DPR IAN a DPR Rem promluvili o otrockých smlouvách K-Pop idolů

Michaela Pašková
Hudba
Foto: twitter.com/dprian

V první části rozhovoru pro Teen Vogue jsme se dozvěděli, proč se DPR IAN vydal do Koreje a nezůstal v Austrálii. Nyní se podíváme na něco, co děsí mnohé umělce.

Zmiňovanou první část rozhovoru si můžete přečíst zde.

Začínal jsi v idol skupině C-Clown, která debutovala v roce 2012 a rozpadla se 2015. Jak ses seznámil s DPR Rem? Jak jste se odtamtud dostali tam, kde jste teď?
DPR IAN: Myslím, že to bylo zrovna v době, kdy se moje skupina rozpadala. Potkal jsem ho přes společného kámoše. Říkal si ‚Proč je ten kluk furt tak milý?‘ Však víš, protože on je z New Yorku a já z Austrálie. Na začátku si myslel ‚Tenhle kluk přece nemůže být neustále šťastný.‘ Ale nakonec poznal, že to tak fakt je.

DPR Rem: Oba jsme procházeli kritickými okamžiky v osobních životech. Doslova jsem v Koreji nikoho neznal. Byl jsem tam první rok a přišel hned po vysoké. Takže jsem dokonce ani pořádně neovládal jazyk a kdykoliv jsem někoho slyšel mluvit anglicky, přirozeně jsem k němu přilnul. Dostával se z bodu, kdy měl už plné zuby hudebního průmyslu, kterému byl pár let vystaven. Chtěl úplně změnit spoustu věcí, o kterých měl pocit, že by je sám zvládl lépe. Tak jsme se sblížili.

Co tě v hudebním průmyslu zklamalo?
DPR IAN: Jsem si jistý, že jsi o tom už slyšela. Korea má takové ty ‚otrocké smlouvy‘. Čím dřívější generace K-Pop idolů byla, tím ty smlouvy v té době byly více takové. Debutoval jsem v roce 2012. Moje společnost byla jedna z těch hlavních, které zastávaly tento přístup staré generace ke svým umělcům. Neustále slyšíš o umělcích, kteří se soudí se společnostmi. Měl jsem tu smůlu, že jsem to zažil. To, čím jsem si prošel, bylo dost traumatizující. Všechno se dělo tak rychle, že jsem se nemohl zastavit a zpracovat, co se děje. Nemohl jsem uvěřit, že se mnou takto zacházejí. Bylo to dost těžké, protože jsem byl ovládaný smlouvou.

Pravda, slýchávám to.
DPR IAN: Takže kvůli tomu jsem měl docela problém vůbec odejít ze společnosti. Nyní je mnoho lidí poučených o tom, co obnáší život idolů, jsou oslavováni. Je to všechno jako květiny a duhy.
DPR Rem: Ale to je tak šest let zpátky, jiná doba.
DPR IAN:
Tehdy to bylo horší.

DPR Rem: To je to, co nás spojilo, abychom byli sami sebou v tom největším smyslu. Osobně jsem slyšel hodně historek a také mám dost přátel, kteří byli součástí skupin nebo to zažili. Myslím, že to, co děláme teď, je strašně zásadní. Protože tak trochu vytváříme plán za pochodu. Ale zároveň je mým cílem ukázat dětem příští generace a já nevím, komu ještě, dokonce i naší generaci právě teď, že nemusíte jít touto cestou. Kdyby se měl z DPR vyzdvihnout jeden bod, tak by to bylo ‚Oh, kdo jsou tato děcka? Jsou to přátelé. Podnikají spolu. V této branži dělají nadupanou hudbu. Možná by to šlo dělat se svými kamarády.‘ Než jsme se v Koreji tak nějak aktivně rozrostli, nebylo to považováno za dobré smýšlení.

DPR IAN: Zvláště pokud nejste tak známí… Jasně, jsou tu BTS a BLACKPINK, ale lidi nechápu, že za nimi stojí takových pět set dalších skupin. Každý týden debutuje nová skupina. A těchto skupin si nikdo nevšimne. Je s nimi zacházeno tak, že pokud se něco stane, nebudou moci žalovat společnost, protože určitě prohrají. Budou ve ztrátě kvůli poplatkům za právníky a tak. Prostě se z toho stane případ, který se zamete pod koberec. Je to systematický problém. Myslím, že se to zlepšuje, protože jsou tu všechna ta hnutí, která teď nahlas promlouvají. Chci říct, že tehdy nic takového nebylo. Měl jsem tak obrovský problém s tím systémem.

DPR Rem: Představ si, že pokud by nikdo neměl určený standard, že když chceš něco udělat, musíš projít systémem, kterým procházejí všichni ostatní – být ve vysílaní, chodit do pořadů, absolvovat elitní počet konkurzů. To, co se DPR snažilo udělat pro zdejší kulturu, bylo v podstatě ukázat, že aby ses po tom všem dostala na vrchol, nemusíš projít takovým systémem. Myslím, že na to jsme rovněž hrdí. Natáčeli jsme videa za 200, 500 dolarů… Prostě jsme pořád tlačili, tlačili a tlačili, tlačilo a šetřili a šetřili. Udělali jsme tolik chyb, tolikrát jsme museli udělat kompromisy. Ale je to pro nás samotné. Je to celá mentalita DIY.

V listopadu zavítají umělci z DPR v rámci světového turné THE REGIME WOLRD TOUR do Evropy. Vystoupí v Paříži, Amsterdamu, Mnichově, Berlíně, Bruselu, Kodani, Londýně a Manchesteru.

Už 29. července vydá DPR IAN své druhé mini album MIITO.

Zdroj: teenvogue.com & facebook.com/dreamperfectregime

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.