se chopil sám leader skupiny G-Dragon. Přišel s krásným návrhem zlaté korunky, která byla pojmenována BangBong. V dnešní době už má svůj oficiální lighstick skoro každá větší kpop skupina. Liší se jak barvami, tvary, tak i třeba zvukovými efekty. Za zmínku stojí například Itzy, s kruhovým lightstickem, který se drží jako tamburínka, nebo Aespa, s lighstickem, u kterého si může každý fanoušek upravit emblém podle toho, která členka je jejich oblíbená.

Ending fairy

Zahleděný idol do kamery. Záběr, který vás má okouzlit. Kdo byl první, kdo měl možnost nás odzbrojit svým andělským vzhledem? Názory se liší. Prvenství se připisuje buď Xiuminovi z EXO, nebo Jinovi z BTS. Fanoušci se však shodují na faktu, že tento trend popularizovala někdejší členka I.O.I. Jung Chae-yeon, když ji po představení Into The New World v roce 2016 zabrala kamera ve známe survival show Produce 101.

První pojmenovaný fandom

ARMY, Blinks, Once. Určitě víte, o čem je řeč. Jméno pro své fanoušky má v dnešní době už každá skupina. Kdo byl však první, kdo se rozhodl své milované stoupence pojmenovat? Byli to TVXQ. V roce 2006 své fanoušky láskyplně pojmenovali Cassiopeia. Ptáte se, jak název vznikl? V čínštině TVXQ stojí za Tong Vfang Xien Qi. Abychom to rozebrali, TVXQ je vlastně TVfXQ. Changmin, jeden ze členů vysvětluje, že pokud se podíváte na klávesnici a přetáhnete prsty přes těchto 5 písmen, bude mít tvar W, což je stejný tvar jako souhvězdí Cassiopeia.

První K-pop skupina

A nakonec prvenství, kvůli kterému jsme všichni tady. První skupina, která měla tu pravou esenci kpopu, jsou Seo Taiji and Boys. Jako první zakomponovali do korejského popu nádech západní hudby. Z kombinace hip-hopu a chytlavé choreografie se zrodil K-pop. Někteří fanoušci tvrdí, že první korejskou skupinou byli ve skutečnosti SoBangCha, kteří debutovali v roce 1987, což by z nich dělalo nejstarší (a první) K-popovou skupinu v historii vůbec. SoBangCha se skládali ze tří členů, Taekyung Kim, Wonkwan Jung a Sangwon Lee. Skupinu řídila společnost Daesung Enterprise (nyní DSP Media). Skupina působila v letech 1987–1990. Jestli pomyslné žezlo drží Seo Taiji and Boys nebo SoBangCha už je asi jen otázka vkusu. Většina lidí se však přiklání na stranu Seo Taiji and Boys, i když SoBangCha debutovali dříve. Hlavním argumentem je chybějící esence K-popu.

Zdroj: studybreaks.com, reddit.com, blogs.library.unt.edu, allkpop.com, koreaboo.com, daebak.co, ibtimes.com, nolae.eu, YouTube SM Entertainment

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.