Kdy DPR IAN, který býval v heavymetalové kapele, zjistil, že trpí bipolární poruchou?

Michaela Pašková
Hudba
Foto: twitter.com/dprian

Ať už je to zpěvem nebo režií, DPR IAN dokáže upoutat vaší pozornost. Korejsko-australský umělec, vlastním jménem Christian Yu, je vycházející hvězdou z Dream Perfect Regime, což je skupinka umělců a vizionářů, která společně nejenom podniká, ale také tvoří hudbu a vizuální umění.

IAN, LIVE, Cream a Rem se prosadili mimo tradiční strukturu zábavních společností. Tím, že si všechno dělají sami, se jim podařilo vytvořit v korejském hudebním průmyslu nezávislý video-produkční label Dream Perfect Regime.

V březnu loňského roku vydal DPR IAN své první mini album Moodswings In This Order (MITO), zvukové ztělesnění fráze, že umění nemá vypadat hezky, ale má vás přimět něco cítit. Právě o to tento umělec vždy usiloval. Od svého dětského přání zachytit kouzlo sledování muzikálu Cats, přes působení v heavymetalové kapele na střední škole až po touhu prosadit se v Koreji, která ho přivedla k tomu, aby se po dobu tří let stal součástí idol skupiny C-Clown. Nyní je umělcem, který dokáže v posluchačích vyvolat pocit, že vstoupili do jiné dimenze.

Redaktorce magazínu Teen Vogue se podařilo vyzpovídat DPR IANa, a my se teď společně podíváme na to, co prozradil. Přítomen byl i DPR Rem, ale ten se rozpovídal až v druhé části rozhovoru.

Jaké to pro tebe bylo vyrůstat v Austrálii?
DPR IAN: Měl jsem velmi radostné dětství. Moji rodiče se rozvedli, když jsem byl malý, takže mě vychovávala máma. V jednu chvíli jsem se přestěhoval na venkov, kde jsem byl doslova jediným Asiatem. Ale víš, bylo to příjemné. Chodil jsem do umělecké školy a byl v heavymetalové kapele.

Jak se jmenovala?
DPR IAN: Ehm.
DPR Rem: Chceš to prozradit?
DPR IAN: Chci to udržet v tajnosti.

Je to proto, že na YouTube jsou videa, které bych mohla najít?
DPR IAN: Ah možná. Jsou to prostě věci ze střední. Hrál jsem na bicí a byl jsem takový tvrdý metalový kluk. Na střední jsme chodili do místních mládežnických center, jamovali u kámošů v garážích a tak. Chodíval jsem hodně na pláž a surfoval. Byl jsem hodně nezávislý. Po celou dobu jsem měl obrovský zájem o umění. Musel jsem se vyjádřit, vždycky jsem se musel vyjádřit. Když jsem se dostával do puberty, měl jsem výkyvy nálad. Myslel jsem si, že taková je puberta pro každého. Ale moje byla trochu více, hádám, šílená.

Tak jsem zjistil, že mám bipolární poruchu. Během střední, při posledních ročníkových zkouškách, kdy jdeš na výšku a tak – tehdy jsem to cítil nejvíc. Podařilo se mi dostat na vysokou, na přírodní vědy. Nevím, jak se to stalo, ale cítil jsem se v pasti. Cítil jsem, že musím fakt posunout své hranice. Má mamka říkala, že když půjdu na vysokou, nechá mě jet do Koreje. Vydržel jsem tam jen rok a našetřil si všechny peníze.

Co tě v době dospívání kreativně inspirovalo?
DPR IAN: Moje máma mě brala na muzikály. Nechával jsem se inspirovat tím, že jsem cítil hodně věcí, víš? První muzikál, který jsem kdy viděl byl Cats, původní zpracování. To mě ohromilo. V té době po australských městech jezdilo hodně cirkusů a já do nich chodíval taky. Klauni se tě pokoušeli rozesmát a když to vidíš jako dítě, nejsi ještě dost vyspělá na to, abys pochopila, co to všechno znamená. A poté, co jsem viděl první muzikál, mě napadlo ‚Páni, opravdu se chci s někým podělit o to, co cítím.‘

Další den jsem šel do školy a snažil jsem se někomu jakoby sdělit, co jsem viděl a jak jsem se cítil… je téměř nemožné to někomu zprostředkovat přímo, zvláště někomu, kdo nezná souvislosti toho, co jsi zažila. Takže jsem se podvědomě snažil najít něco, co by ten pocit napodobilo. Některé z přátel jsem nechal poslouchat spoustu písní, které jsem tehdy poslouchal, což byl old pop jako Bee Gees a ABBA. Když jsi na základce, dělají si z tebe legraci, víš?

Není to ta nejlepší věc na světě.
DPR IAN: To byl můj ‚aha moment‘. Musel jsem jen najít způsob, jak jim to představit v takovém světle, aby pochopili souvislosti a cítili to, co já.

Co tě přitáhlo do Koreje dělat hudbu, místo abys zůstal v Austrálii?
DPR IAN: Zamiloval jsem se do hudby. Kvůli tomu jsem podlehl i tanci. V té době v Koreji tanec v podstatě kvetl, protože se rozmohl B-boying (breakdance). You Got Served (Nakládačka – film) a tak dále.

Jo, ten mám na DVD.
DPR IAN: Dobře, přesně. Hej, paráda. Takže (kromě toho) jsem se do Koreje vydal nejen proto, že jsem byl korejského původu, ale… Austrálie je úžasná země, velmi pohodová. Jsem si jistý, že jsi o tom několikrát už slyšela, Australané jsou dost pohodoví. V Koreji naopak všechno frčí na vysoké obrátky. Říkají ‚ppalli ppalli‘, což znamená rychle rychle. Zvláště s celým rozkvětem K-Popu je to něco, co nemůžeš popřít. V některých ohledech si to získalo pozornost celého světa.

Překlad druhé části rozhovoru pro vás připravuji.

Už 29. července vydá DPR IAN své druhé mini album MIITO.

FOTO: facebook.com/dreamperfectregime

V listopadu zavítají umělci z DPR v rámci světového turné THE REGIME WOLRD TOUR do Evropy. Vystoupí v Paříži, Amsterdamu, Mnichově, Berlíně, Bruselu, Kodani, Londýně a Manchesteru.

Zdroj: teenvogue.com & facebook.com/dreamperfectregime

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.