Burácející jásot ATINY žene ATEEZ do výšin euforie. Jak řeší pokoncertní deprese?

Michaela Pašková
Hudba
Foto: twitter.com/ATEEZofficial


„Je hezké si tentokrát popovídat bez roušek,“ říká Hong Joong, jakmile se s ostatními členy objeví na mém monitoru. Redaktorce magazínu TeenVogue se nejenom poštěstilo se s ATEEZ setkat osobně, ale později si ještě popovídat přes Zoom call. Druhá část obsáhlého rozhovoru je tu!

Je to už deset dní od našeho rozhovoru a dva dny od jejich posledního koncertu v L.A. V Kalifornii je právě poledne, když zahajujeme pohodový rozhovor přes Zoom call. Prozrazují mi, že i když je americká část jejich turné u konce, stále pociťují opojení z živého vystupování.

Po dvoutýdenním turné v pěti městech a pěti arénách vystoupili před více než 83 000 ATINY. Pro Woo Younga bylo opětovné stání před fanoušky dávkou tolik potřebné energie. „Projevili nám mnohem více lásky a podpory, než bych kdy čekal. Z pódia jsem byl schopen cítit jejich nadšení, takže máme důvod se rychle vrátit,“ říká, zatímco si tiskne ruce k hrudi. „Dodali jsme energii fanouškům, ale i oni nás nabili energií a motivovali nás.“

Skok od virtuálních koncertů k tisícům lidí křičících jejich jména a zpívajících písně jim rozhodně dal zabrat. Yun Ho přirovnává jásot fanoušků k jakémusi vysokooktanovému, radostnému palivu. „Jsou tak hluční! A čím jsou hlasitější, tím silnější je můj výkon,“ dodává se smíchem. Hong Joong shledává možnost dívat se fanouškům do očí kouzelnou. „Nemůžu se dočkat dne, kdy uvidím jejich tváře bez roušek.“

„Osobně mi přišlo ohromující, že fanoušci při každé písni zpívali. Hluboce mě dojalo, jak se s námi snažili komunikovat a porozumět naší korejštině,“ prohlásil Min Gi.

Nával pocitů, vzrušení a nadšení, které pociťují na pódiu, může dle Yeo Sanga způsobit závrať, ale v dobrém slova smyslu. Vystupování před kamerami obvykle zahrnuje plán, který většinou proběhne přesně tak, jak byl naplánován, ale když stojíte před davem, tak je „vždy prostor pro nečekané. Kvanta improvizace a spontánnosti, která živí naši uměleckou duši.“

Ale ruku v ruce s tímto jevištním blahem jde pocit staženého hrdla, když zhasnou světla na pódiu. Tento pocit je pro pravidelné návštěvníky koncertů dobře znám. Běžně se tomu říká pokoncertní deprese neboli pochmurná nálada, jež se vás zmocní, jakmile koncert, na kterém jste byli, skončí. Členové přiznávají, že s tímto nejsou seznámeni, ale „přesně víme, o čem mluvíš,“ dodává Yun Ho.

„Lhal bych, kdybych tvrdil, že se po koncertě necítím prázdný nebo sklíčený,“ říká Woo Young. Přesto si časem našel způsoby, jak tyto pocity zmírnit, jako je povídání si s ostatními členy o jejich oblíbených chvílích nebo žertováním okolo, zatímco si společně vychutnávají jídlo.

Po hodinách strávených v blízkosti skandujícího davu, který zpíval každou píseň, se ticho jejich hotelových pokojů může zdát zdrcující. „Možná proto si tolik užíváme živé přenosy po koncertech,“ uchechtne se Hong Joong. Tyto živé přenosy na YouTube jsou jakýmsi lékem na pokoncertní depresi i pro jejich fanoušky, kteří se hromadně připojovali ke každému z osmi přenosů, jež skupina vysílala během americké části turné. Pro ATINY jsou to také jedny z nejcennějších okamžiků: když jejich idolové jedí, když není potřeba upravených vlasů ani make-upu, když není žádný záměrný plán a mohou chybovat nebo se smát, dokud se nerozpláčou. Právě tehdy a tam se ATINY a ATEEZ cítí být spojeni poutem lidského bytí.

Zatímco San a Yeo Sang vyjmenovávají svá oblíbená jídla, která si s radostí dopřávají po koncertech – steak, sladkosti a nudle – ukážu jim fotografie. Jednu pořídili na konci svého úplně prvního koncertu v New Yorku počátkem roku 2019 před publikem čítajícím 800 lidí a druhou před týdnem ve vyprodaném Prudential Center před téměř dvacetitisícovým davem. Na chvíli zavládne ticho plné tlumených povzdechů a lapání po dechu. Po pár sekundách se Hong Joong podívá přímo do kamery a žertem pronese: „To není fér. Vyvoláváš v nás emoce.“

Hlavou jim proběhne nespočet myšlenek. „Zdá se to neskutečné,“ pronese náhle Yun Ho. „Je tu prostě tolik momentů, které se během těchto tří let hluboce dotkly mého srdce. Tolik vzpomínek, jež sdílím i s ostatními členy.“ Když si Min Gi prohlíží oba snímky, prozrazuje, že má pocit, jako by jeho vzpomínky byly pouhými sny. „Vím, že jsem na vlastní oči viděl naše fanoušky a vystupoval před nimi, ale v mé mysli se některé z těchto vzpomínek zdají být nadpozemsky krásné.“

Tento výlet do vzpomínek zasáhne každého z nich jinak. Pevně věří, že jejich růst je důsledkem bezpodmínečné podpory fanoušků a odhodlání a silného smyšlení, které každý člen projevuje na pódiu i v zákulisí. San upozorňuje na Jong Hovu sílu překonat nepřízeň osudu. „Je neustálou připomínkou toho, že vždy existuje způsob, jak být lepší.“ Rychle si spolu vymění několik srdíček. Min Gi chválí Hong Joongovo showmanství a schopnost spojit se s fanoušky pomocí slov a řeči těla. „Je to takový cool týpek,“ říká, zatímco mu leader podává ruku jako poděkování za milá slova.

Yeo Sang nalezl v Sanovi zdroj energetické inspirace. „Když vystupujeme, někdy si říkám, že se teď každý musí cítit unavený. Pak se ale podívám na Sana a on do každého vystoupení vlévá své srdce a duši. To opravdu obdivuji. Měl bych se od něj učit.“

Jak během našeho dřívějšího osobního setkání, tak i v průběhu hovoru přes Zoom call, kdykoliv se jim naskytne příležitost, vyzdvihují svou lásku k ATINY. Přesto, a s vědomím, že to bude těžké, se ptám na věci, které je v těchto dnech činí šťastnými kromě ATINY – silně zdůrazňuji kromě fanoušků.

„Kromě fanoušků?“ ptá se Woo Young a legračně si hladí holeň, jako by chtěl říct: „Je tu opravdu ještě něco jiného?“ Přesto všichni cítí potřebu ujasnit, že hlavním zdrojem jejich štěstí jsou pro ně fanoušci a upřímné pouto, které si během těch let vybudovali. „Také moji bratři, moji členové, mě dělají šťastným,“ dodává Hong Joong, čímž si vyslouží samé Awww, srdíčka a poplácání po rameni. „A jídlo!“ říká rychle, aby od sebe odvrátil pozornost. „No jo, steaky nám dělají radost,“ neudrží se San a hlasitě vyhrkne – a všichni s ním nadšeně souhlasí.

„Já bych řekl, že proteinové koktejly,“ vykřikne Yeo Sang, což evokuje moment z našeho rozhovoru v Brooklynu, kdy si všichni k sobě přiřadili nápoj, který je reprezentuje. „Byl bych proteinové mléko,“ přiznává se smíchem Yeo Sang. „Je nejen vydatné ve svém složení, ale pomáhá i ostatním, aby se cítili silní.“ Yun Ho pokračuje: „Myslím, že bych byl Pepsi. Je sladká a bublinková jako já.“ Woo Young by byl ledové Americano bez cukru, protože „je jednoduché, ale tak energické.“ Seong Hwa sám sebe přiřadil k vodě. „Je naprosto průzračná a je to jediná věc, kterou každý potřebuje,“ říká hrdě, zatímco ostatní tleskají. „Vyhrál. Seong Hwa vyhrál,“ prohlašuje San.

Po chvíli přemýšlení Jong Ho došel k závěru, že by byl červené víno. „Hloubka a zralost červeného vína mě dobře reprezentují. Může chutnat rozdílně v závislosti na tom, jakou odrůdu si vyberete. Stejně jako víno bych chtěl být mnohostrannou osobou. Chtěl bych ukázat různé stránky sebe sama a zároveň být přemýšlivý a dospělý.“ Svou odpovědí si vyslouží další kolo potlesků.

Na druhou stranu San sám sebe označuje za šálek teplého mléka a Hong Joong vybírá obyčejný jogurt. „Protože je všestranný, dokáže se přizpůsobit a vše vylepšit. Je jednoduchý, a přitom multifunkční.“ Min Gi odpovídá jako poslední a zmiňuje Powerade (izotonický sportovní nápoj). „Není to nic podstatného, ale jakmile se pro něj rozhodnete, bum! Posilovač energie.“

Zpočátku se zdá, že nápoje spolu neladí, ale právě v tom tkví tajemství oslnivého magnetismu ATEEZ – výstřední menu, které vás nakonec naplní tím nejlepším z osmi světů.

(První část rozhovoru si můžete přečíst zde.)


ZDROJ: teenvogue.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.